Johanneksen ilmestys, ensimmäinen apokryfinen

Kreikankielisen pohjatekstin mukaan teoksesta Rick Brannan: "The First Apocryphal Apocalypse of John; a Greek Reader" (Appian Way Press, 2017). Tekstissä esiintyvä "vanhurskas Johannes" on hepreassa Jochannan Tsadik, joka puhekielessä tarkoittaa lähinnä uskovaa Johannesta. Sisältää muitakin seemiläisiä sanontoja, sekä Kedusha (Jes.6:3), mutta todennäköisesti kreikaksi laadittu alunperin. Suomennettu lokakuussa 2018.

Sen jälkeen, kun meidän Herramme Jeesus Kristuts otettiin ylös, minä, Johannes, olin yksin Taborin vuorella, jossa hän myös näytti meille hänen turmeltumattoman jumalallisuutensa. Ja kun minä en pystynyt seisomaan, minä kaaduin maahan ja rukoilin Herraa ja sanoin, "oi Herra, minun Jumalani, joka olet katsonut minut arvolliseksi olemaan sinun palvelijasi, kuule minun ääneni ja opeta minulle sinun tulemuksestasi. Milloin sinä tulet maan päälle, mitä tulee tapahtumaan? Taivas ja maa, ja kuu ja aurinko – mitä niille tapahtuu niinä aikoina? Paljasta minulle kaikki, sillä olen saanut rohkeutta, koska sinä kuuntelet palvelijaasi."

Ja minä vietin seitsemän päivää rukouksessa, ja tämän jälkeen valopilvi valtasi minut sillä vuorella ja asetti minut taivaan eteen. Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "katso, Johannes, sinä Jumalan palvelija, ja tiedä." Ja kun minä katsoin ylös, minä näin taivaan avautuneena ja sieltä, taivaan sisältä, tuli suuresti suloiselta tuoksuvaa, hajuveden kaltaista tuoksua, ja minä näin todella kirkkaan valotulvan, paljon aurinkoa kirkkaamman.

Ja taas minä kuulin äänen äänen sanovan minulle, "katso, vanhurskas Johannes!" Ja minä käänsin katseeni, ja näin kirjan, jonka ajattelin olevan paksuudeltaan seitsemän vuorta, eikä sen leveyttä voinut ihmisen mieli käsittää, seitsemällä sinetillä varustettuna. Ja minä sanoin, "oi Herra, minun Jumalani, paljasta minulle, mitä tähän kirjaan on kirjoitettu." Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Tässä kirjassa, jonka sinä näet, on kirjoitettuna kaikki asiat taivaassa, ja asiat maassa, ja asiat syvyydessä, ja koko ihmiskunnan tuomiot ja vanhurskaus."

Ja minä sanoin, "Herra, milloin nämä tapahtuvat? Ja mitä nuo ajat tuovat tullessaan?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "Kuule, vanhurskas Johannes. Siihen aikaan on oleva niin runsaasti viljaa ja viiniä, ettei sellaista määrää ole milloinkaan ollut maan päällä eikä tule olemaan, ennenkuin nuo ajat tulevat. Silloin yksi viljantähkä tuottaa puoli koiniks-mittaa ja viinipuun oksa tuottaa tuhat terttua, ja yhdestä tertusta saa puoli ruukullista viiniä, ja seuraavana vuonna koko maan pinnalta ei löydy edes puolta koiniks-mittaa viljaa tai puolta ruukullista viiniä."

Ja taas minä sanoin, "Herra, mitä sinä teet sen jälkeen?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Silloin ilmestyy se kieltäjä, ja hän, joka on asetettu erilleen pimeyteen, jota kutsutaan antikristukseksi." Ja taas minä sanoin, "Herra, paljasta minulle, millainen hän on." Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "hänen kasvojensa olemus on tumma, hänen päänsä hiukset ovat terävät kuin tikarit, hänen kulmakarvansa ovat kuin villieläimen, hänen oikea silmänsä on kuin tähti, joka nousee aamulla, ja toinen kuin leijonan. Hänen suunsa on noin kyynärän mittainen, hänen hampaansa ovat pitkät, hänen sormensa ovat kuin viikatteet, hänen jalanjälkensä on kahden vaaksan mittainen, ja hänen kasvoissaan on kirjoitus "antikristus". Hänet korotetaan taivaaseen saakka ja heitetään alas tuonelaan saakka, valheellisten näytösten kanssa. Ja silloin minä suljen taivaan, niin ettei se anna kosteutta maalle, ja minä kätken pilvet salaisiin paikkoihin, niin etteivät nekään anna kosteutta maalle, ja minä käsken tuulia, niin ettei tuuli puhalla maan päällä."

Ja taas minä kysyin, "Herra, kuinka monta vuotta hän tekee tätä maan päällä?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes; ne ajat tulevat olemaan kolme vuotta, ja minä teen ne kolme vuotta kuin kolmeksi kuukaudeksi, ja ne kolme kuukautta kuin kolmeksi viikoksi, ja ne kolme viikkoa kuin kolmeksi päiväksi, ja ne kolme päivää kuin kolmeksi tunniksi, ja ne kolme tuntia kuin kolmeksi sekunniksi, kuten profeetta David sanoi, "olet syössyt maahan hänen valtaistuimensa. Sinä olet lyhentänyt hänen nuoruutensa päivät, olet hänet häpeällä peittänyt" (Ps.89:44-45). Ja sitten minä lähetän Eenokin ja Elian tuomitsemaan hänet, ja he osoittavat hänen olevan valehtelija ja eksyttäjä, ja hän tappaa heidät alttarin äärellä, kuten se profeetta sanoi, "silloin he uhraavat härkiä sinun alttarillasi".

Ja taas minä sanoin, "Herra, entä mitä näiden jälkeen tapahtuu?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Silloin koko ihmiskunta kuolee, eikä koko maan päällä ole elävää ihmistä." Ja taas minä sanoin, "Herra, mitä sinä teet sen jälkeen?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Silloin minä lähetän minun enkelini, ja he ottavat ne oinaan sarvet. jotka ovat pilvissä odottamassa, ja Mikael ja Gabriel lähtevät taivaasta ja puhaltavat noihin sofareihin, niin kuin profeetta David kertoi, "sofarin äänellä" (Ps.98:6). Ja se sofarin ääni kuuluu maailman yhdestä äärestä toiseen, ja siitä sofarin äänestä horjuu koko maa, kuten profeetta kertoi, "noustaan linnun lauluun" (Saarn.12:4), joka tarkoittaa että sen enkelin äänestä nousee koko ihmiskunta.

Ja taas minä sanoin, "Herra, ne, jotka nousevat kuolleista, Adamista tähän päivään saakka, ja jotka kulkevat tuonelassa maailman alusta alkaen, ja jotka kuolevat viimeisinä aikoina – millaisina he nousevat?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes; koko ihmiskunta nousee ylös 30-vuotiaana." Ja taas minä sanoin, "Herra, he kuolevat miehenä ja naisena ja jotkut vanhana, toiset nuorena ja toiset vauvoina. Millaisina he nousevat siinä ylösnousemuksessa?" ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Aivan kuten ampiaiset ovat, eivätkä eroa toisistaan vaan ovat kaikki saman näköisiä ja samaa kokoa, samoin on myös jokainen ylösnousemuksessa. Ei ole kaunista, ei punahiuksista, ei tummaa, ei etiopialaista eikä erilaisia kasvoja, vaan kaikki nousevat yhden kaltaisina ja yhden kokoisina. Koko ihmiskunta nousee ilman ruumista, kuten minä sanoin, että "ylösnousemuksessa ei naida eikä mennä miehelle; vaan he ovat niinkuin enkelit taivaassa" (Matt.22:30).

Ja taas minä sanoin, "Herra, onko siinä maailmassa mahdollista tunnista toinen toisensa, veli veljensä, tai ystävä ystävänsä tai isä lapsensa. tai lapset vanhempansa?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, Johannes. Vanhurskaat kyllä tunnistavat, mutta syntiset eivät tunne ketään – ylösnousemuksessa he eivät tunnista toisiaan." Ja taas minä, Johannes, sanoin, "Herra, muistetaanko siinä ylösnousemuksessa sellaista, mitä on täällä, joko peltoja tai viinitarhoja, tai muita asioita täällä?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Profeetta David puhuu sanoen, "hän muistaa meidät tomuksi. Ihmisen elinpäivät ovat niinkuin ruoho, hän kukoistaa niinkuin kukkanen kedolla. Kun tuuli käy hänen ylitsensä, ei häntä enää ole, eikä hänen asuinsijansa häntä enää tunne" (Ps.103:14-16). Ja vielä se sama on sanonut, "Kun hänen henkensä lähtee hänestä, niin hän tulee maaksi jälleen; sinä päivänä hänen hankkeensa raukeavat tyhjiin" (Ps.146:4).

Ja taas minä sanoin, "Herra, ja mitä sinä teet sen jälkeen?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Silloin minä lähetän enkelini kaiken maan pinnalle, ja ne ottavat maasta kaiken arvollisen, ja kaiken kalliin, ja ne kunnioitettavat ja pyhät kuvat, ja loisteliaat ja kalliit ristit, ja seurakuntien pyhät astiat, ja taivaalliset ja pyhät kirjat, ja kaikki kallis ja pyhä nousee pilvien kohottamana ilmaan. Ja silloin minä määrään kohotettavaksi sen suuren ja kunnioitettavan valtikan, jolla minä ojensin käteni, ja kaikki enkelijoukot kumarsivat. Ja silloin koko ihmiskunta kohoaa pilviin, niin kuin apostoli Paavali kertoi jo ennalta. Meidät temmataan heidän mukanaan pilvissä kohtaamaan Herraa ilmassa. Ja silloin tulee esiin jokainen paha henki sekä maan päällä että syvyydessä, missä ne ovatkin kaiken maan pinnalla auringon noususta sen laskuun saakka, ja ne yhdistyvät häneen, jota paholainen palvelee – se on se antikristus – ja heidät kohotetaan pilvien yläpuolelle."

Ja taas minä sanoin, "Herra, entä mitä sinä sen jälkeen teet?" Ja taas minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Silloin minä lähetän minun enkelini yli kaiken maanpinnan, ja ne polttavat maata 8500 kyynärää, ja suuret vuoret palavat, ja kaikki kalliot sulavat ja niistä tulee kuin tomua. Ja kaikki puut palavat, ja kaikki eläimet ja kaikki maan päällä matelevat, ja kaikki maan pinnalla liikkuvat, ja kaikki ilmassa lentävät, eikä koko maan pinnan päällä liiku mikään, ja maa on pysyvä paikallaan."

Ja taas minä sanoin, "Herra, entä mitä sinä sen jälkeen teet?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Silloin minä paljastan ne neljä idän osaa, ja on tuleva neljä suurta tuulta, ja ne pyyhkivät koko maan pinnan sen yhdestä äärestä toiseen, ja Herra on pyyhkivä synnin maan päältä pois. Maa tulee olemaan lumivalkoinen ja kuin paperin lehti; ei luolaa tai vuorta, tai kukkulaa tai kalliota. Maan pinta on oleva auringon noususta sen laskuun kuin pöydän pinta, ja lumivalkoinen; ja tuli on kuluttava maan ohjakset. Ja se huutaa minulle, sanoen, "olen neitsyt edessäsi, Herra, minussa ei ole syntiä", kuten profeetta David sanoi edeltä, "Puhdista minut isopilla, että minä puhdistuisin, pese minut, että minä lunta valkeammaksi tulisin" (Ps.51:9). Ja kirjoitettu on myös, "Kaikki laaksot korotettakoon, kaikki vuoret ja kukkulat alennettakoon; koleikot tulkoot tasangoksi ja kalliolouhut lakeaksi maaksi, ja kaikki liha saa nähdä Jumalan pelastuksen" (Jes.40:4-5)."

Ja taas minä sanoin, "Herra, entä mitä sinä näiden jälkeen teet?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Silloin kaikki maa on oleva puhdistettu synnistä, ja kaikki maa tulee olemaan täynnä ihanaa tuoksua, koska minä tulen alas maan päälle. Ja on tuleva se suuri ja kunnioitettava valtikka, sen mukana tuhannet ylistävät enkelit, kuten sanoin jo aikaisemmin, "ja silloin se ihmisen pojan merkki on näkyvä taivaalla, voiman ja suuren kunnian kanssa." Ja silloin se vääryyden tekijä ja hänen palvelijansa katselevat sitä, ja pureskelevat hampaitaan, ja kaikki saastaiset henget kääntyvät pakoon. Ja silloin niihin tarttuu näkymätön voima eivätkä ne pakenekaan vaan kiristelevät hampaitaan häntä vastaan sanoen, "missä nyt on se sinun voimasi? Kuinka sinä olet eksyttänyt meidät? Ja me olemme lentäneet pois ja olemme langenneet pois siitä kirkkaudesta, joka meillä oli hänen rinnallaan – hänen, joka on tuleva tuomitsemaan meitä ja koko ihmiskuntaa. Voi meitä, koska hän karkoittaa meidät uloimpaan pimeyteen!""

Ja taas minä sanoin, "Herra, entä mitä sinä teet sen jälkeen?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "silloin minä lähetän taivaasta enkelin, ja hän huutaa suurella äänellä "kuule, maa, ja ole luja! Näin sanoo Herra, sillä minä olen tulossa alas luoksesi." Ja sen enkelin ääni kuuluu maan äärestä toiseen, jopa syvyyden kaukaisimpaan osaan. Ja silloin horjuu kaikki enkeleiden ja monisilmäisten valta, ja taivaissa on oleva suuri meteli, ja ne taivaan yhdeksän aluetta horjuvat, ja kaikkien enkeleiden keskuudessa on pelko ja sekaannus. Ja silloin taivaat repäistään auki auringon noususta sen laskuun, ja maan päälle tulee tulee lukematon enkelijoukko, ja silloin avataan taivasten aarrevarastot, ja ne vuodattavat kaikenlaista kallisarvoista, ja suitsukkeen tuoksua, ja ne tuovat alas maan päälle Jerusalemin, joka on vaatetettu kuin morsian. Ja minun edelläni tulee kymmeniä tuhansia enkelijoukkoja, jotka kantavat minun valtaistuintani huutaen, "pyhä, pyhä, pyhä Herra Tsevaoth, kaikki maa on täynnä hänen kunniaansa" (Jes.6:3). Ja silloin minä tulen voimalla ja suurella kunnialla, ja jokainen silmä pilvissä on näkevä minut ja silloin jokainen polvi taipuu taivaassa, maan päällä ja maan alla. Ja silloin taivas on tyhjä, ja minä tulen alas maan päälle, ja kaikki, mitä ilmassa on, tuodaan alas maan päälle, ja koko ihmiskunta ja jokainen paha henki, myös se antikristus, ja heidät asetetaan eteeni alastomina ja kaulasta kahlittuina."

Ja taas minä sanoin, "Herra, millaiseksi taivaat tulevat, ja aurinko, ja kuu ja tähdet?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "katso, vanhurskas Johannes." Ja minä katsoin, ja minä näin lampaan, jolla oli seitsemän silmää ja seitsemän sarvea. Ja taas minä kuulin äänen sanovan minulle, "minä kutsun sen lampaan tulemaan eteeni ja kysyn, ’kuka avaa tämän kirjan?’ Ja kaikki enkelijoukot vastaavat, "anna tämä kirja tuolle lampaalle avattavaksi." Ja minä määrään sen kirjan avattavaksi. Ja kun hän avaa ensimmäisen sinetin, taivaan tähdet putoavat yhdestä taivaan äärestä toiseen. Ja kun hän avaa toisen sinetin, kuu kätketään, eikä siinä enää ole valoa. Ja kun hän avaa kolmannen sinetin, auringon valo poistetaan, eikä maan päällä ole enää valoa. Ja kun hän avaa neljännen sinetin, taivaat hajoavat, ja ilma muuttuu täydeksi sekasorroksi, kuten profeetta sanoo, "taivaat ovat sinun käsialasi. Ne katoavat, mutta sinä pysyt, ne vanhenevat kaikki kuin vaate" (Ps.102:26-27). Ja kun hän avaa viidennen sinetin, maa repeää, ja kaikki tuomioistuimet koko maan pinnalla paljastuvat. Ja kun hän avaa kuudennen sinetin, puolet merestä katoavat. Ja kun hän avaa seitsemännen sinetin, tuonela paljastetaan."

Ja minä sanoin, "Herra, kuka on ensimmäinen kuulusteltava ja tuomion vastaanottaja?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "saastaiset henget, sen vastustajan kanssa. Minä heitän heidät ulkoiseen pimeyteen, sinne, missä syvyydet ovat." Ja minä sanoin, "Herra, missä se paikka on?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Niin suuri kivi, kuin vain 30-vuotias mies voi vierittää ja päästää syvyyteen; vaikka se putoaa alas 20 vuotta, se ei saavuta tuonelan pohjaa, kuten profeetta David sanoi, "hän asetti pimeyden piilopaikakseen" (Ps.18:11).

Ja minä sanoin, "Herra, mikä kansakunta on näiden jälkeen seuraava?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Adamin jälkeläisiltä kysytään noista kansakunnista, sekä kreikkalaisista, että niistä, jotka ovat uskoneet epäjumaliin ja aurinkoon ja tähtiin, ja niistä, jotka ovat saastuttaneet uskon harhaopilla, ja jotka eivät ole uskoneet pyhään ylösnousemukseen, ja jotka eivät ole tunnustaneet Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä. Silloin minä lähetän heidät tuonelaan, kuten profeetta David kertoi, "Jumalattomat peräytyvät tuonelaan, kaikki pakanat, jotka unhottavat Jumalan" (Ps.9:17). Ja hän sanoi myös, "Kuin lammaslauma heidät viedään tuonelaan, kuolema heitä kaitsee" (Ps.49:14)."

Ja taas minä sanoin, "Herra, kenet sinä tuomitset tämän jälkeen?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Silloin tutkitaan ne heprealaiset, jotka naulitsivat minut ristille kuin pahantekijä." Ja minä sanoin, "minkälaisen rangaistuksen nämä saavat ja missä paikassa, kun he tekivät sinulle sellaista?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "he menevät alas helvettiin, kuten profeetta David sanoi, "He huutavat, mutta pelastajaa ei ole, huutavat Herraa, mutta hän ei heille vastaa" (Ps.18:41). Ja myös apostoli Paavali sanoi, "kaikki, jotka ilman lakia ovat syntiä tehneet, ne myös ilman lakia hukkuvat, ja kaikki, jotka lain alaisina ovat syntiä tehneet, ne lain mukaan tuomitaan" (Room.2:12)."

Ja taas minä sanoin, "Herra, entä ne, jotka ovat vastaanottaneet kasteen?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "silloin tutkitaan ne kristityt, jotka ovat saaneet kasteen, ja silloin vanhurskaat tulevat minun käskystäni, ja enkelit menevät ja kokoavat heidät syntisten keskeltä, kuten profeetta David sanoi, "jumalattomuuden valtikka ei saa vallita vanhurskasten arpaosaa" (Ps.125:3) ja kaikki vanhurskaat asetetaan minun oikealle puolelleni ja he loistavat kuin aurinko. Niin kuin nät, Johannes, taivaan tähdet tehtiin kaikki yhtäaikaa, mutta niiden valot eroavat, niin on oleva myös vanhurskasten ja syntisten kanssa, sillä vanhurskaat loistavat kuin valot ja kuin aurinko, mutta syntiset saavat jäädä pimeään."

Ja taas minä sanoin, "Herra, menevätkö kaikki kristityt samaan rangaistukseen? Kuninkaat, ylipapit, papit, patriarkat, rikkaat ja köyhät, orjat ja vapaat?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Niin kuin profeetta David sanoi, "ei köyhää unhoteta iäksi" (Ps.9:18). Kuninkaita viedään kuin orjia, ja he tulevat itkemään kuin vauvat. Patriarkoista ja papeista ja leeviläisistä ne, jotka ovat syntiä tehneet,  erotetaan omiin rangaistuksiinsa, jokainen oman tietyn rikkomuksensa mukaisesti; osa menee tulivirtaan, osa saa matoja, jotka eivät kuole, ja toiset menevät sellaiseen rangaistuksen kuoppaan, jolla on seitsemän suuta. Syntiset osoitetaan näihin rangaistuksiin."

Ja taas minä sanoin, "Herra, entä missä vanhurskaat saavat olla?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "silloin paljastetaan se paratiisi, ja koko maailma ja paratiisi tehdään yhdeksi, ja vanhurskaat ovat kaikkialla maan päällä minun enkeleideni kanssa, kuten Pyhä Henki kertoi edeltä, profeetta Davidin kautta, "Vanhurskaat perivät maan ja asuvat siinä iankaikkisesti" (Ps.37:29).

Ja taas minä sanoin, "Herra, kuinka suuri on se enkelijoukko? Ja kumpi on suurempi, enkelijoukko vai ihmisjoukko?" Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "niin suuri kuin on se enkelijoukko, niin suuri on ihmisjoukkokin, kuten profeetta on sanonut, "hän on asettanut rajat kansakunnille Jumalan enkelien lukumäärän mukaan" (5Moos.32:8 LXX).

Ja taas minä sanoin, "Herra, mitä sinä teet tämän jälkeen? Ja mitä maailmasta tulee? Paljasta minulle kaikki." Ja minä kuulin äänen sanovan minulle, "kuule, vanhurskas Johannes. Tämän jälkeen ei ole kipua, ei murhetta, ei huokausta. Enää ei muistella pahuuksia, ei ole kyyneleitä, ei ole kateutta, ei veljien vihaamista, ei epäoikeudenmukaisuutta, ei ylimielisyyttä, ei pahan puhumista, ei katkeruutta, ei enää elämän huolia, ei enää tuskaa vanhempien tai lasten tähden, ei kipua kullan tähden, eikä pahoja ajatuksia. Ei ole paholaista, ei kuolemaa, ei yötä, vaan jatkuva päivä. Kuten sanoin aikaisemmin, "Minulla on myös muita lampaita, jotka eivät ole tästä lammastarhasta" – ihmisiä, jotka ovat kuin enkelit elämänsä vaelluksen tähden – "myös niitä tulee minun johdattaa, ja ne saavat kuulla minun ääneni, ja on oleva yksi lauma ja yksi paimen" (Joh.10:16)."

Ja taas minä kuulin äänen sanovan minulle, "katso, sinä olet kuullut kaikki nämä, vanhurskas Johannes. Kerro nämä uskollisille ihmisille, että he voivat opettaa toisia, äläkä ajattele näitä kevyesti, äläkä heitä helmiä sikojen eteen, etteivät ne tallaa niitä jalkoihinsa." Ja kun minä vielä kuulin tämän äänen, pilvi toi minut alas ja asetti minut Taborin vuorelle. Ja minulle tuli ääni, sanoen, "autuaita ovat ne, jotka toteuttavat oikeita tuomioita ja harjoittavat hyvän tekemistä koko ajan. Ja siunattu olkoon se koti, johon tämä kuvaus sopii, kuten Herra sanoi, "joka rakastaa minua, pitää minun sanani Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme, hänelle kunnia ikuisesti. Amen."