Filippuksen teot

Aramean kielinen katkelma, joka ei kuulu kreikaksi tai latinaksi säilyneisiin suurempiin teoksiin. Ilmeisesti ollut jonkin varsinaisen kirjan johdanto. Tekstissä on niin monta mielenkiintoista yksityiskohtaa, siksi suomennos - joulukuussa 2014.

Filippus Jerusalemissa ollessaan näki näyn Jeesuksesta, joka käski häntä menemään Karthagon kaupunkiin, joka on Azotus'n maassa, ja ajamaan pois sen saatanan hallitsijan ja julistamaan kuningaskuntaa. Hän sanoi, "minä en tunne latinaa tai kreikkaa, eikä se kansa siellä tunne arameaa". Jeesus sanoi, "enkö minä luonut ihmistä ja antanut hänelle puhetta?  Mene, ja minä olen oleva sinun kanssasi." Hän meni Samariaan, sieltä Kesareaan ja satamaan, ja löysi tuulta odottavan laivan. Filippus kysyi päästä Karthagoon, ja kapteeni sanoi, "älä minua vaivaa! Me olemme odottaneet kaksikymmentä päivää. Ota tavarasi mukaasi ja ehkä me saamme tuulenkin, sillä sinä näytät Jumalan palvelijalta." Filippus sanoi, "ei minulla ole mitään. Kerro matkustajillesi, että nousevat laivaan. Rukoilkaamme sopivaa tuulta." Hän kääntyi länteen, ja käski sitä rauhan enkeliä, joka oli sopivien tuulten yllä, lähettämään sellaisen tuulen, joka veisi hänet Karthagoon yhdessä päivässä.

Laivalla oli eräs juutalainen, nimeltä Chananja, joka pilkkasi ja sanoi, "Herra kostakoon sinulle, ja se Messias, jota sinä kutsut, josta on tullut tomua ja joka makaa Jerusalemissa, kostakoon sinulle vielä kun elät, ja johdat typeriä ihmisiä harhaan sen nimen kautta!" Ja tuuli nousi ja täytti purjeen. Se juutalainen nousi auttamaan purjeen kanssa, ja enkeli tuli, ja sitoi hänet suurella köydellä ja hän roikkui pää alaspäin maston huipusta. Laiva meni lentäen eteenpäin, ja juutalainen huusi. Filippus sanoi, "et pääse alas, ennen kuin tunnustat." Hän tunnusti salaisen Jumalan pilkkaamisensa. Filippus sanoi, "uskotko sinä nyt?" Chananja tunnusti uskonsa puheella, jossa hän kertoi Messiaan voimallisista teoista luomisesta alkaen, aina Susannan vapautukseen. Filippus pyysi, että hän vapautuisi, ja enkeli toi hänet alas.  Ja laivassa olleet 495 miestä pelkäsivät. He kohottivat katseensa ja näkivät Karthagon majakan ja sanoivat, "voiko tämä olla totta?" Chananja sanoi, "te tyhmät, ettekö nähneet, mitä minulle tapahtui uskoni puuttumisen tähden? Jos hän käskee sitä kaupunkia Messiaan nimen kautta, se ottaa kaikki sen asukkaat ja menee ja pysähtyy Egyptiin!" Laiva tuli satamaan. Filippus lähetti matkustajat pois ja viipyi vielä laivalla vahvistamassa sen kapteenia.

Viikon ensimmäisenä päivänä hän meni kaupunkiin ajamaan saatanaa pois, ja tullessaan sisään porteista, hän oli ristillä merkitty mies. Hän näki valtaistuimella mustan miehen, jolla oli vyötärönsä ympärillä kaksi käärmettä, ja silmät kuin tuliset hiilet, ja hänen suustaan lähti liekki. Savu leijaili ilmassa, ja hänen oikealla ja vasemmalla puolellaan oli mustien miesten sotajoukkoja. Kun Filippus kumartui, se hallitsija kaatui taaksepäin, ja samoin kaikki hänen joukkonsa. Filippus sanoi, "kaadu, äläkä enää nouse!" Se hallitsija sanoi, "miksi kiroat minua? En minä ole  täällä pysyvästi, vaan minun joukkoni vaeltavat ympäri maita, ja tulevat minun eteeni päivän kolmannella hetkellä, mutta eivät he koske Jeesuksen oppilaaseen. Voi minua, minne minä nyt voin mennä? Hänen evankeliumiaan on nyt julistettu maailman neljässä ääressä, minut on täysin voitettu!" Koko kaupunki kuuli hänen äänensä, mutta ei nähnyt häntä. Filippus käski häntä menemään, ja hän otti valtaistuimensa ja omat joukkonsa, ja lensi valittaen pois, kunnes hän tuli Babyloniin, ja hän asettui sinne pysyvästi. Koko kaupunki pelkäsi ja Filippus käski heidän jättää epäjumalansa ja kääntyä Jumalan puoleen. He ylistivät Jumalaa, ja Filippus meni takaisin laivaan.

Sapattina juutalaiset kokoontuivat kokouspaikkaansa, ja kutsuivat luokseen Chananjan, ja kysyivät, olivatko hänen matkakertomuksensa totta. Hänet merkittiin ristillä, ja hän sanoi, "se on totta, ja Jumala varjelkoon, etten kiellä Jeesuksen olevan se luvattu Messias." Sitten hän piti heille pitkän ja syyllistävän puheen, jossa lueteltiin kaikkia heidän pahoja tekojaan. "... sitten nousi Joosua, Nuunin poika, ja etsitte tilaisuutta tappaa hänet kuolettavalla myrkyllä ... profeetta Jesaja, ja te sahasitte hänet kahtia puusahalla ... Hesekiel, ja te veditte häntä jaloista, kunnes hänen aivonsa valuivat kadulle ... Habakuk, ja teidän syntienne ansiosta hän meni harhaan profeetan tehtävästään." Hänen kasvonsa olivat kuin enkelin kasvot. Pappi nousi ja potkaisi häntä, ja hän kuoli ja hänet haudattiin kokouspaikan alueelle.

Seuraavana päivänä Filippus rukoili laivassa ja pyysi, että Chananja vapautettaisiin juutalaisilta. Jumala käski maata, ja se muodosti käytävän, kuin vesiputken, ja kuljetti Chananjan meren sydämeen, ja suuri kala kantoi ruumiin pintaan. Filippus näki sen, ja rohkaistuaan ihmisiä hän käski viemään ruumiin takaisin, että hän menisi ja saisi murhaajat tuomituksi. Seuraavana päivänä Filippus meni hallitusmiehen luokse ja sai hänet kokoamaan luokseen kaikki juutalaiset ja istumaan tuomiolle. Filippus sanoi juutalaisille, "missä on Chananja?" He vastasivat, "olemmeko me hänen vartijoitaan?" Filippus sanoi, "teitähän kutsutaan Kainin lapsiksi... Kertokaa minulle, missä hän on, ja minä pyydän teille armahdusta." Juutalaiset sanoivat, "me olemme jo sanoneet, että me emme tiedä." Filippus sanoi, "älkää valehdelko!" Juutalaiset sanoivat, "jos sinussa olisi sitä henkeä, sinä tietäisit, että me emme valehtele." Filippus sanoi, "jos hänet löydetään teiltä, mitä te ansaitsette?" Juutalaiset sanoivat, "kuoleman sekä Jumalalta, että keisarilta." Filippus sanoi, "vannokaa se minulle." He vannoivat, etteivät tienneet mitään.

Hän katseli ja näki erään miehen johdattavan sairasta härkää myytäväksi. Hän sanoi sille, "minä käsken sinua, mene heidän kokouspaikkaansa ja kutsu Chananja nousemaan ja tulemaan ja laittamaan nämä miehet häpeään!" Härkä veti omistajaansa mukanaan ja meni ja kutsui Chananjan. Hän nousi ja tarttui härkään oikealla kädellään, ja he tulivat Filippuksen luokse ja kumartuivat. Filippus sanoi, "mistä sinä tulet?" Chananja sanoi, "näiden juutalaisten kokouspaikalta, näiden, jotka murhasivat minut Jeesuksen nimen tunnustamisen tähden. Tehkää minulle oikeutta!" Filippus sanoi, "Herra on käskenyt meitä olla maksamatta pahaa pahalla." Härkä sanoi, "käske minua, ja minä tapan nämä miehet sarvillani!" Filippus sanoi, "älä tee pahaa kenellekään, vaan mene ja palvele isäntääsi, ja Herra tekee sinut terveeksi." He menivät kotiinsa rauhassa. Hallitusmies sanoi, "nämä juutalaiset ansaitsevat kuoleman." Filippus sanoi, "en minä ole tullut tappamaan, vaan antamaan elämää." Juutalaisten suut sulkeutuivat. Chananja puhui  juutalaisille, ja Filippus myös, mutta he eivät katuneet, niin heidät ajettiin pois. Kolme tuhatta muista kansoista ja tuhat viisisataa juutalaista uskoi. Ne, jotka eivät uskoneet, jättivät kaupungin, ja ennen auringonlaskua enkeli oli tappanut neljäkymmentä juutalaista pappia viattoman veren vuodatuksesta, ja jokainen, joka näki sen, tunnusti syntinsä ja palveli Jumalaa.