Kolmas Eenokin kirja

Kirjan varsinainen nimi on "Sefer Hekaloth", "Temppeleiden kirja" tai "Palatsien kirja" ja tämä on nimetty Kolmanneksi Eenokin kirjaksi vasta 1900-luvulla länsimaissa. Hepreankielinen pohjateksti pohjautuu kuuteen eri käsikirjoitukseen, jotka ovat noin tuhat vuotta vanhoja, mutta tekstin alkuperäksi on arvioitu 100-200 –lukujen aikaa. Suomennettu syyskuu 2017 – huhtikuu 2018 aikana. Loppuun lisätty vaihtoehtoinen loppuluku 5.5.2018.

"Eenokin vaellus oli kohti Jumalaa. Sitten häntä ei enää ollut, koska Jumala otti hänet" (1Moos.5:24).

Luku 1. Rabbi Ishmael sanoi, että kun minä nousin korkeuksiin katselemaan näkyä niistä vaunuista (2Kun.2:11), pääsin sisälle kuuteen palatsiin, yksi toisensa sisällä. Ja kun minä pääsin seitsemännen temppelin ovelle, minä pidin taukoa ja rukoilin Jumalan edessä. Katsoin ylös ja sanoin, "maailmankaikkeuden Herra, minä pyydän sinulta, että Aaronin, Amramin pojan ansio – rauhan rakastajan ja tavoittelijan, joka sai Siinain vuorella pappeuden kruunun sinun kirkkautesi läsnäolossa – tulisi minun osakseni nyt, että ruhtinas Kaspiel ja ne enkelit, jotka ovat hänen kanssaan, eivät voittaisi minua ja heittäisi pois taivaista." Silloin Jumala kutsui minun avukseni hänen palvelijansa, enkeli Metatronin, sen Shekinan ruhtinaan. Hän lensi kohtaamaan minua vauhdilla pelastamaan minut heidän vallastaan. Hän tarttui minuun kädellään heidän silmiensä edessä ja sanoi minulle, "tule rauhassa Korkeimman, ja sen korotetun kuninkaan läsnäoloon katselemaan millaiset ne vaunut ovat". Sitten minä menin sisälle sinne seitsemänteen temppeliin, ja hän johdatti minut sinne Shekinan asuinsijaan, ja vei minut sen kirkkauden valtaistuimen eteen, että saisin katsella niitä vaunuja. Mutta heti, kun ne vaunujen ruhtinaat katsoivat minuun, ja ne tuliset serafit kiinnittivät minuun heidän katseensa, minä aloin vapisemaan ja kaaduin, pyörryksissä heidän silmiensä säteilystä ja heidän kasvojensa kirkkaudesta, kunnes Jumala nuhteli heitä ja sanoi, "minun palvelijani, serafini, kerubini, ofannimini, kätkekää silmänne Ishmaelilta, minun rakkaalta lapseltani ja kunnioitettavalta ystävältäni, ettei hän vapise tuolla tavalla." Heti Metatron, Shekinan ruhtinas, tuli ja vahvisti minua ja laittoi minut seisomaan jaloillani, mutta minulla ei ollut vieläkään voimaa laulaa sen loisteliaan kuninkaan loisteliaan valtaistuimen edessä, kuninkaista voimallisimman, kaikista kirkkaimman, ennenkuin tunti oli kulunut. Mutta tunnin kuluttua Jumala avasi minulle Shekinan portit, rauhan portit, viisauden portit, taidon portit, voiman portit, puheen portit, laulun portit, pyhittävän ylistyksen portit, toiston portit. Hän valaisi minun silmäni lausumaan psalmeja, ylistystä, korotusta, kiitosta, laulua, kunniaa, kuninkuutta, ylhäisyyttä ja voimaa. Ja kun minä avasin suuni ja lauloin ylistyksiä sen kirkkauden valtaistuimen edessä, ne pyhät olennot sen kirkkauden valtaistuimen alla ja valtaistuimen yläpuolella vastasivat perässäni, sanoen "kadosh, kadosh, kadosh" (Jes.6:3) ja "baruch kvod Adonai mimekomo" (Hes.3:12).

Luku 2. Rabbi Ishmael sanoi, että silloin niiden vaunujen kotkat, liekehtivät ofannim ja kuluttavan tulen kerubit kysyivät Metatronilta, "nuorukainen, miksi sinä olet antanut naisesta syntyneen tulla katsomaan vaunuja? Mitä kansakuntaa hän on? Mistä suvusta? Kuka hän oikein on?" Metatron vastasi, "Hän on Israelin kansasta, jonka Jumala valitsi niistä seitsemästäkymmenestä kansanryhmästä olemaan hänen kansansa. Hän on Leevin suvusta, joka tuo uhreja hänen nimelleen. Hän on Aaronin perhettä, jonka Jumala valitsi palvelemaan hänen läsnäolossaan ja jonka päähän hän itse asetti sen papillisen kruunun Siinain vuorella." He alkoivat heti sanomaan, "Tämä on todellakin arvollinen katselemaan vaunuja, niinkuin kirjoitettu on, "Autuas se kansa, jolle näin käy, autuas se kansa, jonka Jumala Herra on!" (Ps.144:15)

Luku 3. Rabbi Ishmael sanoi, että sitten minä kyselin siltä enkeli Metatronilta, Shekinan ruhtinaalta, sanoen hänelle, "mikä sinun nimesi on?" Hän vastasi, "minulla on 70 nimeä, jotka vastaavat maailman 70 kansanryhmää, ja kaikki ne nimet perustuvat kuningasten kuninkaiden kuninkaan nimeen, kuitenkin kuninkaani kutsuu minua nuorukaiseksi."

Luku 4.  Rabbi Ishmael sanoi, että minä sanoin Metatronille, "miksi sinun Luojasi kutsuu sinua 70 nimellä? Sinä olet kaikkia ruhtinaita suurempi, kaikkia enkeleitä korotetumpi, kaikkia palvelijoita rakastetumpi, kaikkia sotajoukkoja kunnioitettavampi ja korotettu korkealle ylhäisyydessä, suuruudessa ja kunniassa, miksi sitten taivasten korkeuksissa sinua kutsutaan nuorukaiseksi?" Hän vastasi, "koska minä olen Eenok, Jaredin poika." Kun se vedenpaisumuksen sukupolvi teki syntiä ja kääntyi tekemään pahoja tekoja ja sanoi Jumalalle, "mene pois! Me emme halua oppia sinun teitäsi!", silloin Jumala otti minut heidän keskeltään todistajaksi heitä vastaan taivasten korkeuksiin kaikkia niitä varten, jotka ovat tulossa maailmaan, etteivät he sanoisi sen Armollisen olevan armoton. Eivätkö kaikki nämä väkijoukot tehneetkin syntiä? Ja jos he tekivät syntiä, mitä syntiä heidän vaimonsa, poikansa ja tyttärensä tekivät? Entä heidän hevosensa, aasinsa, eläimensä, karjansa ja kaikki ne maailman linnut, jotka se Pyhä hävitti heidän kanssaan vedenpaisumuksen vesissä – mitä syntiä he tekivät, että heidänkin oli määrä tulla hävitetyksi? Sen tähden Jumala toi minut tänne ylös heidän elinaikanaan, heidän silmiensä edestä, että olen täällä taivasten korkeuksissa todistajana heitä vastaan tulevien sukupolvien aikana. Ja Jumala osoitti minut olemaan ruhtinaana korkeuksissa ja hallitsemaan palvelevia enkeleitä."

"Silloin kolme niistä palvelevista enkeleistä, Uzzah, Azzah ja Azael tulivat, ja tekivät syytöksiä minua vastaan taivasten korkeuksissa. He sanoivat Jumalan edessä, "maailmankaikkeuden Herra, eivätkö ne muinaiset antaneet sinulle hyvän neuvon sanoessaan, että älä luo ihmistä!" Jumala vastasi, "minä olen tehnyt ja minä tuen häntä, minä kannattelen ja johdatan häntä." Kun he näkivät minut, he sanoivat, "maailmankaikkeuden Herra, mikä oikeus tällä on nousta korkeuksien korkeuksiin? Eikö hän ole niitä, jotka menehtyivät siinä vedenpaisumuksessa? Mikä oikeus hänellä on olla taivaissa?" Taas Jumala vastasi ja sanoi heille, "Mikä oikeus teillä on keskeyttää minua? Minä olen valinnut tämän ennen teitä kaikkia, olemaan ruhtinaana ja hallitsemaan teitä taivasten korkeuksissa."He kaikki nousivat heti ja tulivat kohtaamaan minua ja kumartuivat eteeni sanoen, "autuas olet sinä, ja siunatut sinun vanhempasi, koska Luojalla on suosio sinua kohtaan." Koska minä olen nuori heidän seurassaan, ja pelkkä nuorukainen heidän keskuudessaan päivissä ja kuukausissa ja vuosissa – siksi he kutsuvat minua nuorukaiseksi."

Luku 5. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, Shekinan ruhtinas sanoi minulle, "siitä päivästä alkaen, kun Jumala karkoitti sen ensimmäisen ihmisen Edenin puutarhasta, Shekina lepäsi sellaisen kerubin yllä, joka oli sen elämän puun alla. Palvelevilla enkeleillä oli tapana tulla joukoittain alas taivaista toteuttamaan hänen tahtoaan kaikessa maassa. Ensimmäinen ihminen ja hänen sukupolvensa asusti Edenin puutarhan portilla, että he pystyivät katselemaan sitä Shekinan kirkasta kuvaa, tai sen Shekinan loistoa, joka säteili maan äärestä toiseen, 365 tuhatta kertaa aurinkoa kirkkaampana. Kärpäset tai madot eivät vaivanneet ketään sellaista, joka katseli sitä Shekinan kirkkautta, eikä sairaus tai kipu, eivätkä pahantahtoiset demonit voineet vahingoittaa häntä, eikä edes enkeleillä ollut valtaa häneen. Kun Jumala meni sisään ja ulos, puutarhasta Edeniin ja Edenistä puutarhaan, puutarhasta taivaisiin ja taivaista Edenin puutarhaan, kaikki katselivat sitä hänen Shekinan kirkasta kuvaa vahingoittumatta, kunnes tuli se Enoshin sukupolvi, hänen, joka on kaikkien maailman epäjumalanpalvelijoiden alku.

Mitä Enoshin sukupolven ihmiset tekivät? He vaelsivat ympäri maailmaa sen äärestä toiseen, ja jokainen heistä kokosi hopeaa, kultaa, kalliita kiviä ja helmiä vuorten kokoisiksi pinoiksi ja kasoiksi. He muotoilivat niistä patsaita maan neljään ääreen, ja he pystyttivät joakisen neljännekseen noin tuhat parasang-mittaa korkeita epäjumalan patsaita. He toivat alas auringon, kuun ,ja tähdet ja tähtikuviot ja asettivat ne niiden epäjumalien eteen, vasemmalle ja oikealle palvelemaan niitä samalla tavalla kuin ne palvelivat Jumalaa, kuten kirjiotettu on, "Minä näin Herran istuvan istuimellansa ja kaiken taivaan joukon seisovan hänen edessään, hänen oikealla ja vasemmalla puolellansa" (1Kun.22:19). Kuinka heillä oli taito tuoda ne alas? Vain siksi, että Uzzah, Azzah ja Azael opettivat heille loitsuja, jotka toivat ne alas ja he saivat ne käyttöönsä, ei heillä muuten olisi ollut mahdollista saada niitä alas.

Sen jälkeen ne palvelevat enkelit suunnittelivat valitusta Jumalan eteen. He sanoivat hänen läsnäolossaan, "maailmankaikkeuden Herra, mitä tekemistä sinulla on ihmisten kanssa, niin kuin kirjoitettu on, "mikä on ihminen [enosh], että sinä häntä muistat?" (Ps.8:4). Siinä ei lue, "mikä on Adam?", vaan "mikä on Enosh", koska Enosh oli epäjumalien palvelijoiden johtaja. Miksi sinä jätit taivasten taivaat ylhäällä, sinun kunniasi asuinsijan, sen korkean ja korotetun valtaistuimen, joka on Arabot-taivaan korkeudessa, ja tulet kulkemaan sellaisten ihmisten kanssa, jotka palvelevat epäjumalia? Nyt sinä olet maan päällä ja ne epäjumalat ovat maan päällä, mitä tekemistä sinulla on epäjumalia palvelevien maan asukkaiden kanssa?" Silloin Jumala otti Shekinan pois maan päältä heidän keskuudestaan. sitten tulivat ne palvelevat enkelit, ja sotajoukot, ja Arabotin armeijat, tuhannen vahvuinen joukko ja kymmenet tuhannet heidän kanssaan. He ottivat pasuunat ja sofarit ja ympäröivät Shekinan psalmeilla ja lauluilla, ja se kohosi taivasten korkeuksiin, kuten kirjoitettu on, "Jumala astuu ylös riemun [teruah]raikuessa, Herra pasunain [sofar] pauhatessa" (Ps.47:5).

Luku 6. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "kun Jumala halusi tuoda minut ylös korkeuksiin, hän lähetti ruhtinas Anapiel Adonain, ja hän otti minut heidän keskeltään, heidän nähtensä, ja hän saattoi minua suurella kunnialla tulisiin vaunuihin, jossa oli tuliset hevoset ja liekehtivät ohjastajat, ja hän toi minut ylös Shekinan kanssa taivasten korkeuksiin. Heti, kun pääsin taivasten korkeuksiin, ne pyhät olennot, ofannim, serafit, kerubit, ne vaunujen pyörät ja kuluttavan tulen palvelijat haistoivat minun tuoksuni 365 tuhannen parasang-mitan päästä, sanoen, "mikä on tämä naisesta syntyneen tuoksu? Miksi valkoinen vesipisara kohoaa korkeuksiin ja palvelee niiden keskellä, jotka kulkevat liekeissä?" Jumala vastasi ja sanoi heille, "minun palvelijani, minun sotajoukkoni, kerubini, ofannim ja minun serafini, älkää olko tyytymättömiä, sillä koko ihmiskunta on hylännyt minut ja minun suuren kuningaskuntani ja mennyt pois palvomaan epäjumalia. Niin minä olen ottanut Shekinan pois heidän keskuudestaan ja tuonut sen tänne ylös korkeuksiin. Ja tämä, jonka minä olen ottanut pois heidän keskeltään, on heistä paras, ja kaikkien heidän arvoinen uskossa, vanhurskaudessa ja moraalissa. Tämä, jonka minä olen ottanut, on minun palkkani koko minun maailmastani taivasten alla."

Luku 7. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas sanoi minulle, "kun Jumala poisti minut siitä vedenpaisumuksen sukupolvesta, hän kantoi minut ylös, Shekinan myrskyisillä siivillä, korkeimpaan taivaaseen, ja toi minut niihin Aravot-taivaan suuriin temppeleihin, josta löytyy se Shekinan loistelias valtaistuin, ja ne vaunut, ja vihan sotajoukot, raivon sotajoukottuliset syyttäjät, liekehtivät kerubit, polttavat ofannim, liekin palvelijat, salamoivat sähköt ja välähtelevät serafit. Hän asetti minut sinne palvelemaan sitä kirkkauden valtaistuinta päivittäin."

Luku 8. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, Shekinan ruhtinas sanoi minulle, "ennen kuin Jumala asetti minut palvelemaan sen kirkkauden valtaistuimen edessä, hän avasi minulle

                             300 tuhatta ymmärryksen porttia,

                             300 tuhatta harkinnan porttia,

                             300 tuhatta elämän porttia,

                             300 tuhatta armon ja suosion porttia,

                             300 tuhatta rakkauden porttia,

                             300 tuhatta Tooran porttia,

                             300 tuhatta nöyryyden porttia,

                             300 tuhatta kestäväisyyden porttia,

                             300 tuhatta armollisuuden porttia,

                             300 tuhatta kunnioituksen porttia.

Sitten Jumala laittoi ylleni viisautta, joka oli kasattu viisauden päälle, ymmärrystä ymmärryksen päälle, harkintaa harkinnan päälle, tietoa tiedon päälle, armoa armon päälle, Tooraa Tooran päälle, rakkautta rakkauden päälle, suosio suosion päälle, kauneutta kauneuden päälle, nöyryyttä nöyryyden päälle, taidollisuutta taidollisuuden päälle, voimaa voiman päälle, valtaa vallan päälle, loistoa loiston päälle, ihanuutta ihanuuden päälle, komeutta komeuden päälle, ja minua kunnioitettiin ja kaunistettiin kaikilla näillä ihanilla ja ylistettävillä ominaisuuksilla enemmän kuin mitään muita korkeuksien asukkaita."

Luku 9. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, Shekinan ruhtinas sanoi minulle, "kaikkien näiden ominaisuuksien lisäksi Jumala laittoi kätensä minun päälleni ja siunasi minua 1,365,000 siunauksella. Minä laajenin ja kasvoin, kunnes olin koko maailman kokoinen. Hän laittoi minuun kasvamaan 72 siipeä, 36 toiselle puolelle ja 36 toiselle, ja jokainen siipi pystyi peittämään koko maailman. Hän kiinnitti minuun 365 tuhatta silmää ja jokainen silmä on kuin se suuri valo. Ei ollut mitään loistoa, kirkkautta, säteilyä tai valonlähteiden kauneutta maailmassa, jota hän ei olisi minuun laittanut."

Luku 10. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, Shekinan ruhtinas sanoi minulle, "tämän kaiken jälkeen Jumala teki minulle valtaistuimen, joka oli kuin se kirkkauden valtaistuin, ja levitti sen ylle peitteen, jossa oli loistoa, kirkkautta, säteilyä, kauneutta, ihanuutta ja armoa, niin kuin se kirkkauden valtaistuimen peite, johon on asetettu ne kaikki valonlähteiden loistojen vaihtelut, joita maailmassa on. Hän asetti sen sinne seitsemännen temppelin ovelle ja laittoi minut istumaan siihen. Ja kaikkiin taivaisiin lähetettiin sanansaattaja julistamaan minusta näin; minä olen osoittanut palvelijani Metatronin ruhtinaaksi ja hallitsijaksi yli kaikkien korkeuksien asukkaiden, lukuunottamatta niitä kahdeksaa suurta, kunnioitettua ja kauhistuttavaa ruhtinasta, joita kutsutaan Adonaiksi heidän kuninkaansa mukaan. Mikä tahansa enkeli tai ruhtinas, jolla on jotain sanottavaa minun länsäolossani, menköön hänen eteensä ja puhukoon hänelle. Mitä hän sanoo teille minun nimessäni, se tehkää ja pitäkää, koska hän on viisauden ruhtinas ja ymmärryksen ruhtinas, että hän voi opettaa viisautta niille, jotka ovat ylhäällä ja jotka ovat alhaalla, tämän maailman viisautta ja tulevan maailman viisautta. Lisäksi minä olen laittanut hänet vastuuseen kaikista Aravot-taivaan temppeleiden varastohuoneista, ja kaikista taivaallisten korkeuksien aarrekammioista."

Luku 11. Rabbi Ishmael sanoi, että enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "Jumala paljasti minulle siitä ajasta eteenpäin kaikki viisauden salaisuudet, kaikki sen täydellisen Tooran syvyydet ja kaikki ihmissydänten ajatukset. Kaikki maailman salaisuudet ja luonnon kulku on edessäni paljastettuna niin kuin ne ovat paljastettuja Luojankin edessä. Siitä ajasta eteenpäin minä näin ja katselin syviä salaisuuksia ja ihmeellisiä kätkettyjä asioita. Ennenkuin ihminen ajattelee salassa, minä näen hänen ajatuksensa, ennenkuin hän toimii, minä näen hänen tekonsa. Taivaissa ylhäällä tai syvällä maan sisässä ei ole mitään, mikä olisi minulta salattua."

Luku 12. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, Shekinan ruhtinas sanoi minulle, "siitä rakkaudesta, jota hänellä oli minua kohtaan enemmän kuin kaikkia korkeuksien asukkaita kohtaan, Jumala valmisti minulle kuninkaallisen puvun, johon oli asetettu kaikenlaiset valonlähteet, ja hän puki minut siihen. Hän muotoili minulle loistavan viitan, johon oli asetettu kirkkautta, loistoa, säteilyä ja kaikenlaista kimalletta ja hän kietoi minut siihen. Hän valmisti minulle kuninkaallisen kruunun, johon oli asetettu 49 hohtavaa kiveä, jokainen kuin auringon sädekehä, ja sen loiste säteili koko Aravot-taivaan neljään ääreen, niihin seitsemään taivaaseen ja maan neljään ääreen. Hän asetti sen minun päähäni ja kutsui minua nimellä "pikku-Adonai", koko hänen korkeuksissa olevan huonekuntansa paikalla ollessa, kuten kirjoitettu on, "minun nimeni on hänessä"." (2Moos.23:21).

Luku 13. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan – korkeimman taivaan kirkkauden – ruhtinas sanoi minulle, "siitä valtavasta rakkaudesta ja suuresta myötätunnosta, jolla Jumala rakasti minua ja iloitsi minusta enemmän kuin kaikista korkeuksien asukkaista, hän kirjoitti omalla sormellaan, kuin liekehtivällä kynällä, siihen kruunuun, joka oli minun pääni päällä,

                             ne kirjaimet, joilla taivaat ja maa luotiin,

                             ne kirjaimet, joilla meret ja joet luotiin,

                             ne kirjaimet, joilla vuoret ja kukkulat luotiin,

                             ne kirjaimet, joilla tähdet ja tähtikuviot, salamat ja tuuli, ukkonen ja jyrinä, lumi ja halla, pyörremyrsky ja myrskytuuli luotiin,

                             ne kirjaimet, joilla kaikki maailman tarpeet ja ja koko luomakunnan järjestys luotiin,

jokainen kirjain välähteli kuin salama kerta toisensa jälkeen, kuin soihdut kerta toisensa jälkeen, kuin liekit kerta tiosensa jälkeen, kuin aurinko, kuu ja tähdet kerta toisensa jälkeen."

Luku 14. Rabbi Ishmael sanoi, että enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "kun Jumala laittoi tämän kruunun minun päähäni, kaikki ne kuningaskuntien ruhtinaat, jotka ovat Aravot-taivaan korkeuksissa ja kaikki taivasten joukot vapisivat. Jopa ne elim-ruhtinaat, er’elim-ruhtinaat ja tapsarim-ruhtinaat, jotka ovat suurempia kuin ne kaikki valtaistuimen edessä palvelevat enkelit, vapisivat ja tunsivat itsensä pieneksi nähdessään minut. Jopa Samael, se syyttäjien ruhtinas, joka on suurempi kuin kaikki korkeuksissa olevat ruhtinaat, pelkäsi ja vapisi. Jopa se tulen enkeli, hallan enkeli, tuulen enkeli, salaman enkeli, pyörremyrskyn enkeli, ukkosen enkeli, lumen enkeli, sateen enkeli, päivän enkeli, yön enkeli, auringon enkeli, kuun enkeli, tähtien enkeli, tähtikuvioiden enkeli, jotka ohjaavat maailmaa ohjeillaan ,vapisivat ja vetäytyivät taaksepäin minut nähdessään. Nämä ovat niiden enkeleiden nimet, jotka ohjaavat maailmaa;

                             Gabriel, tulen enkeli,

                             Baradiel, hallan enkeli,

                             Ruchiel, tuulen enkeli,

                             Barakiel, salaman enkeli,

                             Za’amiel, myrskyn enkeli,

                             Zikiel, planeettojen enkeli,

                             Zi’iel, pienen maanjäristysten enkeli,

                             Za’apiel, pyörremyrskyn enkeli,

                             Ra’amiel, ukkosen enkeli,

                             Ra’ashiel, suuren maanjäristyksen enkeli,

                             Shalgiel, lumen enkeli,

                             Matariel, sateen enkeli,

                             Shamasiel, päivän enkeli,

                             Lailiel, yön enkeli,

                             Galgalliel, auringon kierron enkeli,

                             Opanniel, kuun muodon enkeli,

                             Kokabiel, tähtien enkeli,

                             Rahatiel, tähtikuvioiden enkeli.

Kaikki nämä kumartuivat, kun he näkivät minut, eivätkä voineet katsoa minuun, koska se loistelias kruunu minun pääni päällä säteili kuninkuutta, kauneutta, kirkkautta, valoa, ja loistoa."

Luku 15. Rabbi Ishmael sanoi, että enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, korkeimman taivaan kunnia, sanoi minulle, "kun Jumala otti minut palvelemaan sitä kirkkauden valtaistuinta, niiden vaunujen pyöriä ja kaikkea Shekinan tarvitsemaa, heti minun lihani muuttui liekiksi, jänteeni liekehtiväksi tuleksi, luuni katajan hiiliksi, silmäripseni välähteleviksi salamoiksi, silmäni tulisiksi soihduiksi, pääni hiukset kuumiksi liekeiksi, kaikki minun ruumiinjäseneni palaviksi tulisiiviksi, ja minun ruumiini olemus liekehtiväksi tuleksi. Oikealla puolellani ne, jotka pitävät kiinni tulen liekeistä, vasemmalla polttomerkkejä, ympärilläni kulki tuuli, myrsky ja myrskytuuli, ja maanjäristys toisensa perään oli edelläni ja takanani."

Metatron on ruhtinas yli kaikkien ruhtinaiden, ja seisoo hänen edessään, joka on korotettu yli kaikkien jumalien. Hän kulkee sen kirkkauden valtaistuimen edessä, jossa on taivaallinen, valtava valkeuden lehtimaja ja tuo sieltä sellaisen tulen, joka tekee kuuroksi, ja laittaa sitä niiden pyhien olentojen korviin, etteivät he kuulisi sitä ääntä, mikä lähtee Kaikkivaltiaan suun sanoista.

Kun Moshe kohosi korkeuksiin, hän paastosi 121 paastoa, kunnes sähkön asuinsijat avautuivat hänelle, ja katso, hänen sydämensä oli kuin leijonan sydän. Hän näki lukemattomia sotajoukkoja ympärillään ja ne tahtoivat kuluttaa hänet, mutta Moshe rukoili armoa ensin Israelille ja sitten itselleen, ja hän, joka istuu niissä vaunuissa, avasi ne ikkunat, jotka ovat kerubien päiden päällä ja miljoona ja kahdeksansataa tuhatta Israelin puolustajaa tuli kohtaamaan Moshea, ja heidän kanssaan oli Metatron, Shekinan ruhtinas. He ottivat vastaan Israelin rukoukset, ja asettivat ne kruunuksi Jumalan päähän. Ja Metatron sanoi, "shema, Israel, Adonai, Eloheinu, Adonai echad!" Ja Shekinan kasvot iloitsivat. Metatronille sanottiin, "keitä nämä puolustajat ovat ja kenelle he antavat kaiken tämän kunnian?" Vastaus kuului, "Israelin huoneen kuninkaalle." Ne sotajoukotkin sanoivat, "shema Israel, Adonai, Eloheinu, Adonai echad! Kenelle kuuluisi antaa enemmän kunniaa ja suuruutta kuin sinulle, suuruuden ja voiman Herra, Jumala ja kuningas, elävä ja ikuinen?" Sitten Aktariel Jah IHVD niistä sotajuokoista vastasi ja sanoi Metatronille, Shekinan ruhtinaalle, "Täytä kaikki pyynnöt, mitä hän minulta pyytää! Kuule hänen rukouksensa ja tee, niin kuin hän haluaa, olipa se suurta tai pientä!" Ja heti Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi Moshelle, "älä pelkää, Amramin poika!  Sinulla on jo Jumalan suosio. Pyydä mitä tahdot, luottavaisesti ja rohkeasti, sillä valo säteilee sinun kasvoistasi maan äärestä toiseen." Mutta Moshe sanoi hänelle, "ei käy, etten tulisi syylliseksi johonkin." Metatron sanoi hänelle, "ota vastaan sellaisen valan kirjaimet, jota ei voi rikkoa!"

Luku 16. Rabbi Ishmael sanoi ,että enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, korkeimman taivaan kunnia sanoi minulle, "minä istuin ensin sillä suurella valtaistuimella sen seitsemännen temppelin ovella, ja minä jaoin oikeutta kaikille niille, jotka asustavat korkeuksissa, Jumalan antamalla käskyvallalla. Minä osoitin suuruutta, kuninkuutta, arvonantoa, hallintavaltaa, kunniaa, ylistystä, juhlapäähineitä, kruunuja ja kirkkautta kaikille niiden kuningaskuntien ruhtinaille, kun minä istuin siellä taivaallisella istuimella. Ne kuningaskuntien ruhtinaat istuivat rinnallani, oikealla ja vasemmalla puolellani, Jumalan antamalla käskyvallalla. Mutta kun Aher (Elisha bar Abuja) tuli katselemaan näkyä noista vaunuista ja katsahti minuun, hän pelkäsi ja vapisi edessäni. Hänen sielunsa oli jo lähtemässä hänestä sen pelon ja kauhun tähden, kun hän näki minut istumassa kuin kuningas valtaistuimella, palvelevat enkelit seisomassa rinnallani palvelemassa ja kaikki kuningaskuntien ruhtinaat ympärilläni kruunuilla kruunattuina. Sitten hän avasi suunsa ja sanoi, "todellakin, taivaissa on kaksi voimaa!" Heti kuului se taivaallinen ääni sieltä Shekinan läsnäolosta, ja se sanoi, "palatkaa luokseni, te luopuneet lapset – paitsi Aher!" Sitten Anapiel Adonai, se kunnioitettu, ylistetty, rakastettu, ihmeellinen, kauhistuttava ja pelottava ruhtinas tuli Jumalan käskystä ja löi minua kuudellakymmenellä tulen lyönnillä ja sai minut seisomaan jaloillani."

Luku 17. Rabbi ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, korkeimman taivaan kunnia sanoi minulle, "on seitsemän suurta ,kaunista, ihmeellistä ja kunnioitettavaa enkeliruhtinasta, jotka ovat vastuussa niistä seitsemästä taivaasta. He ovat Mikael, Gabriel, Shatkiel, Shahakiel, Baradiel, Barakiel ja Sidriel. Jokainen heistä on taivaallisen sotajoukon ruhtinas ja jokaista heitä palvelee 496 tuhatta enkeliä.

                             Mikael, sotajoukkojen ruhtinas, on vastuussa seitsemännestä taivaasta, joka on Aravot.

                             Gabriel, sotajoukkojen ruhtinas, on vastuussa kuudennesta taivaasta, joka Makon.

                             Shatkiel, sotajoukkojen ruhtinas, on vastuussa viidennestä taivaasta, joka on Ma’on.

                             Shahakiel, sotajoukkojen ruhtinas, on vastuussa neljännestä taivaasta, joka on Zevul.

                             Baradiel, sotajoukkojen ruhtinas, on vastuussa kolmannesta taivaasta, joka on Shehakim.

                             Barakiel, sotajoukkojen ruhtinas, on vastuussa toisesta taivaasta, joka on Rakia.

                             Sidriel, sotajoukkojen ruhtinas, on vastuussa ensimmäisestä taivaasta, joka on Vilon.

Heidän allaan on ruhtinas Galgalliel, joka on vastuussa auringon kierrosta, ja hänen kanssaan toimii 96 voimallista ja kunnioitettua enkeliä, jotka saavat auringon kiertämään 365 tuhatta parasang-mittaa Rakia-taivaan kautta joka päivä. Heidän allaan on Opanniel, se ruhtinas, joka on vastuussa kuun muodosta, ja hänen kanssaan on 88 enkeliä, jotka saavat kuun kulkemaan 354 tuhatta parasang-mittaa joka yö, kuun seisoessa idässä kääntymispisteessään. Milloin kuu siis on siellä kääntymispisteessä idässä? Joka kuukauden viidestoista päivä. Heidän allaan on Rahatiel, se ruhtinas, joka on vastuussa tähtikuvioista, ja hänen kanssaan on 72 suurta ja kunnioitettavaa enkeliä. Miksi hänen nimensä on Rahatiel? Koska hän laittaa ne tähtikuviot juoksemaan 339 tuhatta parasang-mittaa kiertoradoillaan joka yö, idästä länteen ja lännestä itään. Jumala teki niille kaikille – auringolle, kuulle ja tähtikuvioille – telttamajan yötä varten lännestä itään. Heidän allaan on Kokabiel, se ruhtinas, joka on vastuussa kaikista tähdistä, ja hänen kanssaan on 365 tuhatta suurta ja kunnioitettavaa, palvelevaa enkeliä, jotka laittavat tähdet juoksemaan kaupungista toiseen ja maasta toiseen Rakia-taivaassa. Heidän yläpuolellaan on 72 korkeuksien kuningaskuntien ruhtinasta, jotka vastaavat maailman 72 kuningaskuntaa. He ovat kaikki kruunattuja kuninkaallisilla kruunuilla, vaatettu kuninkaalliseen pukuun ja koristeltu kunikaallisilla jalokivillä. Kaikki he ratsastavat kuninkaallisilla hevosilla ja heillä on käsissään kuninkaalliset valtikat. Kun he juoksevat läpi Rakia-taivasta, jokaisen heidän edessään juoksevat kuninkaalliset palvelijat suurella kunnialla ja huomiolla, aivan kuten kuningas kulkee maan päällä vaunuissa mukanaan hevosmiehiä ja suuria sotajoukkoja, kunniassa, suuruudessa, ylistyksessä, julistuksessa ja loistossa."

Luku 18. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, Shekinan ruhtinas, korkeimman taivaan kunnia sanoi minulle, "kun ensimmäisen taivaan enkelit näkevät heidän ruhtinaansa, he nousevat pois hevosiltaan ja kumartuvat alas. Kun ensimmäisen taivaan ruhtinas näkee toisen taivaan ruhtinaan, hän poistaa sen loistavan kruunun päästään ja kumartuu alas. Kun ensimmäisen taivaan ruhtinas näkee toisen taivaan ruhtinaan, hän poistaa sen loistavan kruunun päästään ja kumartuu alas. Kun toisen taivaan ruhtinas näkee kolmannen taivaan ruhtinaan, hän poistaa sen loistavan kruunun päästään ja kumartuu alas. Kun kolmannen taivaan ruhtinas näkee neljännen taivaan ruhtinaan, hän poistaa sen loistavan kruunun päästään ja kumartuu alas. Kun neljännen taivaan ruhtinas näkee viidennen taivaan ruhtinaan, hän poistaa sen loistavan kruunun päästään ja kumartuu alas. Kun viidennen taivaan ruhtinas näkee kuudennen taivaan ruhtinaan, hän poistaa sen loistavan kruunun päästään ja kumartuu alas. Kun kuudennen taivaan ruhtinas näkee seitsemännen taivaan ruhtinaan, hän poistaa sen loistavan kruunun päästään ja kumartuu alas. Kun se seitsemännen taivaan ruhtinas näkee ne 72 kuningaskuntien ruhtinasta, hän poistaa sen loistavan kruunun päästään ja kumartuu alas.

Kun ne 72 kuningaskuntien ruhtinasta näkevät sen ensimmäisen Aravot-taivaassa, korkeimmassa taivaassa, olevan temppelin ovenvartijat, he poistavat ne kuninkaalliset kruunut päästään ja kumartuvat alas. Kun ne ensimmäisen temppelin ovenvartijat näkevät sen toisen temppelin ovenvartijat, he poistavat ne loisteliaat kruunut päästään ja kumartuvat alas. Kun ne toisen temppelin ovenvartijat näkevät sen kolmannen temppelin ovenvartijat, he poistavat ne loisteliaat kruunut päästään ja kumartuvat alas. Kun ne kolmannen temppelin ovenvartijat näkevät sen neljännen temppelin ovenvartijat, he poistavat ne loisteliaat kruunut päästään ja kumartuvat alas. Kun ne neljännen temppelin ovenvartijat näkevät sen viidennen temppelin ovenvartijat, he poistavat ne loisteliaat kruunut päästään ja kumartuvat alas. Kun ne viidennen temppelin ovenvartijat näkevät sen kuudennen temppelin ovenvartijat, he poistavat ne loisteliaat kruunut päästään ja kumartuvat alas. Kun ne kuudennen temppelin ovenvartijat näkevät sen seitsemännen temppelin ovenvartijat, he poistavat ne loisteliaat kruunut päästään ja kumartuvat alas. Kun ne seitsemännen temppelin ovenvartijat näkevät ne neljä suurta ja kunnioitettavaa ruhtinasta, jotka ovat vastuussa niistä neljästä Shekinan asuinsijasta, he poistavat ne loisteliaat kruununsa ,ja kumartuvat alas.

Kun ne neljä ruhtinasta näkevät ruhtinas Tagas’n joka on suuri ja kunnioitettu taivaaallisten ylistysten ja laulujen johtajana, he postavat ne loisteliaat kruununsa, ja kumartuvat alas. Kun se suuri ja kunnioitettava ruhtinas Tagar näkee Baratielin, sen suuren ruhtinaan, jonka sormenpäiden ylle Aravot-taivas on levitetty, hän poistaa sen loisteliaan kruunun päästään ja kumartuu alas. Kun Baratiel, se suuri ruhtinas, näkee Hamonin, sen suuren, kauhistuttavan, kunnioitettavan, kauniin ja pelottavan ruhtinaan, joka laittaa kaikki korkeuksien asukkaat vapisemaan, kun tulee aika lausua kadish-rukous, kuten kirjoitettu on, "Kansat pakenevat sinun jylinäsi [hamon] ääntä; kun sinä nouset, hajoavat kansakunnat" (Jes.33:3). Kun Hamon, se suuri ruhtinas, näkee Adonai Tatrasielin, sen suuren ruhtinaan, hän poistaa päästään sen loisteliaan kruunun, ja kumartuu alas. Kun Adonai Tatrasiel näkee Adonai Atrugielin, sen suuren ruhtinaan, hän poistaa päästään sen loisteliaan kruunun, ja kumartuu alas. Kun Adonai Atrugiel, se suuri ruhtinas, näkee Na’aririelin, sen suuren ruhtinaan, hän poistaa päästään sen loisteliaan kruunun, ja kumartuu alas. Kun Adonai Na’aririel, se suuri ruhtinas, näkee Adonai Sasnigielin, sen suuren ruhtinaan, hän poistaa päästään sen loisteliaan kruunun, ja kumartuu alas. Kun Adonai Sasnigiel, se ruhtinas, näkee Adonai Zazrielin, sen suuren ruhtinaan, hän poistaa päästään sen loisteliaan kruunun, ja kumartuu alas. Kun Adonai Zazriel, se ruhtinas, näkee Adonai Geburatielin, sen ruhtinaan, hän poistaa päästään sen loisteliaan kruunun, ja kumartuu alas. Kun Adonai Geburatiel, se ruhtinas, näkee Adonai Arapielin, sen ruhtinaan, hän poistaa päästään sen loisteliaan kruunun, ja kumartuu alas. Kun Adonai Arapiel, se ruhtinas, näkee Adonai Ashroilun, sen ruhtinaan, hän poistaa päästään sen loisteliaan kruunun, ja kumartuu alas. Kun Adonai Ashroilu, se ruhtinas, joka on jokaisen taivaallisen jeshivan johtaja, näkee Adonai Gallisurin, sen ruhtinaan, joka paljastaa kaikki Tooran salaisuudet, hän poistaa päästään sen loisteliaan kruunun, ja kumartuu alas. Kun Adonai Gallisur, se ruhtinas, näkee Adonai Zakzakielin, sen ruhtinaan, joka on osoitettu kirjaamaan Israelin ansioita sen kirkkauden valtaistuimen yllä, hän poistaa päästään sen loisteliaan kruunun, ja kumartuu alas. Kun Zakzakiel, se suuri ruhtinas, näkee Adonai Anapielin, sen ruhtinaan, jolla on Aravot-taivaan temppeleiden avaimet, hän poistaa päästään sen loisteliaan kruunun, ja kumartuu alas. Miksi hänen nimensä on Anapiel? Koska hän on kuin puunrunko (Anap), joka varjostaa kaikkia Aravot-taivaan kammioita hänen kuninkuudellaan, kunniallaan, loistollaan ja kirkkaudellaan, niinkuin maailmankaikkeuden luoja. Kuten kirjoitettu on, maailmankaikkeuden luojasta "Hänen valtasuuruutensa peittää taivaat, hänen ylistystänsä on maa täynnä" (Hab.3:3), niin myös Adonai Anapielin valtasuuruus ja ylistys peittää korkeimman Aravot-taivaan kammiot.

Kun se ruhtinas, Adonai Anapiel näkee Adonai Shoterashielin, sen suuren, kauhistuttavan ja kunnioitettavan ruhtinaan, hän poistaa sen loisteliaan kruunun päästään ja kumartuu alas. Miksi hänen nimensä on Shoterashiel? Koska hänet on säädetty palvelemaan Shekinan alla niitä neljää tulista virtaa, jotka ovat sen kirkkauden valtaistuimen vastapäätä, ja jokainen ruhtinas, joka haluaa mennä tai tulla siihen Shekinan läsnäoloon, saa tehdä sen vain hänen luvallaan, koska niiden neljän tulivirran sinetit ovat uskotut hänelle. Lisäksi häntä kutsutaan nimellä Shoterashiel, koska hänen korkeutensa on 70 tuhatta parasang-mittaa ja hän pyrittelee sen tulivirran tulta, ja hän kulkee sen Shekinan läsnäolossa selittämässä, mitä maan asukkausta on kirjoitettu, kuten kirjoitettu on ,"Tulivirta vuoti, se kävi ulos hänestä; tuhannen tuhatta palveli häntä, ja kymmenen tuhatta kertaa kymmenen tuhatta seisoi hänen edessänsä. Oikeus istui tuomiolle, ja kirjat avattiin" (Dan.7:10).

Kun se ruhtinas, Adonai Shoterashiel, näkee Adonai Sokedhozin, sen suuren, voimallisen, kauhistuttavan ja kunnioitettavan ruhtinaan, hän poistaa sen loisteliaan kruunun päästään ja kumartuu alas. Miksi hänen nimensä on Sokedhozi? Koska hän punnitsee ihmisten ansioita vaa’alla Jumalan läsnäolossa. Kun se ruhtinas, Adonai Sokedhozi, näkee Adonai Zehanpuraivin, sen suuren, viomallisen ylistetyn ja koko taivaissa pelätyn ruhtinaan, hän poistaa sen loisteliaan kruunun päästään ja kumartuu alas, Miksi hänen nimensä on Zehanpuraiv? Koska hän vihaa sitä tulivirtaa ja sammuttaa sitä paikoittain. Kun se ruhtinas, Adonai Zehanpuraiv, näkee Adonai Azbogahin, sen suuren, viomallisen, kauhistuttavan, kunnioitettavan, ylistettävän, ihmeellisen rakkaan ja pelättävän ruhtinaan, hän poistaa sen loisteliaan kruunun päästään ja kumartuu alas. Miksi hänen nimensä on Azbogah? Koska hän vyöttää ihmisiä elämän vaatteilla, ja siellä tulevassa maailmassa hän käärii ne tämän maailman hurskaat ja oikeamieliset elämän viittaan, niin että niihin puettuina he saavat nauttia ikuista elämää.

Kun se ruhtinas, Adonai Azbogah, näkee ne kaksi suurta, ylivoimaista ja kunnioitettavaa ruhtinasta, jotka ovat hänen yläpuolellaan, hän poistaa sen loisteliaan kruunun päästään ja kumartuu alas. Nämä ovat niiden kahden ruhtinaan nimet; Adonai Soperiel, joka laittaa kuolemaan, hän on se suuri, kunnioitettu, ylistetty, puhdas ikivanha ja voimallinen ruhtinas. Miksi hänen nimensä on Adonai Soperiel, joka laittaa kuolemaan? Koska hän on vastuussa kuolleiden kirjoista, sillä hän tallentaa niihin kuolleiden kirjoihin jokaisen, jonka kuolinpäivä on tullut. Miksi toisen nimi on Shoperiel Adonai – joka tekee eläväksi? Koska hän on vastuussa elävien kirjoista, sillä hän tallentaa elävien kirjoihin jokaisen, jonka Jumala tuo elämään, sillä Kaikkivaltiaan käskyvallalla. Ettet olettaisi, että koska Jumala istuu valtaistuimella, myös he istuvat ja kirjoittavat, kirjoitettu on, "minä näin Herran istuvan istuimellansa ja kaiken taivaan joukon seisovan hänen edessään" (1Kun.22:19). Siinä ei lue "taivaan joukon", vaan "kaiken taivaan joukon ", joka opettaa, että jopa ne suurimmat ruhtinaat lähestyvät Shekinaa vain seisaaltaan.

Mutta kuinka he voivat kirjoittaa seisaaltaan? Yksi seisoo myrskyn pyörän päällä, toinen seisoo myrskyn pyörän päällä. Yksi on vaatetettu kuninkaalliseen viittaan, toinen on vaatettu kuninkaalliseen viittaan. Yksi on käärityy hallituspukuun, toinen on kääritty hallituspukuun. Yhdellä on kuninkaan kruunu, toisella on kuninkaan kruunu. Yhden ruumis on täynnä silmiä, toisen ruumis on täynnä silmiä. Yhden olemus on kuin salama, toisen olemus on kuin salama. Yhden silmät ovat kuin aurinko voimassaan, toisen silmät ovat kuin aurinko voimassaan. yhden loisto on kuin se kirkkauden valtaitsuimen loisto, toisen loisto on kuin se kirkkauden valtaistuimen loisto. Yhden korkeus on kuin seitsemän taivaan korkeus, toisen korkeus on kuin seitsemän taivaan korkeus. Yhden siivet ovat kuin vuoden päivät, toisen siivet ovat kuin vuoden päivät. Yhden siivet ovat kuin taivasten leveys, toisen siivet ovat kuin taivasten leveys. Yhden huulet ovat kuin idän portit, toisen huulet ovat kuin idän portit. Yhden kieli on korkea kuin meren aallot, toisen kieli on korkea kuin meren aallot. Yhden suusta lähtevät liekit, toisen suusta lähtevät liekit. Yhden suu ampuu salamoita, toisen suu ampuu salamoita. Yhden hikoilusta syttyy tuli, toisen hikoilusta syttyy tuli. Yhden kieli on palava soihtu, toisen kieli on palava soihtu. Yhden päällä on safiirikivi, toisen päällä on safiirikivi. Yhden olkapäällä on nopean kerubin pyörä, toisen olkapäällä on nopean kerubin pyörä. Yhden kädessä on palava kirjakäärö, toisen kädessä on palava kirjakäärö. Yhden kädessä on liekehtivä kynä, toisen kädessä on liekehtivä kynä. Se kirjakäärö on leveydeltään kolme miljoonaa parasang-mittaa, sen kynän korkeus on kolmetuhatta parasang-mittaa, ja jokaisen kirjaimen korkeus on 365 parasang-mittaa."

Luku 19. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle: "näiden kahden suuren ruhtinaan yläpuolella on eräs ruhtinas, joka erottuu muista, hän on kunnioitettu ylhäinen, ylistetty, kaunistettu, pelätty, voimallinen, suuri, korotettu ,taitava, kruunattu, ihmeellinen, korotettu, puhdas, rakastettu, valtias, ylpeä, ikivanha ja kestävä, jonka vertaista ei niiden ruhtinasten joukossa ole. Hänen nimensä on Adonai Rikbiel – se suuri ja kauhistuttava ruhtinas. Miksi hänen nimensä on Rikbiel? Koska hän on vastuussa niiden vaunujen pyöristä, ja ne on annettu hänen haltuunsa. Kuinka monta niitä pyöriä on? Kahdeksan, kaksi jokaista suuntaa varten. Neljä tuulta ympäröivät niitä, ja nämä ovat niiden nimet; myrsky, pyörremyrsky, tornado ja hurrikaani. Niiden alta lähtee neljä tulivirtaa, yksi joka suuntaan. Niiden välissä seisovat ne neljä tuulta, muodostaen ympyrän niiden pyöriä vastapäätä. Niiden nimet ovat tulen pilvet, kipinöiden pilvet, sähkön pilvet ja tulikiven pilvet. Niiden olentojen jalat lepäävät pyörien päällä, ja yhden ja toisen välillä tuntuu maanjäristystä ja kuuluu ukkosen ääntä. Kun tulee aika laulaa se laulu, se pyörien paljous vapisee, pilvien joukko horjuu, kaikki ne johtajat vapisevat, kaikki hevosmiehet hermostuvat, kaikki rohkeat pelkäävät, kaikki voimat järkkyvät, kaikki sotajoukot ovat kauhuissaan, kaikki vartijat pelkäävät, kaikki ruhtinaat ja niiden joukot ovat hätätilassa, kaikki palvelijat pyörtyvät, kaikki enkelijoukot kärsivät tuskissaan. Ja yksi pyörä päästää äänen toiselle, kerubi kerubille, luotu luodulle, ofan toiselle, ja serafi serafille, sanoen, "ylistäkää häntä, joka kiitää Aravot-taivaassa, jonka nimi on Herra, ja ylistäkää hänen edessään" (Ps.68:4)".

Luku 20. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "näiden yläpuolella on suuri ja voimallinen ruhtinas, Adonai Hailiel nimeltään, ylhäinen ja kauhistuttava ruhtinas, voimallinen ja valtava ruhtinas, suuri ja pelätty ruhtinas, ruhtinas, jonka läheltä kaikki taivaalliset olennot peräytyvät, ruhtinas, joka pystyy nielaisemaan koko maailman kerralla. Miksi hänen nimensä on Hailiel? Koska hän on vastuussa niistä olennoista ja hän lyö niitä tuliruoskilla. Ja hän ylistää heitä, kun he ylistävät ja palvovat ja laittaa heidät sanomaan, "pyhä, pyhä, pyhä..." (Jes.6:3) ja "siunattu olkoon se Herran kunnia paikassaan" (Hes.3:12)".

Luku 21. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "on olemassa neljä olentoa, jotka seisovat kohti niitä neljää tuulta. Jokainen niistä olennoista täyttäisi koko maailman. Jokaisella niistä on neljät kasvot, ja jokainen niistä kasvoista näyttää auringonnousulta. Jokaisella niistä olennoista on neljät siivet, ja jokainen niistä siivistä pystyisi peittämään koko maailman. Jokaisella niistä on kasvot kasvojen sisällä ja siivet siipien sisällä. Yksien kasvojen koko on 248 kasvoa, ja yhden siiven koko on 365 siipeä. Jokainen olento on kruunattu kahdella tuhannella kruunulla ja jokainen kruunu on kuin sateenkaari. Sen sateenkaaren kirkkaus on kuin auringon kehän kirkkaus, ja ne säteet, jotka jokaisesta näistä lähtevät, ovat yhtä kirkkaita kuin idässä olevan aamutähden kirkkaus."

Luku 22. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "näiden yläpuolella on eräs ruhtinas, ylhäinen, ihmeellinen, voimallinen, kaikenlaisilla ylistyksillä ylistetty. Hänen nimensä on Adonai Kerubiel. Hän on valtava ruhtinas, täynnä rajatonta voimaa; kuninkaallinen ruhtinas, jolla on kuninkuus; vanhurskas ruhtinas, jolla on vanhurskaus; pyhä ruhtinas, jolla on pyhyys; tuhansien sotajoukkojen ylistämä ruhtinas, lukemattomien legioonien palvoma ruhtinas. hänen suuttumuksestaan maa tärisee, hänen vihastuksestaan sotajoukot vapisevat. Maan perustukset horjuvat hänen pelostaan ja Aravot, korkein taivas, vapisee hänen nuhtelustaan. Hänen vartalonsa on täynnä palavia hiiliä, ja se vartalo on yhtä korkea on ne seitsemän taivasta, yhtä leveä kuin ne seitsemän taivasta ja yhtä laaja kuin ne seitsemän taivasta. Sen suun avaus on kuin tulinen soihtu, ja sen kieli on kuluttava tuli. Sen silmänräpäys on kuin salaman välähdys, sen silmät kirkkaita kipinöitäja sen kasvot näyttävät liekehtivältä tulelta. Hänen päässään on pyhyyden kruunu, johon on kaiverrettu se pyhä nimi, ja siitä välähtelee salamoita. Shekinan jousi on hänen olkapäillään, hänen miekkansa, joka välkkyy salaman tavoin, on hänen vyötäröllään. Hänen nuolensa jotka myös välkkyvät salamoiden tavoin, ovat hänen vöyllään. Hänen kaulastaan riippuu kuluttavan tulen rintakilpi, ja häntä ympäröivät tuliset hiilet. Hänen kasvoiltaan loistaa Shekina, hänen pyörissään on kuninkuuden sarvet, hän on siipien peittämä päästä varpaisiin. Hänen oikealla puolellaan liekehtii liekki, hänen vasemmalla puolellaan palaa tuli. Hiilet ja tulipatsaat ampuvat hänestä, salamat välkkyvät hänen kasvoistaan. Häntä seuraa aina ukkosenjylinä toisensa jälkeen, maanjäristys maanjäristyksen kanssa on aina hänen kanssaan ja niiden sotavaunujen kaksi ruhtinasta kulkevat hänen kanssaan.

Miksi hänen nimensä on Kerubiel? Koska hän on vastuussa niistä kerubien vaunuista ja ne voimalliset kerubit ovat asetetut hänen alleen. Hän killottaa kruunut heidän päihinsä, muodostelee diadeemit heidän otsiinsa. Hän edistää heidän muotonsa ylistystä, ja koristelee heidän kuninkaallista kauneuttaan. Hän valmistaa heidät niin ihaniksi kuin he ovat, ja vielä ihanammiksikin ja saa heidän suuren kunniansa lisääntymään. Hän laulaa heidän ylistyslauluaan ja puhuu heidän kauneutensa voimasta. Hän saa heidän loisteliaisuutensa hohtamaan, kaunistaa heidän komeutensa kunnian ja armon.  Hän kannustaa heitä siihen heidän häikäisevään rakkauteensa ja kaunistaa heidän armollista ihanuuttaan. Hän kunnioittaa heidän kuninkaallista suoraselkäisyyttään, ja ihailee heidän ylistyksensä järjestystä, aivan kuin he valmistaisivat valtaistuinta hänelle, joka istuu kerubien yläpuolella.

Ne kerubit seisovat niiden olentojen vierellä, ja niiden siivet nousevat heidän päänsä tasolle. Myös Shekina lepää heidän yllään, kirkkauden loisto heidän kasvoillaan, ja laulu ja ylistys ovat heidän suussaan. Heidän kätensä ovat heidän siipiensä alla ja siivet peittävät heidän jalkansa, ja heidän päässään on kunnian sarvet. Shekinan kirkkaus säteilee heidän olemuksestaan, ja Shekina lepää heidän yllään. Heitä ympäröivät safiirikivet, heidän neljällä puolellaan on tuliset patsaat, liekkipylväät reunustavat heitä. Safiirikivi on yhdellä puolella ja safiirikivi on toisella puolella, ja niiden välissä tulisia hiiliä. Kerubi seisoo yhdellä puolella ja kerubi toisella puolella, ja niiden kahden kerubin siivet kietoutuvat toisiinsa siinä kirkkaudessa, joka on niiden päiden yläpuolella. He levittävät siipensä laualakseen laulua hänelle, joka kulkee pilvissä, ja ylistääkseen kuningasten kuninkaan kunniaa.

Se ruhtinas, Adonai Kerubiel, johdattaa heitä ihanaan ja kauniiseen järjestykseen ja korottaa heitä kaikenlaisilla ylistyksillä, kirkkaudella ja kunnialla. Hän saa heidät kiiruhtamaan kunnialla ja voimalla tekemään koko ajan heidän Luojansa tahtoa, ja heidän päidensä päällä pysyy lakkaamatta sen korkeimman ja korotetun Kuninkaan kunnia, joka kulkee näiden kerubien yläpuolella."

Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "Kuinka enkelit pysyvät korkealla? Aivan kuten silta on asetettu virran yli ja jokainen kulkee sen kautta yli, niin on asetettu silta Jumalan valtaistuimen sisäänkäynniltä sen loppuun ja ne palvelevat enkelit kulkevat siitä ja laulavat laulua Herran, Israelin Jumalan edessä. Hänen läsnäolossaan seisoo pelottavia sotilaita ja kauhistuttavia kapteeneja. Tuhannen tuhatta ja kymmenen tuhatta kertaa kymmenen tuhatta laulaa ylistystä kovalla äänellä Herran, Israelin Jumalan edessä.

Kuinka monta niitä siltoja on? Kuinka monta tulivirtaa? Kuinka monta hallan virtaa? Kuinka monta lumen varastoa? Kuinka monta tulipyörää? Kuinka monta palvelevaa enkeliä? Siltoja on 12 miljoonaa, kuusi ylhäällä ja kuusi alhaalla; tulivirtoja on 12 miljoonaa, kuusi ylhäällä ja kuusi alhaalla; lumen varastoja on 12 miljoonaa, kuusi ylhäällä ja kuusi alhaalla; tulisia pyöriä on 24 miljoonaa, 12 ylhäällä ja 12 alhaalla, ne ympäröivät niitä siltoja, niitä tulivirtoja, niitä hallan virtoja, lumen varastoja ja niitä palvelevia enkeleitä. Kuinka monta palvelevaa enkeliä on jokaisella sisäänkäynnillä? Kuusi jokaista ihmistä varten, ja he seisovat niiden sisäänkäyntien keskellä, kasvot kohti taivasten polkuja.

Mitä Herra, Israelin Jumala, loistelias kuningas, tekee? Suuri Jumala, valtava voimassa, peittää kasvonsa. Arabot-taivassa 660 miljoonaa loistavaa enkeliä, jotka on veistetty liekehtivästä tulesta ja ne seisovat sitä kirkkauden valtaistuinta vastapäätä. Se loistelias Kuningas peittää kasvonsa, muutoin Arabot-taivas räjähtäisi keskeltä sen loistavan kirkkauden tähden, kauniin loiston tähden, ihanan loisteliaisuuden tähden ja Jumalan olemuksen ylistettävän säteilyn tähden.

Kuinka monta palvelijaa toteuttaa hänen tahtoaan? Kuinka monta enkeliä? Kuinka monta ruhtinasta Arabot-taivaassa, hänen ilossaan, pelätyt Korkeimman työntekijöistä, suositut ja lauluillakin rakastetut, pakenee Shekinan loistoa silmien himmentyessä heidän Kuninkaansa säteilevästä kauneudesta, kasvot mustuneina ja voimat heikentyneinä?

Ilon virrat, riemun virrat, onnen virrat, ylistyksen virrat, rakkauden virrat ja ystävyyden virrat virtaavat siitä kirkkauden valtaistuimesta, j ne kokoavat voimaa, virraten Arabot-taivaan polkujen porteista, hänen luotujensa harppujen kauniiden sävelten tahdissa, hänen pyöriensä rumpujen ylistettävän äänen tahdissa, hänen kerubiensa kymbaalien musiikin äänten tahdissa. Se ääni liikkuu edestakaisin ja purkautuu valtavalla voimalla:

"Pyhä, pyhä, pyhä, sotajoukkojen Herra, kaikki maa on täynnä hänen kunniaansa!" (Jes.6:3)."

Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "mikä on välimatka yhdestä sillasta toiseen? 120 tuhatta parasang-mittaa. Ne nousevat ylöspäin 120 tuhatta parasang-mittaa ja laskeutuvat alas 120 tuhatta parasang-mittaa. Pelon virtojen ja kauhun virtojen välissä on 220 tuhatta parasang-mittaa; hallan virtojen ja pimeyden virtojen välissä on 360 tuhatta parasang-mittaa; pakkasen kammioiden ja armon pilvien välillä on 420 tuhatta parasang-mittaa; armon pilvien ja niiden taivaallisten vaunujen välillä on 84 tuhatta parasang-mittaa; vaunujen ja kerubien välillä on 1480 tuhatta parasang-mittaa; kerubien ja ofannien välillä on 240 tuhatta parasang-mittaa; ofannien ja kammioiden kammioiden välillä on 24 tuhatta parasang-mittaa; kammioiden kammioiden ja niiden pyhien olentojen välillä on 40 tuhatta parasang-mittaa; yhden siiven ja toisen välillä on 12 tuhatta parasang-mittaa ja niiden leveys on sama; niiden pyhien olentojen ja kirkkauden valtaistuimen välillä on 30 tuhatta parasang-mittaa; kirkkauden valtaistuimen juurelta siihen, missä Hän istuu, on 40 tuhatta parasang-mittaa, ja siellä hänen nimensä pyhitetään.

Sen sateenkaaren korkeimmat kohdat lepäävät Arabot-taivaassa, miljoona ja kymmen tuhatta kertaa kymmenen tuhatta korkeana, niiden Vartijoiden ja pyhien mitalla, niin kuin kirjoitettu on, "minä panen kaareni pilviin" (1Moos.9:13). Mutta tässä ei lue "minä panen", vaan "minä olen antanut" – jo valmiiksi, niihin pilviin, jotka ympäröivät sitä kirkkauden valtaistuinta, kun hänen pilvensä ohittavat hallan enkelit ja tuliset hiilet.

Sen äänen tuli laskeutuu niiden pyhien olentojen luokse, ja sen äänen laajuuden tähden he juoksevat toiseen paikkaan, peläten sen kehottavan heitä lähtemään, ja sitten he palaavat; ettei heitä vahingoitettaisi siellä toisella puolella, siksi he juoksevat ja palaavat.

Nämä sen kaaren värit ovat puhtaampia ja kirkkaampia kuin auringon kirkkaus kesän kuumuudessa, ne ovat puhtaammat kuin liekehtivä tuli, ne ovat suuret ja kauniit. Niiden yläpuolella, ofannien pyörät lepäävät sen kaaren väreillä, miljoona ja kymmenen tuhatta kertaa kymmenet tuhannet korkeuksissa, serafien ja sotajoukkojen mitan mukaan."

Luku 23. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "Kuinka monet tuulet puhaltavat kerubien siipien alta? Sieltä puhaltaa se liikkuva tuuli, niin kuin kirjoitettu on, "Jumalan tuuli liikkui vetten päällä" (1Moos.1:2, henki ja tuuli ovat sama sana hepreassa ja arameassa). Sieltä puhaltaa vahva tuuli, niin kuin kirjoitettu on, "Herra saattoi vahvalla itätuulella, joka puhalsi koko yön, meren väistymään" (2Moos.14:21). Sieltä puhaltaa itätuuli, niin kuin kirjoitettu on, "kun aamu tuli, toi itätuuli heinäsirkat mukanaan" (2Moos.10:13). Sieltä puhaltaa se viiriäisten tuuli, niin kuin kirjoitettu on, "Herran lähettämä tuuli nousi ja ajoi edellään viiriäisiä mereltä päin" (4Moos.11:31). Sieltä puhaltaa mustasukkaisuuden tuuli, niin kuin kirjoitettu on, "Miehen voi kuitenkin vallata mustasukkaisuuden henki" (4Moos.5:14). Sieltä puhaltaa maanjäristyksen tuuli, niin kuin kirjoitettu on, "tuulen jälkeen tuli maanjäristys, mutta Herra ei ollut maanjäristyksessä" (1Kun.19:11). Sieltä puhaltaa Herran tuuli, niin kuin kirjoitettu on, "Hän kantoi minut Herran tuulella ja laski minut alas" (Hes.37:1). Sieltä puhaltaa paha tuuli, niin kuin kirjoitettu on, "paha henki jätti hänet" (1Sam.16:23). Sieltä puhaltaa viisauden ja ymmärryksen tuuli, neuvon ja voiman tuuli, ja tiedon ja Herran pelon tuuli, niin kuin kirjoitettu on, "Hänen päällään lepää Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki, taidon ja voiman henki, tiedon ja Herran pelon henki" (Jes.11:2). Sieltä puhaltaa sateen tuuli, niin kuin kirjoitettu on, "Pohjatuuli saa aikaan sateen" (Snl.25:23). Sieltä puhaltaa salamoiden tuuli, niin kuin kirjoitettu on, "Kun hän jylisee, käy vetten pauhina taivaalla, ja hän nostaa pilvet maan ääristä, tekee salamat ja sateen ja tuo tuulen sen säilytyspaikoista" (Jer.10:13). Sieltä puhaltaa se tuuli, joka särkee kalliot, niin kuin kirjoitettu on, "Herra kulki ohitse, ja suuri ja raju myrsky, joka halkoi vuoret ja särki kalliot, kävi Herran edellä" (1Kun.19:11). Sieltä lähtee vesien laskemisen tuuli, niin kuin kirjoitettu on, "Jumala nosti tuulen puhaltamaan yli maan, niin että vesi laskeutui" (1Moos.8:1). Sieltä lähtee vihan ja murheen tuuli, niin kuin kirjoitettu on, "suuri tuulispää tuli tuolta puolen erämaan ja iski talon neljään nurkkaan" (Job 1:19). Sieltä lähtee myrskytuuli, niin kuin kirjoitettu on, "sinä myrskytuuli, joka panet hänen käskynsä toimeen" (Ps.148:8). Saatana seisoo näissä tuulissa, sillä myrskytuulta ei ole muuta kuin saatanan lähettämänä. Kaikki nämä tuulet puhaltavat kerubien siipien alta, niin kuin kirjoitettu on, "hän ajoi kerubin kannattamana ja lensi, ja hän liiti tuulen siivillä" (Ps.18:10).

Minne kaikki nämä tuulet menevät? On opetettu, että ne lähtevät kerubien siipien alta ja ne putoavat auringon kehään, niin kuin kirjoitettu on, "Tuuli menee etelään ja kiertää pohjoiseen, kiertää yhä kiertämistään, ja samalle kierrollensa tuuli palajaa" (Saarn.1:6). Sieltä auringon kehästä ne kiertävät ympäri ja putoavat vuorille ja kukkuloille, niin kuin kirjoitettu on, "Sillä katso: hän on se, joka on tehnyt vuoret ja luonut tuulen" (Aamos 4:13). Vuorilta ja kukkuloilta ne kiertävät ja putoavat meriin ja virtoihin; meriltä ja virroilta ne kiertävät ja putoavat kaupunkeihin ja kyliin; kaupungeista ja kylistä ne kiertävät ja putoavat puutarhoihin; puutarhasta ne kiertävät ja putoavat Eedeniin, niin kuin kirjoitettu on, "Ja he kuulivat, kuinka Herra Jumala käyskenteli paratiisissa illan viileydessä" (1Moos.3:8, sanatarkasti ’päivän tuulessa’). Puutarhan keskellä ne sekoittuvat toisiinsa ja puhaltavat laidasta laitaan. Ne saavat tuoksunsa siitä puutarhasta ja Eedenin yrteistä, kunnes ne hajaantuvat puhtailla tuoksuilla ravittuina. Ne vievät sen puutarhan yrttejä ja Eedenin tuoksuja vanhurskaiden ja Jumalan mielen mukaisten eteen, niiden, jotka saavat periä Eedenin puutarhan ja elämän puun tulevassa maailmassa, niin kuin kirjoitettu on, "Heräjä, pohjatuuli, tule, etelätuuli; puhalla yrttitarhaani, että sen balsamituoksut tulvahtaisivat. Tulkoon puutarhaansa rakkaani ja syököön sen kalliita hedelmiä" (Laul.L.4:16)."

Luku 24. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, korkeimman taivaan kunnia, sanoi minulle, "Kuinka monet vaunut Jumalalla on? Hänellä on kerubien vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "hän ajoi kerubin kannattamana ja lensi" (Ps.18:10). Hänellä on tuulen vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "hän liiti tuulen siivillä" (Ps.18:10). Hänellä on nopean pilven vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "Herra ajaa nopealla pilvellä ja tulee Egyptiin" (Jes.19:1). Hänellä on pilvien vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "minä tulen sinun tykösi paksussa pilvessä" (2Moos.19:9). Hänellä on alttarin vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "Minä näin Herran seisovan alttarin ääressä" (Aamos 9:1). Hänellä on kaksikymmentä tuhatta vaunua, niin kuin kirjoitettu on, "Jumalan sotavaunuja on kymmenet tuhannet" (Ps.68:17). Hänellä on sen majan vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "Herra ilmestyi majassa pilvenpatsaassa, ja pilvenpatsas seisahtui majan ovelle" (5Moos.31:15). Hänellä on ilmestysmajan vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "Herra kutsui Mooseksen ja puhui hänelle sisältä ilmestysmajasta" (3Moos.1:1). Hänellä on sen armoistuimen vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "kun Mooses meni ilmestysmajaan puhumaan Herran kanssa, kuuli hän äänen, joka puhutteli häntä lain arkin päällä olevalta armoistuimelta, molempien kerubien väliltä; ja Herra puhui hänelle" (4Moos.7:89). Hänellä on safiirikivien vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "he näkivät Israelin Jumalan; ja hänen jalkainsa alla oli alusta, niinkuin safiirikivistä" (2Moos.24:10). Hänellä on kotkien vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "minä olen kantanut teitä kotkan siivillä" (2Moos.19:4). Hänellä on riemuhuudon vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "Jumala on astunut ylös riemuhuudon raikuessa" (Ps.47:5). Hänellä on Arabot-taivaan vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "Tehkää tie hänelle, joka kiitää halki arojen" (Ps.68:4, "arot" on hepreassa Arabot). Hänellä on pilvien vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "teet pilvet vaunuiksesi" (Ps.104:3). Hänellä on niiden olentojen vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "olennot kiitivät edestakaisin ja olivat nähdä kuin salamanleimaus" (Hes.1:14). Ne kiitävät luvalla ja palaavat luvalla, sillä niiden pään päällä on Shekina. Hänellä on rattaiden vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "Mene rattaiden väliin" (Hes.10:2). Hänellä on kerubin vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "hän ajoi kerubin kannattamana" (Ps.18:10). Kun hän ratsastaa kerubilla, jalat asetettuina sen päälle, hän näkee yhdellä silmäyksellä 18 tuhatta maailmaa, niin kuin kirjoitettu on, "Ympärinsä: kahdeksantoista tuhatta" (Hes.48:35). Mistä me tiedämme, että hän katselee niistä jokaista joka päivä? Koska kirjoitettu on, "Herra katsoo taivaasta ihmislapsiin nähdäksensä, onko ketään ymmärtäväistä, ketään, joka etsii Jumalaa" (Ps.14:2). Hänellä on Ofannien vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "Ja niillä oli koko ruumis ja selät ja kädet ja siivet ja pyörät täynnä silmiä, yltympäri" (Hes.10:12, pyörät on hepreassa Ofannim, yksi enkeliryhmä). Hänellä on pyhän valtaistuimen vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "Jumala istuu pyhällä istuimellansa" (Ps.47:8). Hänellä on Herran istuimen vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "nostan käteni Herran istuinta kohden" (2Moos.17:16). Hänellä on tuomioistuimen vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "Herra Sebaot on oleva korkea tuomiossa" (Jes.5:16). Hänellä on kunnian valtaistuimen vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "Kunnian valtaistuin, korkea ikiajoista" (Jer.17:12). Hänellä on korkean ja ylhäisen valtaistuimen vaunut, niin kuin kirjoitettu on, "minä näin Herran istuvan korkealla ja ylhäisellä istuimella" (Jes.6:1)."

Luku 25. Rabbi Ishmael sanoi, että enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "Näiden yläpuolella on eräs ruhtinas, suuri, kauhistuttava, voimallinen, korotettu, muista erotettu, pelätty, ikivanha ja vahva; hänen nimensä on Adonai Ofanniel. Hänellä on kuudettoista kasvot, neljä jokaisella puolella, ja sata siipeä jokaisella puolella. Hänellä on 8766 silmää, jotka vastaavat vuoden tunteja, 2191 joka puolella. Jokaisen hänen kasvonsa silmäpareista välähtelee salamoita; jokaisesta silmästä lähtee tulisoihtu, eikä kukaan voi katsoa niihin, sillä jokainen niihin katsova tulee heti tulen kuluttamaksi. Sen ruumiin korkeus on kahden ja puolen tuhannen vuoden matka, kukaan ei voi nähdä sitä. Mikään suu ei voi puhua sen voiman suuruudesta, paitsi Jumala itse.

Miksi hänen nimensä on Ofanniel? Koska hänet on osoitettu hoitaman ofanneja; ofannim on annettu hänen hoitoonsa. Joka päivä hän seisoo niiden vierellä ja hoitaa ja akunistaa niitä. Hän ylistää niitä ja järjestää niiden radat, kiillottaa niiden alustat, kaunistaa niiden osat, tekee käännökset tasaisiksi ja puhdistaa niiden istuimet. Varhaan ja myöhään, päivällä ja yöllä, hän hoitaa niitä lisätäkseen niiden kauneutta, korottaakseen niiden kuninkaallisuutta ja tehdäkseen ne nopeiksi heidän Luojansa ylistykseksi.

Ne kaikki ofannit ovat täynnä silmiä ja täynnä siipiä, silmät siipiä vastaten ja siivet silmiä vastaten. Niistä loistaa valo niin kuin aamutähden valo. Niiden vaatteissa on 72 safiirikiveä, jokaisen vasemmalla puolella, ja neljä emeraldia jokaisen kruunussa, joiden kirkkaus loistaa Arabot-taivaan neljään ääreen, aivan kuten auringon kirkkaus säteilee maan neljään ääreen. Niitä ympäröi loiston ja säteilyn telttakankaat, valon, safiirin ja emeraldin telttakankaat, niin ettei kukaan näe näkisi niiden silmiä tai kasvoja."

Luku 26. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "Niiden yläpuolella on eräs ruhtinas, joka on ihmeellinen, ylhäinen, suuri, kunnioitettu, voimallinen, hänellä on herraus ja valta, hän on ylistetty ja rakastettu. Hän on täynnä kirkkautta, ylistystä ja loistoa, täynnä valoa ja täynnä kauneutta, täynnä ihanuutta, täynnä suuruutta. Hänen kasvonsa ovat kuin enkelien kasvot, ja hänen ruumiinsa kuin kotkien ruumis. Hän loistaa kuin salama, hänen olemuksensa on kuin tulisoihtu, hänen kauneutensa välähtelee salaman lailla, hänen kuninkaallisuutensa on kuin tulisia hiiliä, hän on koristettu sähköllä, hän säteilee kuin aamutähti, hänen olemuksensa on kuin se suurempi valo, hänen korkeutensa kun seitsemän taivasta. hänen silmiensä valo on kuin seitsenkertainen kirkkaus. Hänen päässään oleva safiirikivi on koko maailman kokoinen ja se loistaa kuin taivaat kirkkaudessaan. Hänen ruumiinsa on täynnä silmiä, niin kuin taivasten tähdet, lukemattomat, ja jokainen hänen silmänsä on kuin aamutähti. Jotkut niistä ovat kuin kuu, ja jotkut kuin aurinko. Nilkoista polviin se muistuttaa salamoita, lantiolta vyötärölle kuun loistetta, vyötäröltä kaulaan auringon loistetta, kaulasta otsaan sitä katoamatonta valoa.

Se kruunu hänen päässään säteilee kuin se kirkkauden valtaistuin, ja sen kruunun korkeus on viidensadan kahden vuoden matka. Ei ole olemassa sellaista loistoa, sellaista säteilyä, sellaista kirkkautta eikä sellaista valoa maailmassa, mikä ei olisi siinä kruunussa. Tämän ruhtinaan nimi on Sherapiel, ja hänen kruunussaan on nimi "rauhanruhtinas". Miksi hänen nimensä on Sherapiel? Koska hän on vastuussa serafeista, ja liekehtivät serafit ovat hänen vastuullaan. Hän katsoo heitä päivät ja yöt, ja opettaa heille lauluja, psalmeja, ylistystä, voimaa ja kuninkaallisuutta, että he voivat ylistää kuningastaan kaikenlaisilla ylistyksillä ja pyhillä lauluillla.

Kuinka monta niitä serafeja on? Neljä, jotka vastaavat maailman neljää tuulta. Kuusi, jotka vastaavat maailman kuutta luomispäivää. Kuinka monet kasvot niillä on? Kuudettoista, neljä jokaiseen ilmansuuntaan. Niiden serafien koko ja korkeus vastaa niitä seitsemää taivasta. Jokaisen siiven koko on kuin taivaan täyteys, ja jokainen kasvo on kooltaan kuin nouseva aurinko. Jokainen niistä säiteilee kirkkautta niinkuin se kirkkauden valtaistuin, niin että edes ne pyhät olennot, kuninkaalliset ofannim ja loisteliaat kerubit eivät voi katsoa siihen valoon, sillä jokaisella, joka katsoo niihin, silmät sokeutuvat niiden valtavasta loisteesta.

Miksi niitä kutsutaan serafeiksi? Koska he polttavat saatanan tauluja. Joka päivä saatana istuu Sammaelin, Rooman ruhtinaan, ja Dubbielin, Persian ruhtinaan kanssa, ja he kirjoittavat tauluihin Israelin syntejä ja antavat ne serafeille, että he veisivät ne Jumalan eteen, että hän tuhoaisi israelin maan päältä. Mutta serafit tietävät Jumalan salaisuudet, ettei hän halua Israelin kansan tuhoutuvan. Mitä ne serafit sitten tekevät? Joka päivä he ottavat ne taulut saatanan kädestä ja polttavat ne siinä liekehtivässä tulessa, joka on sitä korkeaa ja korotettua valtaistuinta vastapäätä, niin etteivät ne taulut pääse Jumalan eteen, kun hän istuu tuomioistuimellaan ja tuomitsee koko maailmaa totuudessa."

Luku 27. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "Niiden serafien yläpuolella on eräs ruhtinas, muita ruhtinaita enemmän korotettu, ihmeellisempi kuin kaikki muut palvelijat, nimeltään Radveriel Adonai, ja hän on vastuussa kirjastoista. Hän ottaa esiin kirjakääröjen laatikoita, joissa tekojen kirjaa pidetään, ja tuo sen Jumalalle. Hän murtaa laatikon sinetit, avaa sen, ottaa kirjakääröt ja laittaa ne Jumalan käteen. Jumala ottaa ne hänen kädestään ja asettaa ne kirjanoppineiden eteen, niin että he voivat lukea ne sille suurelle sanhedrinille, joka on Arabot-taivaan korkeuksissa, taivaallisen perhekunnan läsnäolossa. Miksi hänen nimensä on Radveriel? Koska jokaisesta lauseesta, joka lähtee hänen suustaan, muodostuu enkeli, ja se liittyy niiden palvelevien enkelien laulavaan joukkoon, ja laulaa laulua Jumalan edessä silloin, kun tulee aika lausua Kedushah."

Luku 28. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "Yli kaikkien näiden on neljä suurta ruhtinasta, joita kutsutaan Vartijoiksi ja pyhiksi, he ovat korkeita, kunnioitettuja, kauhistuttavia, rakastettuja, ihmeellisiä, ylhäisiä ja suurempia kuin kaikki muut taivaalliset, ja kaikkien palvelijoiden keskuudessa ei ole mitään niitä vastaavaa, sillä jokainen heistä on aivan samanlainen kuin toisetkin. Heidän olinpaikkansa on vastapäätä sitä kirkkauden valtaistuinta, ja heidän paikkansa on kohti Jumalan kasvoja, niin että heidän olinpaikkansakin säteilee niin kuin se kirkkauden valtaistuin, ja heidän olemuksensa loisto on kuin Shekinan loisto. He saavat kunnian Kaikkivaltiaan kirkkaudesta ja heitä ylistetään Shekinan ylistyksellä. Lisäksi Jumala ei tee mitään maailmassaan neuvottelematta ensin heidän kanssaan; sitten hän toimii, kuten kirjoitettu on, "sellainen on Vartijoiden julistama säädös, pyhien kuuluttama tuomio."

Niitä Vartijoita on kaksi ja niitä pyhiä olentoja on kaksi. Kuinka ne seisovat Jumalan edessä? On opetettu, että yksi Vartija seisoo yhdellä puolella ja yksi pyhä toisella puolella, ja yksi Vartija seisoo yhdellä puolella ja toinen Vartija seisoo toisella puolella. He nöyryyttävät ylimieliset maan päälle ja korottavat alhaiset korkeuksiin. Joka päivä, kun Jumala istuu tuomioistuimellaan ja tuomitsee koko maailmaa, elämän ja kuoleman kirjat avoimina hänen edessään, kaikki taivaalliset olennot seisovat hänen edessään pelossa, kauhussa ja vavisten. Kun Jumala istuu tuomion valtaistuimelle, hänen vaatteensa ovat kuin lumenvalkoinen, hänen päänsä hiukset puhdasta villaa, hänen koko viittansa säteilee kuin sokaiseva valo ja hän on kokonaan vanhurskauden peittämänä. Vartijat ja ne pyhät seisovat hänen edessään kuin hovin virkailijat tuomarin edessä, jokainen asia otetaan esille ja niistä keskustellaan ja jokainen asia, josta tulee tuomio, päätetään Jumalan edessä, kuten kirjoitettu on, "sellainen on Vartijoiden julistama säädös, pyhien kuuluttama tuomio." Jotkut heistä tekevät tapauksista päätöksiä, toiset kertovat mielipiteensä siinä suuressa arabot-taivaan hovissa, jotkut esittävät kysymyksiä Kaikkivaltiaan edessä, jotkut saavat asiat päätökseen Hänen edessään, ja jotkut lähtevät suorittamaan tuomioita alas maan päälle, kuten kirjoitettu on, "katso, Vartija ja pyhä astui alas taivaasta. Hän huusi voimallisesti ja sanoi näin: hakatkaa puu poikki ja karsikaa sen oksat, riipikää sen lehvät ja hajottakaa sen hedelmät. Paetkoot eläimet sen alta ja linnut sen oksilta" (Dan.4:10-11 aramean mukaan).

Miksi niiden nimet ovat Vartijat ja pyhät? Koska he pyhittävät ruumiin ja sielun tulisilla lyönneillä tuomion kolmantena päivänä, kuten kirjoitettu on, "Hän tekee meidät eläviksi kahden päivän kuluttua, kolmantena päivänä hän meidät herättää, ja me saamme elää hänen edessänsä" (Hoos.6:2)."

Luku 29. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "Jokaisella heistä on seitsemänkymmentä nimeä, vastaten niitä seitsemääkymmentä kieliryhmää, joita maailmassa on, ja jokainen niistä perustuu Jumalan nimeen. Jokainen nimi on on kirjoitettu tulisella kynällä sen kauhistuttavan kruunun yläpuolelle, joka on sen korkean ja korotetun Kuninkaan pään päällä. Jokaisesta niistä lähtee kipinöitä ja salamoita, jokaisesta niistä virtaa valon säteitä, ja jokaisesta niistä välähtelee valoja. Heitä ympäröivät kirkkaat lehti- ja telttamajat, sillä edes serafit ja muut olennot, jotka ovat muita taivaallisia suurempia, eivät pysty katsomaan niitä."

Luku 30. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "aina, kun se suuri sanhedrin istuu Arabot-taivaan korkeuksissa, ainoastaan niillä suurilla ruhtinailla, joita Jumala kutsuu nimellä Adonai, on lupa puhua. Kuinka monta niitä ruhtinaita on? Maailmassa on 72 kuningaskuntien ruhtinasta, ja sen lisäksi se maailman ruhtinas, joka puhuu maailman puolesta Jumalan edessä joka hetki, kun avataan se kirja, johon on tallennettu jokainen maailmassa tehty teko, kuten kirjoitettu on, "oikeus istui tuomiolle, ja kirjat avattiin" (Dan.7:10)."

Luku 31. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "kun Jumala istuu tuomion valtaistuimella, Oikeus seisoo hänen oikealla puolellaan ja Armo vasemmalla puolellaan, ja totuus seisoo suoraan hänen edessään. Kun ihminen tulee hänen eteensä tuomiolle, ikäänkuin sauva ojentautuu häntä kohtaan Armon kirkkaudesta ja valtaa aseman hänen edessään. Silloin ihminen lankeaa kasvoilleen, ja kaikki tuhon enkelit pelkäävät ja vetäytyvät pois hänen luotaan, kuten kirjoitettu on, "valtaistuin vahvistetaan laupeudella, ja sillä istuu vakaasti Daavidin majassa tuomari, joka harrastaa oikeutta" (Jes.16:5)."

Luku 32. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "kun Jumala avaa sen kirjan, josta puolet on tulta ja puolet liekkejä, ne tuhon enkelit lähtevät yksi kerrallaan hänen edestään jakamaan tuomioita pahantekijöille sillä Jumalan paljastetulla miekalla, jonka loiste välähtelee kuin salama ja kulkee maailman äärestä toiseen, kuten kirjoitettu on, "Herra käy tuomiolle kaiken lihan kanssa tulella ja miekallaan" (Jes.66:16). Kaikki maailman asukkaat ovat peloissaan hänen edessään, kun he näkevät hänen miekkansa terotettuna ja hohtavan salaman lailla maailman äärestä toiseen, ja siitä lähtee säteitä ja taivaan tähtien kokoisia kipinöitä, kuten kirjoitettu on, "minä teroitan miekkani salaman" (5Moos.32:40)."

Luku 33. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "kun Jumala istuu tuomion valtaistuimella, armon enkelit ovat hänen oikealla puolellaan ja rauhan enkelit ovat hänen vasemmalla puolellaan, ja tuhon enkelit ovat hänen edessään. Hänen alapuolellaan on kirjuri ,ja hänen yläpuolellaan on kirjuri. Loisteliaat serafit ympäröivät valtaistuinta sen joka puolelta salamoiden muurilla, ja ofannim ympäröi heitä soihtujen lailla, kirkkauden valtaistuimen ympäri, ja tulen ja liekkien pilvet ovat niiden ympärillä, vasemmalla ja oikealla. Niiden alla ne pyhät olennot kantavat sitä kirkkauden valtaistuinta, jokainen kolmella sormella, ja jokaisen sormen pituus on 8766 parasang-mittaa. Noiden pyhien olentojen jalkojen alta lähtee seitsemän tulivirtaa, ja jokaisen virran leveys on 365 tuhatta parasang-mittaa. Sen syvyys on 248 miljoonaa parasang-mittaa, eikä sen pituutta voi mitata. Jokainen virta virtaa altaaseen Arabot-taivaan neljästä äärestä, sieltä jokainen putoaa Ma’on –taivaaseen, Mao’on’sta se laskeutuu Zebul’iin, Zebul’sta Shehakim-taivaaseen, Shehakim’sta Rakia’an, Rakiasta Shamaim’iin, Shamaim’sta se putoaa pahantekijöiden päiden päälle helvettiin, kuten kirjoitettu on, "Katso, Herran myrsky, kiivastus, puhkeaa, pyörremyrsky vyöryy kohti jumalattomien päätä" (Jer.23:19)."

Luku 34.Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, “niiden olentojen sorkkia ympäröi seitsemän palavista hiilistä muodostuvaa pilveä. Niitä palavien hiilien pilviä ympäröi seitsemän tulimuuria. Niitä seitsemää tulimuuria ympäröi seitsemän liekkimuuria. Niitä seitsemää liekkimuuria ympäröi seitsemän jäämuuria. Niitä seitsemää jäämuuria ympäröi seitsemän lumimuuria. Niitä lumimuureja ympäröivät pyörremyrskyt. Pyörremyrskyjä ympäröivät liekit. Liekkejä ympäröivät myrskytuulten ylimmät kammiot. Myrskytuulten ylimpiä kammioita ympäröivät tuli ja vesi. Tulen ja veden ympärillä ovat ne, jotka sanovat, “pyhä, pyhä, pyhä.." Ne, jotka sanovat “pyhä", ovat niiden ympäröimiä, jotka sanovat “siunattu…" Ne, jotka sanovat “siunattu", ovat kirkkaiden pilvien ympäröimiä. Ne kirkkauden pilvet ovat tulisien hiilien ympäröimiä. Niitä tulisia hiiliä ympäröivät tuhannet tulisaarekkeet ja kymmenet tuhannet liekkijoukot, ja jokaisen saarekkeen ja joukon välissä seisoo pilvi, etteivät ne polttaisi tulella toisiaan."

Luku 35. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "Jumalalla on 496 miljoonaa leiriä Arabot-taivaan korkeuksissa, ja jokaisessa leirissä on 496 tuhatta enkeliä. Jokainen enkeli on korkeudeltaan kuin se suuri meri, ja heidän kasvojensa olemus on kuin salama, heidän silmänsä kuin tulisoihdut, heidän kätensä ja jalkansa näyttävät kiiltävältä kuparilta, ja kun ne puhuvat, niiden ääni on kuin valtavan väkijoukon ääni. Ne kaikki seisovat sen kirkkauden valtaistuimen edessä neljässä rivissä ja jokaisen rivin päässä seisovat mahtavat ruhtinaat. Jotkut niistä sanovat "pyhä" ja toiset "siunattu", jotkut toimittavat tehtäviään ja jotkut seisovat ja palvelevat, kuten kirjoitettu on, "tuhannen tuhatta palveli häntä, ja kymmenen tuhatta kertaa kymmenen tuhatta seisoi hänen edessänsä. Oikeus istui tuomiolle, ja kirjat avattiin" (Dan.7:10)."

Kun tulee aika sanoa, "pyhä", ensin lähtee myrskytuuli Jumalan läsnäolosta, ja se putoaa Shekinan leireihin, ja niiden keskellä nousee suurempi myrsky, kuten kirjoitettu on, "Katso, Herran myrsky, kiivastus, puhkeaa, pyörremyrsky" (Jer.30:23). Sen jälkeen niistä tulee tuhansia kipinöitä, tuhansia tulisoihtuja, tuhansia hehkuvia hiiliä, tuhansia liekkejä, tuhansia miehiä, tuhansia naisia, tuhansia tuulia, tuhansia liekehtiviä tulia, tuhansia sähkövaloja, kunnes ne ottavat vastaan sen Korkeimman kuningaskunnan, hänen, joka loi heidät kaikki. He palaavat alkuperäiseen tilaansa kauhussa, pelossa, kunnioituksessa, vavisten, vapisten ja ahdistuneina. Näin se heidän Kuninkaansa pelko on joka hetki heidän edessään, ja he voivat asettaa sydämensä laulamaan joka hetki, kuten kirjoitettu on, "Ja he huusivat toinen toisellensa ja sanoivat..." (Jes.6:3)."

Luku 36. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "kun ne palvelevat enkelit haluavat alkaa laulamaan sitä laulua, se tulivirta nousee ja sen tulet moninkertaistuvat tuhansittain ja kymmentuhansittain, ja se virtaa sen kirkkauden valtaistuimen alta, niiden palvelevien enkelien leirien ja Arabot-taivaan sotajoukkojen välistä. Kaikki ne palvelevat enkelit laskeutuvat siihen tulivirtaan ja kastautuvat siinä tulivirrassa, ja kastavat kielensä ja suunsa siinä tulivirrassa seitsemän kertaa, ja sen jälkeen he nousevat sieltä ja pukevat ylleen sähkön vaatteet ja seisovat neljässä rivissä sen kirkkauden valtaistuinta vastapäätä, jokaisessa taivaassa."

Luku 37. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "Shekinan neljät vaunut seisovat seitsemässä palatsissa, ja jokaisen niiden edessä seisoo neljä Shekinan leiriä. Tulinen joki virtaa jokaisen leirin välissä. Yhden ja toisen joen välissä on kirkkaita pilviä, kehän muodossa, ja jokaisen pilven välissä patsaita, joissa sekoittuu rikkiä ja hiekkaa. Yhden ja toisen tällaisen pylvään välissä on kehä tulisia pyöriä, yhden ja toisen pyörän välissä on kehä liekehtiviä kieliä, yhden ja toisen kielen välissä on salamoiden varasto. Salamoiden takana on pyörremyrskyjä, ja pyörremyrskyjen takana on myrskyjen varastohuoneet, myrskyjen varastohuoneiden takana on tuulien kierrot, ukkosen jylinät, ukkospilvet ja kipinät, ja kipinöiden takana on kauhujen kierre."

Luku 38. Rabbi Ishmael sanoi, että Metetron sanoi minulle, "kun ne palvelevat enkelit lausuvat "pyhä", kaikki taivasten pylväät ja niiden perustukset vapisevat, ja Arabot-taivaan palatsien portit tärisevät, maan perustukset ja Shehakim-taivas värähtelevät, Maon-taivaan kammiot ja Makon-taivaan kammiot vääntelehtivät, ja koko Rakia-taivaan järjestys – tähdet ja tähtikuviot – ovat varuillaan. Auringon kierto ja kuun kierto kiirehtivät radoillaan eteenpäin ja yrittävät päästä pois taivaista niiden ukkosen kaltaisen äänen tähden, ja kipinät ja salamat lentävät niiden suusta, kuten kirjoitettu on, "Sinun pauhinasi ääni vyöryi, salamat valaisivat maan piirin, maa vapisi ja järkkyi" (Ps.77:18). Mutta maailman ruhtinas kutsuu niitä ja sanoo, "olkaa rauhassa paikoillanne, älkää pelätkö, sillä ne palvelevat enkelit lausuvat sitä laulua Jumalan edessä, kuten kirjoitettu on, "aamutähdet kaikki iloitsivat ja kaikki Jumalan pojat riemuitsivat" (Job 38:7)."

Luku 39. Rabbi Ishmael sanoi, että se enkeli Metatron, Shekinan ruhtinas, sanoi minulle, "kun ne palvelevat enkelit lausuvat "pyhä", kaikki ne pyhät nimet, jotka ovat kirjoitetut liekkikynällä siihen kirkkauden valtaistuimeen, lentävät kuin kotkat, kuudellatoista siivellä, ja ne lähestyvät ja ympäröivät Jumalaa hänen loisteliaan Shekinansa asuinsijan neljältä puolelta. Sotajoukkojen nekelit, tuliset palvelijat, voiman ofannim, Shekinan kerubit, pyhät olennot, serafit, erellim ja tapsarim, liekkien armeijat ja kuluttavan tulen armeijat, tulisoihtujen rivit ja ne pyhät ruhtinaat, jotka ovat kruunuilla kruunattuja, vaatetettu kununkaallisuudella, päällystetty kirkkaudella, vyötetty kauneudella ja loistolla ja kuninkuudella, kaatuvat kolmesti maahan ja sanovat, "baruch shem kvod malchuto le’olam va’ed" [siunattu olkoon hänen kunnian kuningaskuntansa nimi aina ja ikuisesti]."

Luku 40. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron sanoi minulle, "kun ne palvelevat enkelit sanovat "pyhä" oikean järjestyksen mukaan Jumalan edessä, hänen valtaistuimensa palvelijat ja hänen kunniansa työntekijät lähtevät liikkeelle suurella ilolla kirkkauden valtaistuimen alta. Jokaisella niistä on käsissään tuhansia ja kymmeniä tuhansia tähtimäisiä kruunuja, kuin aamutähti loistossaan. He laittavat ne niiden palvelevien enkelien päähän, ja niiden suurten ruhtinaiden päähän. Ne, jotka sanovat "pyhä", saavat kolme kruunua, "yhden kun sanovat "pyhä, pyhä", ja yhden kun sanovat "pyhä, pyhä, pyhä, sotajoukkojen Herra" [Kadosh, kadosh, kadosh Adonai Tsevaoth]."

Jos he eivät lausu "pyhä" oikean järjestyksen mukaan, Jumalan pikkusormesta lähtee kuluttava tuli. Se putoaa heidän keskelleen ja jakaa ne 496 miljoonaan osaan vastaten niiden palvelevien enkelien neljää leiriä ja kuluttaa heitä, kuten kirjoitettu on, "Tuli käy hänen edellänsä ja polttaa hänen vihollisensa, yltympäri" (Ps.97:3). Sitten Jumala avaa suunsa ja luo yhdellä sanalla uudet heidän kaltaisensa ottamaan heidän paikkansa. Jokainen niistä pysyy laulussa hänen kirkkauden valtaistuimensa edessä ja lausuu "pyhä", kuten kirjoitettu on, "se on joka aamu uusi, ja suuri on hänen uskollisuutensa" (Val.3:23)."

Luku 41. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron sanoi minulle, "tule, ja minä näytän sinulle ne kirjaimet, joiden kautta taivaat ja maa luotiin; ne kirjaimet, joiden kautta meret ja joet luotiin; ne kirjaimet, joiden kautta vuoret ja kukkulat luotiin; ne kirjaimet, joiden kautta puut ja ruohot luotiin; ne kirjaimet, joiden kautta tähdet ja tähtikuviot luotiin; ne kirjaimet, joiden kautta kuu ja aurinko, Orion ja seulaset ja kaikki Rakia-taivaan valonlähteet luotiin; ne kirjaimet, joiden kautta palvelevat enkelit luotiin; ne kirjaimet, joiden kautta serafit ja olennot luotiin; ne kirjaimet, joiden kautta kirkkauden valtaistuin ja vaunujen pyörät luotiin; ne kirjaimet, joiden kautta maailman tarpeet luotiin; ne kirjaimet, joiden kautta viisaus ja ymmärrys, tieto ja järki, nöyryys ja rehellisyys luotiin, nämä, joiden kautta koko maailma pysyy olemassa."

Minä menin hänen kanssaan ja hän otti minua kädestä, kantoi minua siivillään ja näytti minulle nuo kirjaimet, ja ne olivat kaiverretut liekkikynällä siihen kirkkauden valtaistuimeen, ja niistä lensi kipinöitä ja salamoita, jotka peittivät alleen kaikki Arabot-taivaan kammiot.

Luku 42. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron sanoi minulle, "tule, ja minä näytän sinulle, missä vettä säilytetään Rakia-taivaan korkeuksissa, missä tuli palaa jään keskellä, missä salamat välkkyvät lumisilla vuorilla, missä ukkoset jyrisevät korkeuksien korkeudessa, missä loistaa palavan tulen keskellä, ja missä voidaan kuulla ääniä yli ukkosen ja maanjäristyksen." Minä menin hänen kanssaan, ja hän otti minua kädestä ja kantoi minut siivillään ja näytti minulle kaikki nämä. Minä näin, kuinka vesiä pidäteltiin Arabot-taivaan korkeuksissa Jah-nimen voimasta – Ehjeh Asher Ehjeh – ja sen hedelmät laskeutuivat sateena taivaasta ja kastelivat maan pinnan, kuten kirjoitettu on, "Saleistasi sinä kastelet vuoret, sinun töittesi hedelmistä maa saa ravintonsa" (Ps.104:13).

Minä näin tulen, lumen ja jään, kaikki toistensa sisällä, eikä yksikään niistä tuhonnut toistaan, sen kuluttavan tulen nimen voimasta, kuten kirjoitettu, "Herra, sinun Jumalasi, on kuluttava tuli" (5Moos.4:24). Minä näin salamoiden välähtelevän lumivuorien keskellä, eivätkä ne sammuneet Adonai Jah –nimen voimasta, hänen, joka on se ikuinen kallio, kuten kirjoitettu on, "Herra [Jah], Herra [Adonai] on iankaikkinen kallio" (Jes.26:4). Minä näin ne ukkoset ja äänet niiden tulen liekkien keskellä, eivätkä ne musertuneet alle, suuren, Kaikkivaltiaan Jumalan nimen voimasta, kuten kirjoitettu on, "minä olen Jumala, Kaikkivaltias" [El Shaddai] (1Moos.17:1). Minä näin tulen liekkien välähtelevän ja palavan kirkkaan tulen keskellä, eikä se tuli nielaissut niitä, sen nimen voimasta, joka on käsi Herran [Jah] valtaistuimen yllä, kuten kirjoitettu on, "Ja hän sanoi; käsi Herran valtaistuimen yllä." Minä näin tulivirrat vesivirtojen keskellä, ja vesivirrat tulivirtojen keskellä, sen nimen voimasta, joka pitää rauhaa, kuten kirjoitettu on, "Valta ja peljättävyys on hänen, joka luo rauhaa korkeuksissaan" (Job 25:2). Hän pitää rauhaa tulen ja veden välillä, jään ja tulen välillä, tuulen ja pilven välillä ja tähtien ja planeettojen välillä.

Luku 43. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron sanoi minulle, "tule, ja minä näytän sinulle niiden vanhurskaiden sielut, jotka on jo luotu ja jotka ovat palanneet, ja niiden vanhurskaiden sielut, joita ei ole vielä luotu." Hän kantoi minut ylös hänen kanssaan, ja ottaen minua kädestä hän johdatti minut kirkkauden valtaistuimen luokse ja näytti minulle ne sielut, jotka olivat jo luotu ja jotka olivat palanneet takaisin. Ne lentelivät kirkkauden valtaistuimen yläpuolella Jumalan läsnäolossa. Silloin minä muistin, että se liittyy tähän lauseeseen, " henki nääntyisi minun kasvojeni edessä, ne sielut, jotka minä tehnyt olen" (Jes.57:16). Henki viittaa niiden vanhurskaiden sieluihin, jotka ovat jo luotu sinne olemassaolevien varastohuoneisiin, ja jotka ovat palanneet Jumalan läsnäoloon, ja "sielu" viittaa niiden vanhurskaiden sieluihin, joita ei ole vielä luotu varastohuoneisiin.

Luku 44. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron sanoi minulle, "tule, ja minä näytän sinulle missä pahantekijöiden sielut ovat, ja missä niiden sielut ovat, jotka eivät ole kumpaakaan, ja minne näiden kaikkien sielut laskeutuvat." Ja hän sanoi minulle, "pahantekijöiden sielut viedään alas tuonelaan [Sheol] kahden tuhon enkelin toimesta; Zaapiel ja Samkiel. Samkiel on vastuussa niistä, jotka eivät ole vanhurskaita tai pahantekijöitä, tukeakseen heitä ja puhdistaakseen heidät synnistä Kaikkivaltiaan runsaan armon kautta. Zaapiel on osoitettu viemään pahantekijöiden sielut Jumalan läsnäolosta, shekinan tuomiosta tuonelaan, jossa heitä rangaistaan helvetin tulella ja palavilla hiilillä. Minä menin hänen kanssaan ja ottaen minua kädestä kiinni, hän kantoi minut ylös ja näytti ne kaikki minulle. Minä näin, että heidän kasvonsa olivat kuin ihmisten kasvot, mutta heidän ruumiinsa kuin kotkalla. Sen lisäksi niiden kasvot, jotka eivät olleet vanhurskaita tai pahantekijöitä, olivat vihertävät, heidän tekojensa tähden, sillä he ovat pilaantuneita, kunnes tuli on puhdistanut heidän pahuutensa pois. Ja pahantekijöiden sielujen kasvot olivat mustia kuin padan pohja, heidän pahojen tekojensa suuren määrän tähden.

Minä näin maailman isien sielut – Abraham, Iisak ja Jakob – ja muutkin vanhurskaat, jotka oli nostettu haudoistaan ja kohotettu taivaaseen. He rukoilivat Jumalan edessä ja sanoivat rukouksessa, "maailmankaikkeuden Herra, kuinka kauan istut valtaistuimellasi, niin kuin sureva istuu suruaikansa, oikea kätesi sinun takanasi, etkä lunasta lapsiasi ja paljasta kuningaskuntaasi maailmalle? Etkö sääli lapsiasi, joita maailman kansakunnat pitävät orjinaan? Etkö sääli takanasi olevaa oikeaa kättäsi, jonka kautta sinä levitit taivaat, maan ja taivasten taivaat? Eikö sinulla ole sääliä?" Sitten Jumala vastasi heistä jokaiselle ja sanoi, "Koska nämä pahantekijät ovat tehneet sitä ja tätä syntiä, ja ovat rikkoneet edessäni sillä ja tällä tavalla, kuinka minä voisin vapauttaa lapseni maailman kansojen keskuudesta, paljastaa kuningaskuntani maailmassa pakanoiden keskuudessa ja vapauttaa minun oikean käteni, jonka he ovat halventaneet?" Sitten Metatron, Adonain palvelija kutsui minua ja sanoi minulle, "ota kirjat, ja lue heidän pahat tekonsa." Minä otin ne kirjat heti, ja luin heidän tekonsa ja niihin oli talletettu, että jokainen heistä oli aiheuttanut itselleen yli 36-kertaisen tuhon. Lisäksi kirjassa luki, että he olivat rikkoneet jokaista Tooran kirjainta vastaan, kuten kirjoitettu on, "koko Israel rikkoi sinun lakisi" (Dan.9:11). tässä ei lue, että "sinun Tooraasi vastaan", vaan "sinun Toorasi", koska he rikkoivat sen alef-kirjaimesta tav-kirjaimeen., ja aiheuttivat itselleen 36-kertaisen kadotuksen jokaisesta kirjaimesta. Silloin Abraham, Iisak ja Jakob alkoivat itkemään. Jumala sanoi heille, "Abraham, minun ystäväni, Iisak, minun valittuni, Jakob, minun esikoiseni, kuinka minä voisin pelastaa heidät tähän aikaan maailman kansakuntien keskeltä?" Silloin Mikael, Israelin ruhtinas itki ja valitti kovalla äänellä, sanoen "Miksi, Herra, seisot niin kaukana, miksi kätkeydyt ahdingon aikoina?" (Ps.10:1).

Luku 45. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron sanoi minulle, "tule, ja minä näytän sinulle sen Kaikkivaltiaan verhon, joka on levitetty Jumalan eteen, ja johon on kirjoitettu kaikki maailman sukupolvet ja kaikki heidän tekonsa, olivatpa ne tehty tai vielä tekemättä, viimeiseen sukupolveen saakka." Minä menin, ja hän näytti ne minulle sormellaan, niin kuin isä opettaa pojalleen Tooran kirjaimia, ja minä näin jokaisen sukupolven ja sen mahtimiehet; jokaisen sukupolven ja sen johtajat; jokaisen sukupolven ja sen paimenet; jokaisen sukupolven ja sen vartijat; jokaisen sukupolven ja sen sortajat; jokaisen sukupolven ja sen kiduttajat; jokaisen sukupolven ja sen virkamiehet; jokaisen sukupolven ja sen tuomarit; jokaisen sukupolven ja sen viranomaiset; jokaisen sukupolven ja sen opettajat; jokaisen sukupolven ja ne, jotka vahvistavat sitä; jokaisen sukupolven ja niiden kaikkien johtajat; jokaisen sukupolven ja sen oppilaitosten johtajat; jokaisen sukupolven ja sen hallitukset; jokaisen sukupolven ja sen ruhtinaat; jokaisen sukupolven ja sen puhujat; jokaisen sukupolven ja sen päälliköt; jokaisen sukupolven ja sen ylhäiset; jokaisen sukupolven ja sen vanhimmat.

Ja minä näin Adamin ja hänen sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Nooan ja vedenpaisumuksen sukupolven, heidän tekonsa ja heidän ajatuksensa; Nimrodin ja sen sukupolven, kun kielet jakaantuivat, heidän tekonsa ja heidän ajatuksensa; Abrahamin ja hänen sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Iisakin ja hänen sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Ishmaelin ja hänen sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Jakobin ja hänen sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; ne kaksitoista sukukuntaa ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Amram ja hänen sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Moshe ja hänen sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Aaron ja Mirjam ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; heidän sukupolvensa ruhtinaiden ja vanhinten teot ja heidän ajatuksensa; Joosua ja hänen sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; tuomarit ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Eeli ja hänen sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Pinehas ja hänen sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Elkana ja hänen sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Samuel ja hänen sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Juudan kuninkaat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Israelin kuninkaat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; pakanakansojen kuninkaat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Israelin hallitsijat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; pakanakansojen hallitsijat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Israelin oppilaitosten johtajat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Israelin ruhtinaat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; pakanakansojen ruhtinaat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Israelin johtajat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; pakanakansojen johtajat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Israelin tunnetut miehet ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; pakanakansojen tunnetut miehet ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Israelin tuomarit ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; pakanakansojen tuomarit ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; israelilaisten opettajat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; pakanakansojen opettajat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; Israelin puhetaitoiset miehet ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; pakanakansojen puhetaitoiset miehet ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; kaikki Israelin profeetat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; kaikki pakanakansojen profeetat ja heidän sukupolvensa ja heidän tekonsa, ja heidän ajatuksensa; ja jokaisen sodan ja taistelun, jota ne muut kansakunnat sotivat Israelia vastaan heidän valtansa aikana.

Ja minä näin Messiaan, Josefin pojan ja hänen sukupolvensa ja kaiken, mitä he tulevat tekemään muille kansakunnille. Ja minä näin Messiaan, Davidin pojan ja hänen sukupolvensa, ja kaikki ne sodat ja taistelut ja kaiken, mitä he tekevät Israelille, olipa se hyvää tai huonoa. Ja minä näin kaikki ne sodat ja taistelut, jotka Goog ja Maagog tulevat sotimaan Israelia vastaan Messiaan päivinä, ja mitä Jumala tulee tekemään heille tulevina aikoina. Kaikki muut, jokaisen sukupolven johtajat ja jokaisen sukupolven jokainen teko, sekä Israelin että muiden kansojen, olipa se jo tehty tai tehdään tulevana aikana, kaikissa sukupolvissa ajan loppuun – kaikki oli kirjoitettu siihen Kaikkivaltiaan verhoon. Minä näin ne omilla silmilläni, ja kun olin nähnyt ne, minä avasi suuni ja sanoin ylistäen kaikkivaltiasta, "kuninkaan sana on voimallinen, ja kuka voi sanoa hänelle: Mitäs teet? Joka käskyn pitää, ei tiedä pahasta" (Saarn.8:4-5). Ja minä sanoin, "Kuinka moninaiset ovat sinun tekosi, Herra! Sinä olet ne kaikki viisaasti tehnyt, maa on täynnä sinun luotujasi" (Ps.104:24).

Luku 46. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron sanoi minulle, "tule, ja minä näytän sinulle niiden tähtien sielut, jotka ovat Rakia-taivaassa joka yö, Kaikkivaltiaan pelossa. Minä näytän minne ne menevät ja missä ne ovat." Minä menin hänen kanssaan, ja ottaen minua kädestä, hän osoitti ne kaikki sormellaan. Ne seisoivat kuin tuliset kipinät Kaikkivaltiaan vaunujen ympärillä. Mitä Metatron teki? Hän taputti käsiään ja ajoi ne kaikki pois paikoiltaan. Ne nousivat heti tulisille siiville ja pakenivat vaunujen valtaistuimen neljälle puolelle, ja hän kertoi minulle jokaisen niiden nimen, kuten kirjoitettu on, "Hän on määrännyt tähtien luvun, hän kutsuu niitä kaikkia nimeltä" (Ps.147:4).

Tämä opettaa meille, että Jumala on antanut jokaiselle tähdelle nimen. Rahatiel on laittanut ne taivaisiin palvelemaan mailmaa ja menemään ja ylistämään Jumalaa lauluilla ja ylistyksillä, kuten kirjoitettu on, "Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaanvahvuus [Rakia] ilmoittaa hänen kättensä tekoja" (Ps.19:2). Tulevana aikana Jumala luo ne uudelleen, kuten kirjoitettu on, "se on joka aamu uusi" (Val.3:23). He avaavat suunsa ja lausuvat laulun. Mikä laulu se on? "minä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa" (Ps.8:4).

Luku 47. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron sanoi minulle, "tule, ja minä näytän sinulle enkelien sielut ja niiden palvelijoiden sielut, joiden ruumiit ovat poltetut siinä Kaikkivaltiaan tulessa, joka lähtee hänen sormestaan. Ne muuttuvat tulisiksi hiiliksi keskelle sitä tulivirtaa, mutta niiden henget ja sielut seisovat Shekinan takana. Aina, kun ne palvelevat enkelit eivät lausu sitä laulua oikeaan aikaan tai oikealla ja sopivalla tavalla, ne poltetaan, ja niiden Luojan tuli kuluttaa ne heidän Luojansa liekeillä, ja myrskytuuli tulee ja puhaltaa ja heittää ne siihen tulivirtaan, ja niistä tulee palavien hiilien vuoria. Mutta niiden henget ja sielut palaavat Luojansa luokse ja ne kaikki seisovat Luojansa takana."

Minä menin hänen kanssaan, ja ottaen minua kädestä hän näytti minulle kaikki ne enkelien sielut ja niiden palvelijoiden henget, jotka seisovat Shekinan takana myrskyjen yläpuolella tulimuurien ympäröimänä. Sitten Metatron avasi minulle portit niihin tulimuureihin, joiden sisällä ne seisoivat Shekinan takana. Minä katsoin ylös ja näin että niiden kasvot olivat kuin enkelien kasvot ja niiden siivet kuin lintujen siivet, liekeistä valmistetut ja palavalla tulella muotoillut. sitten minä avasin suuni ylistämään Kaikkivaltiasta ja sanoin, "Kuinka suuret ovat sinun tekosi, Herra!" (Ps.92:6).

Luku 48. Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron sanoi minulle, "tule, ja minä näytän sinulle Kaikkivaltiaan oikean käden, joka on karkoitettu hänen taakseen temppelin tuhon tähden. Siitä loistavat kaikenlaiset kirkkaat valot ja sen kautta on luotu 955 taivasta. [Taivaat, shamaim, lukuarvo on 955 gematriassa.] Edes serafit ja ofannim eivät saa katsoa siihen, ennen kuin se pelastuksen päivä tulee."

Minä menin hänen kanssaan, ja ottaen minua kädestä hän kantoi minut ylös siivillään ja näytti sen minulle; kaikenlaisilla ylistyksillä, juhlimisella ja psalmeilla. Mikään suu ei osaa kertoa sen ylistystä, ei mikään silmä katsella sitä sen suuruuden loiston, kunnian, kauneuden ja ylistettävyyden tähden. Kaikkien niiden vanhurskaiden sielut, jotka ovat arvolliset näkemään jerusalemin ilon, seisovat sen rinnalla ylistäen, ja rukoillen kolmesti päivässä, "Heräjä, heräjä, pukeudu voimaan, sinä Herran käsivarsi" (Jes.51:9), kuten kirjoitettu on, "hän, joka antoi kunniansa käsivarren kulkea Mooseksen oikealla puolella" (Jes.63:12). Sitten se Kaikkivaltiaan oikea käsi itki, ja hänen viidestä sormestaan virtasi viisi kyynelvirtaa, ja ne putosivat siihen suureen mereen, ja saivat koko maailman tärähtelemään, kuten kirjoitettu on, "Maa murskaksi musertuu, maa halkee ja hajoaa, maa horjuu ja huojuu. Maa hoippuu ja hoipertelee niinkuin juopunut, huojuu niinkuin lehvämaja" (Jes.24:19-20).

Mutta kun jumala näkee, ettei siinä sukupolvessa ole yhtäkään vanhurskasta, ei yhtään hurskasta maan päällä, ei vanhurskautta ihmisten käsissä, ei ketään sellaista kuin Moshe, ei esirukoilijaa niinkuin Samuel, joka voisi rukoilla Kaikkivaltiaalta pelastusta, lunastusta ja sitä, että se hänen kuningaskuntansa tulisi näkyväksi koko maailmalle, ja että se hänen oikea kätensä asetettaisiin hänen eteensä takaisin, niin että hän voisi tehdä sen suuren vapautuksen Israelille; silloin Jumala muistaa oman vanhurskautensa, ansionsa, armonsa ja laupeutensa, ja oman itsensä tähden hän vapauttaa sen suuren käsivartensa, ja tukee häntä oman vanhurskautensa tähden, kuten kirjoitettu on, "Ja hän näki, ettei ollut yhtäkään miestä, ja hän ihmetteli, ettei kukaan astunut väliin" (Jes.59:16), ei ollut Moshen kaltaista miestä, joka rukoili erämaassa monta kertaa armoa Israelille ja teki tyhjäksi heitä vastaan tehdyt säädökset, eikä sellaista niinkuin Samuel, joka rukoili Jumalaa ja huusi hänelle, ja Jumala vastasi hänelle ja teki mitä hän tahtoi, vaikka sitä ei oltu edeltä säädetty, kuten kirjoitettu on, "Nythän on nisunleikkuun aika; mutta minä huudan Herraa, että hän antaa ukkosenjylinän ja sateen" (1Sam.12:17). Samuel liittyy Mosheen, kuten kirjoitettu on, "Mooses ja Aaron hänen pappiensa joukossa ja Samuel niiden joukossa, jotka avuksi huusivat hänen nimeänsä, he huusivat Herraa, ja hän vastasi heille" (Ps.99:6) ja kirjoitus sanoo, "Vaikka Mooses ja Samuel seisoisivat minun edessäni" (Jer.15:1). "Silloin minun oma käsivarteni minua auttoi" (Jes.63:5). Jumala sanoo silloin, "kuinka kauan minun pitäisi odottaa ihmisten auttavan minun käsivarttani heidän omalla vanhurskaudellaan? Minun itseni tähden, minun oman ansioni ja vanhurskauteni tähden, minä vapautan minun käsivarteni ja sen kautta minä pelastan minun lapseni muiden kansakuntien keskuudesta", kuten kirjoitettu on, "Itseni, itseni tähden minä sen teen; sillä kuinka onkaan minun nimeäni häväisty!" (Jes.48:11). Silloin Jumala paljastaa sen suuren käsivartensa maailmalle ja näyttää sen maailman kansakunnille; se on oleva yhtä pitkä kuin koko maailma ja yhtä leveä kuin koko maailma, ja sen loisto on kuin kuin keskikesän auringon keskipäivän kirkas valo. Silloin Israel pelastetaan kansakuntien keskeltä, ja Messias ilmestyy heille ja tuo heidät Jerusalemiin suurella ilolla. Israelin kuningaskunta kootaan yhteen maailman neljästä äärestä ja he saavat aterioida Messiaan kanssa, ja muistakin kansoista tullaan aterioimaan heidän kanssaan, kuten kirjoitettu on, "Herra paljastaa pyhän käsivartensa kaikkien kansojen nähden, ja kaikki maan ääret saavat nähdä meidän Jumalamme autuuden" (Jes.52:10). Ja kirjoitettu on, "Herra yksin johdatti häntä, eikä hänen kanssansa ollut ketään vierasta jumalaa" (5Moos.32:12), ja vielä, "Herra on oleva koko maan kuningas" (Sak.14:9).

Kolmannen Eenokin kirjan viimeinen luku

Siddur Amram, Varsova 1865, juutalaisen rukouskirjan sivuilta 25-26 teksti, joka on selvästi kuulunut johonkin Sefer Hekaloth (Kolmas Eenokin kirja) version loppuun. Vanhoissa rukouskirjoissa, erityisesti juhlapäivien kohdilla on välillä erikoisempia tekstejä. Tekstin kulku viittaa juutalaisen synagogan rukoushetken kulkuun ja David viittaa Messiaskuninkaaseen. Suomennettu 5.5.2018.

Rabbi Ishmael kertoi, että enkeli Sagansagel puhui minulle ja sanoi, ”Rakkaani, istu syliini ja minä kerron sinulle, mitä Israelille tulee tapahtumaan.” Niin minä istuin hänen syliinsä, ja hän katsoi minua ja itki. Kyyneleet virtasivat hänen silmistään ja putosivat minun kasvoilleni. Ja minä sanoin, että ”sinä loistelias taivaallinen valkeus, miksi itket?” Ja hän vastasi, ”tule, ja minä näytän sinulle, mikä odottaa minun pyhää kansaani, Israelia.” Hän tarttui minuun ja vei minut kaikista salaisimpaan paikkaan, aarteiden aarrevarastoon, ja hän otti sieltä kirjoja, ja näytti minulle ne monien onnettomuuksien säädökset, jotka sinne oli kirjoitettu. Minä kysyin häneltä, ”ketä varten nämä ovat?” Ja hän vastasi, ”Israelia.” Taas minä kysyin, ”voivatko he kestää niitä?” Ja hän vastasi, ”tule huomenna, ja minä näytän sinulle vielä enemmän onnettomuuksia.” Seuraavana päivänä hän näytti minulle lisää onnettomuuksia. Jotkut oli säädetty kuolemaan miekalla, toiset kuolemaan nälkään ja toisten kohtalona taas oli orjuus. Ja minä sanoin, ”sinä loistelias taivaallinen valkeus, ovatko he todellakin tehneet syntiä niin paljon?” Hän vastasi, ”joka päivä säädetään uusia onnettomuuksia, mutta kun Israel kokoontuu rukoilemaan ja lausuu ”yehe sheme rabba mevarach” (olkoon hänen suuri nimensä siunattu, aramean kielinen kadish-rukous), me emme anna noiden onnettomuuksien toteutua, emmekä salli niiden päästä ulos näistä huoneista.”

Kun minä jätin hänet, minä kuulin äänen puhuvan aramean kielellä ja sanovan, ”pyhä temppeli tulee raunioiksi, temppelistä tulee tulimeri, ja kuninkaan palatsi annetaan pöllöille ja nuorukaiset orjuuteen, ruhtinaat kuolemaan ja puhdas alttari saastutetaan, ja viholliset kantavat pois sen leipäpöydän, ja Jerusalem on oleva autio, ja Israelin maa erämaa!” Kun minä kuulin nämä sanat, minä kauhistuin, vapisin ja kaaduin. Silloin tuli enkeli Hadarniel ja puhalsi minuun uutta elämää ja nosti minut jaloilleni ja sanoi minulle, ”rakkaani, mitä sinulle on tapahtunut?” Ja minä vastasin, ”sinä loistelias taivaallinen valkeus, eikö Israelille ole pelastusta?” Ja hän vastasi ja sanoi minulle, ”tule, ja minä näytän sinulle ne lohdutusten varastot ja sen avun, jotka ovat olemassa Israelia varten.” Hän vei minut ylös, ja minä näin joukon enkeleitä kutomassa pelastuksen vaatteita ja valmistamassa elämän kruunuja, ja kiinnittämässä niihin kallisarvoisia kiviä ja helmiä, ja voitelemassa niitä kaikenlaisilla tuoksuilla ja ilolla. Minä kysyin, ”ketä varten nämä ovat?” Hän vastasi, ”Davidille, Israelin kuninkaalle.” Ja minä sanoin, ”näytä minulle Davidin kunnia.” Ja hän sanoi, ”odota kolme tuntia, kunnes David tulee tänne kunniansa kanssa.”

Niin hän otti minut syliinsä ja kysyi minulta, ”mitä sinä näet?” Minä vastasin, ”minä näen seitsemän salamaa menossa kohti toisiaan.” Hän sanoi, ”sulje silmäsi, ettet sekoaisi siitä kirkkaudesta, joka kulkee kuningas Davidin edellä.” Sillä hetkellä ne pyörät, ja Ofannim, ja ne pyhät olennot (Hesekielin luvusta yksi), ja sateen ja lumen varastot, ja kirkkauden pilvet ja tähtikuviot, ja ne palvelevat enkelit lähtivät liikkeelle ja vapisivat ja sanoivat, ”taivaat julistavat Jumalan kunniaa” (Psalmi 19:1). Sitten minä kuulin kovan äänen, joka huusi Edenistä, ”Herra hallitsee aina ja ikuisesti!” (Adonai jimloch le’olam va’ed) ja katso, David kulki edellä ja kaikki hänen huoneensa kuninkaat hänen perässään, jokaisella oma kruununsa päässään, mutta se Davidin kruunu ylitti ne kaikki; sen loisto säteili maailman äärestä toiseen. Ja David meni ylös siihen taivaalliseen temppeliin, jossa hänelle oli valmiina tulinen valtaistuin, jonka korkeus on neljäkymmentä parasang-mittaa, sen pituus ja leveys kaksi kertaa sen verran. Kun David istui sille hänelle valmistetulle istuimelleen, kasvot kohti Luojaansa, kaikki Juudan kuninkaat asettuivat ympäriinsä hänen eteensä ja Israelin kuninkaat seisoivat hänen takanaan. Sitten hän alkoi lausumaan sellaisia rukouksia ja ylistyksiä, joita kukaan ihminen ei ole kuullut. Ja kun hän sanoi, ”Herra hallitsee aina ja ikuisesti”, Metatron ja hänen joukkonsa vastasivat ”pyhä, pyhä, pyhä on sotajoukkojen Herra” (Kedusha-niminen synagogarukous, Jes.6:3 ym) ja ne pyhät olennot ylistivät ja sanoivat, ”siunattu Herran kunnia paikastaan” (Hes.3:12). Taivaat sanovat, ”Herra hallitsee aina ja ikuisesti”. Maa sanoo, ”Herra on kuningas, Herra hallitsee kuninkaana, Herra tulee hallitsemaan kuninkaana ikuisesti” (lause mukana juhlapäivien Kedusha-rukouksessa), ja kaikki kuninkaat vastaavat ja sanovat, ”Ja Herra on oleva kuningas yli koko maan. Sinä päivänä Herra on oleva yksi ja Hänen nimensä yksi” (Sak.14:9, päättää jokaisen rukoushetken ja tämänkin tekstin.)