Viides Eenokin kirja

Hepreankielinen teksti Hilchot Metatron, "Metatronin tiet". Kirjoitus, jonka kirjoittamisen ajankohtaa on mahdoton määritellä, mutta teksti voi olla alunperin osa kolmatta Eenokin kirjaa. Tässä voi olla pohjana kaksi tai kolme eri tekstiä, jotka on koottu samaan. Tekstin lähtökohtana ajatus, että kun Eenok [Hanok] nousi taivaisiin (1Moos.5:24), hän sai siellä uuden nimen, Metatron. Suomennettu kesäkuun lopulla 2020.

Rabbi Ishmael sanoi, minä kysyin siltä palvelijalta, Metatron, ja pyysin häntä kirjoittamaan kaiken, mitä on kirjoitettu siitä enkelien johtajasta (saar hapanim). Minä sanoin hänelle, "mikä on sinun nimesi?" Hän sanoi, "minulla on 70 nimeä, niitä maailman 70 kansakuntaa vastaan, kuten myös minun kuninkaallani, mutta Kuningas kutsuu minua nuorukaiseksi."

Rabbi Ishmael sanoi, minä kysyin Metatronilta, "koska Jumala on antanut sinulle 70 nimeä, ja sinä olet kaikkia palvelijoita suurempi, ja kaikkia enkeleitä korkeampi, ja kaikkia palvelijoita viisaampi, ja kaikkia sotajoukkoja kunnioitetumpi, ja kaikkia sotilaita rakkaampi, kuninkuudessa ja kunniassa ja suuruudessa, miksi sinua kutsutaan taivaassa nuorukaiseksi? Metatron sanoi, "koska minä olen Enoch ben Yared. Kun se vedenpaisumuksen sukupolvi teki syntiä ja rikkoi teoissa ja sanoi Jumalalle, anna meidän olla, emme halua tietää sinun teistäsi. Jumala herätti meidät heidän keskuudestaan olemaan todistajia taivaassa jokaista maailman sielua varten, niin ettei kukaan sanoisi, että 'hän on armollinen ja julma, mitä syntiä tämä sukupolvi on tehnyt? Ja jos he tekivätkin syntiä, mitä syntiä heidän poikansa ja tyttärensä, heidän hevosensa ja aasinsa ja omaisuutensa ja kaikki maailman eläimet, mitä syntiä he ovat tehneet, että heidätkin tapettiin ja Jumala hävitti heidät pois maailmasta?' Sen tähden Jumala nosti minut taivaisiin heidän nähtensä, olemaan todistaja heistä tulevassa maailmassa, ja Jumala teki minusta palvelevan enkelin ja niiden palvelevien enkelien johtajan. Siihen aikaan, kun hän nosti minut taivaisiin, kolme Azan ja Azaelin enkeliä tuli pilkkaamaan minua, sanoen Jumalalle, "maailmankaikkeuden Herra, eivätkö ne enkelit olleetkin oikeassa, kun sanoivat, että älä luo ihmistä?" Jumala sanoi heille, "minä loin ihmisen kärsimään ja pääsemään kärsimyksistä eroon." Kun ne enkelit näkivät minut, he kysyivät Häneltä, "mikä tämä on, joka on tullut ylös taivaisiin? Eikö hän ole juuri näitä, joita rangaistiin vedenpaisumuksessa? Onko hänen paikkansa täällä taivaissa?" Jumala vastasi, "millä asemalla te keskeytätte minun sanojani? Minä haluan hänet teidän, taivaan enkelien, johtajaksi." Tämän kuultuaan kaikki nousivat nopeasti seisomaan, ja toivottivat minut tervetulleeksi, ja he kumarsivat minua ja sanoivat, "siunattu olet sinä, ja siunattuja ovat sinun vanhempasi, että Jumala halusi sinut, ja koska minä olen heidän keskuudessaan pieni ja vuosissa nuori, he kutsuvat minua nuorukaiseksi."

Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, se enkelien johtaja, sanoi minulle, että sinä päivänä, kun Jumala karkoitti Adamin paratiisista, pyhä henki oli elämän puun kerubin luona, ja ne palvelevat enkelit kokoontuivat, kulkivat ja laskeutuivat, valtavat taivasten joukot, toteuttaakseen Jumalan tahtoa koko maailmassa. Ja Adam ja Eva istuivat puutarhan portin ulkopuolella, nähdäkseen pyhän hengen kirkkautta, sillä se pyhän hengen kirkkaus matkustaa ympäri koko maailmaa, ja on 365 kertaa aurinkoa kirkkaampaa, sillä kun joku saa pyhän hengen kirkkauden, hänessä ei ole kärpäsiä tai hyttysiä, eikä hän sairastu eikä ole murheellinen, eikä mikään voi häntä vahingoittaa, eivätkä edes enkelit hallitse häntä. Ja kun Jumala lähti Edenistä sinne alempaan puutarhaan, ja siitä puutarhasta taivaisiin, ja taivaista korkeimpaan puutarhaan, kaikki katselivat tuota pyhän hengen kirkkautta, eivätkä vahingoittuneet, ennenkuin tuli tuo Enoshin sukupolvi, epäjumalienpalvojien alku maailmassa. Enoshin sukupolvi kulki ympäri maailmaa ja jokainen keräsi hopeaa, kultaa, jalokiviä ja helmiä vuorilta ja kukkuloilta, ja he palvoivat epäjumalia niiden neljän maailman tuulen kanssa, ja Enosh asetettiin niiden neljän pakanuuden tuulen sisälle, ja he toivat alas aurinkoa ja kuuta, tähtiä ja tähtikuvioita, ja asettivat niitä kaikkia eteensä, oikealle ja vasemmalle, palvellakseen niitä samalla tavalla kuin he palvelivat aikaisemmin Jumalaa, kuten kirjoitettu on, "Minä näin Herran istuvan istuimellansa ja kaiken taivaan joukon seisovan hänen edessään, hänen oikealla ja vasemmalla puolellansa" (1Kun.22:19). Ja kuinka heillä oli voimaa saada ne alas? Koska Aza ja Azael opettivat heille sellaista noituutta. Ilman heitä he eivät olisi saaneet niitä alas.

Samaan aikaan ne palvelevat enkelit päättivät yhdessä laittaa syyttäjän Jumalan eteen, kertoen hänelle, "maailmankaikkeuden Herra, mitä tekemistä sinulla on ihmisten kanssa, kuten kirjoitettu on, "mikä on ihminen [Enosh], että sinä häntä muistat" (Ps.8:5). Eikä tässä lue Adam, vaan mikä on Enosh, epäjumalanpalveluksen aloittaja? Miksi jätit pyhät taivaat, jotka ovat täynnä sinun kunniaasi, ja sen ylhäisen valtaistuimen, joka on taivasten korkeuksissa ja tulit alas ihmisten luokse, epäjumalien palvojen, ja nyt maan päällä, mitä sinä teet heille?" Sillä hetkellä Jumala otti pyhän hengen pois maan päältä, sitten ne palvelevat enkelit ja taivaalliset sotajoukot, ja antoi torvet ja sofarit heidän käsiinsä ja ympäröi pyhän hengen lauluilla, kuten kirjoitettu on, "Jumala astuu ylös riemun raikuessa, Herra pasunain pauhatessa" (Ps.47:5).

Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, se enkelien johtaja sanoi minulle, että kun Jumala otti minut siitä vedenpaisumuksen sukupolvesta, minut nostettiin pyhän hengen siivillä korkeimpaan taivaaseen, ja pääsin taivasten suuriin temppeleihin, sinne, missä on se pyhän hengen kunnia, vihan valtavat vaunut ja raivon sotajoukot, ja tulen enkelit ja soihtujen kerubit, ja hohtavat enkelit, ja liekin palvelijat, ja salamoiden välähdyksiä ja kipinän enkelit,, ja hän asetti minut sinne palvelemaan siellä joka päivä hänen kunniansa valtaistuimen edessä.

Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, se enkelin johtaja sanoi minulle, että ennenkuin Jumala asetti minut palvelemaan kunnian valtaistuimella, hän avasi minulle kuusisataa tuhatta viisauden porttia ja kolmesataa tuhatta aistien porttia, ja kolmesataa tuhatta elämän porttia, ja kolmesataa tuhatta pyhän hengen porttia, ja kolmesataa tuhatta rohkeuden ja voiman porttia, ja kolmesataa tuhatta armon ja hyvyyden porttia, ja kolmesataa tuhatta rakkauden porttia, ja kolmesataa tuhatta Tooran porttia, ja kolmesataa tuhatta toimeentulon porttia, ja kolmesataa tuhatta nöyryyden porttia, ja kolmesataa tuhatta synnin pelon porttia. Siitä hetkestä alkaen Jumala lisäsi minulle viisautta viisauden päälle, aisteja aistien päälle, tietoa tiedon päälle, armoa armon päälle, Tooraa Tooran päälle, ja rakkautta rakkauden päälle, hyvyyttä hyvyyden päälle, ja iloa ilon päälle, ja nöyryyttä nöyryyden päälle, ja rohkeutta rohkeuden päälle, ja valtaa vallan päälle, ja voimaa voiman päälle, ja kirkkautta kirkkauden päälle, ja kauneutta kauneuden päälle, ja ulkomuotoa ulkomuodon päälle. Ja minua kunnioitettiin näissä kaikissa enemmän kuin ketään muuta taivaissa.

Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, se enkelien johtaja sanoi minulle, että Jumala teki tämän kaiken minulle; sain istuimen joka on kuin se kunnian valtaistuin, ja palkintoja palkintojen perään tuosta istuimesta, johon on kiinnitettynä kaikenlainen kirkkaus ja kunnia, mitä maailmasta löytyy, ja tämä istuin laitettiin seitsemännen palatsin sisäänkäynnille, ja minä sain istua siihen. Ja sanoma tästä korottamisesta levisi taivaisiin. "Metatron, minun palvelijani on tehty palvelijaksi kaikkien kuningaskuntani palvelijoiden hallitsijaksi, kaikkien taivaallisten olentojen johtajaksi, lukuunottamatta ne kahdeksan palvelijaa ja suurta ja kunnioitettavaa enkeliä, joiden nimessä on jud-hei, kuten heidän kuninkaansakin nimessä. Ja jokainen enkeli ja jokainen palvelija, jolla on jotain sanottavaa, menee Metatronin luokse, ja puhuu hänelle, ja te teette kaiken, mitä hän minun nimessäni sanoo." "Ja koska sinä olet nyt viisauden ja aistien palvelija, minä olen antanut sinun oppia taivasten ja maan viisauden, ja tämän maailman elämän, ja tulevan maailman elämän, ja Metatron on myös vastuussa aravot-taivaan palatseista ja kaikkista elämän aarrevarastoista taivaissa."

Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, se enkelien johtaja, sanoi minulle, että Jumala paljasti minulle kaikkien Tooran salaisuuksien lähteen, ja kaikki viisauden salaisuudet ja kaikki oikean Tooran syvyydet, ja kaikki luonnon lait ovat minulle tunnettuja, aivan kuten ovat niiden Luojallekin, ja minä odotin, että pääsin katsomaan syvällisiä ilmiöitä ja salattuja ihmeitä. Ennen kuin ihminen ajattelee, minä tiedän, ja ennenkuin hän tekee, minä näen, eikä korkeuksissa tai syvyyksissä ole mitään, mikä olisi minulta salattua.

Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, se enkelien johtaja kertoi minulle, että siitä rakkaudesta, jolla Jumala rakasti minua enemmän kuin muita enkeleitä taivaissa, hän teki minulle kunnian vaatetuksen, johon oli kiinnitetty kaikki loisto, ja hän puki minut siihen, ja teki viitan, johon oli kiinnitetty kaikenlainen kirkkaus ja kunnia, ja hän nosti minut ylös, ja teki minulle sellaisen kuningaskunnan kruunun, johon oli kiinnitetty 49 jalokiveä, ja niiden valo on kuin auringon valo, ja niiden kirkkaus leviää aravot-taivaan neljään tuuleen, ja seitsemään taivaaseen ja niissä neljään tuuleen, ja minä sidoin sen päähäni, ja hään kutsui minua nimellä "Elohim Katan", pikku-elohim, koko taivasten joukon edessä, kuten kirjoitettu on, "minun nimeni on hänessä" (2Moos.23:21).

Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, se enkelien johtaja, sanoi minulle, että minusta tuli kaiken taivasten loistoa, sillä kun Jumala otti minut palvelemaan sitä kunnian valtaistuinta ja Merkavan pyöriä [Merkava on se vaunu, jolla esim profeetta Elia vietiin taivaisiin], ja kaikkia pyhän hengen osallisia, minun lihani muuttui tulen liekiksi, jänteeni palavaksi kuumaksi tuleksi, ja minun luuni hehkuvaksi sähkövirraksi, ja silmäluomeni kipinöiksi, silmät tulisoihduiksi, pää liekkimereksi, ja kaikki sisäelimeni palaviksi tulen siiviksi, ja koko vartaloni liekehtiväksi tuleksi. Oikealla puolellani oli tulen sytyttäjiä ja vasemmallani soihtujen polttajat, ja olinpaikkani leijaili myrskytuulissa, ja metelin ääni pysyi edessäni ja takanani.

Tähän me kirjoitamme muutaman arameankielisen merkava-opetuksen.

Tiedä, että Metatron mitetor, joka on johtaja, kuten Midrash Bereshit Rabbah opettaa, kohdasta "Kerääntykööt taivaan alla olevat vedet yhteen paikkaan" (1Moos.1:9). Kokoontukoon vedet on sitä, kun Jumala oli mitetor vedelle, johtaja, joten nimi Metatron merkitsee maailman johtajaa, ja ylistyslaulun (ron) laulajaa joka päivä, kuten hänestä on kirjoitettu, "Ole varuillasi hänen edessään ja tottele häntä. lä kapinoi häntä vastaan, ..., koska minun nimeni on hänessä" (2Moos.23:21). Shaddai, Israelin ovien vartija on lukuarvoltaan sama kuin Metatron. Tässä jakeessa "hänessä" on bekirbo, ja kun kuf-kirjaimen vaihtaa, saadaan shin dalet ja siitä pyhästä nimestä saadaan jud, ja siitä tulee Shaddai, ja Shaddai on Metatronin rabbin nimi. Miksi Metatron on kuin Shaddai? Koska hän todistaa Jumalalle, kuka on arvollinen olemaan merkavan edessä. Tuo nuorukainen, Metatron, kumartaa Jumalaa kunnian valtaistuimen edessä, ja sanoo ylistäen

joka päivä, ja tuo nuorukainen ylistää kolmesti päivässä. Hän on koko maailman kokoinen, ja se kruunu hänen päässään on viisisataa tuhatta kertaa viisisataa tuhatta parasang-mittaa, ja sen nimi on Israel. Jalokivi sen valonsäteiden välillä on kolmesataa tuhatta kertaa kolmesataa tuhatta, ja se on kuin tulen ympäröimä ja se suuri nimi on kaiverrettu sen sydämeen, sillä se nimi on hänessä. äni lähtee, ääni, joka on voimassa kuluttavaa, ja se lähtee paikasta, mihin tuo nimi on kaiverrettu, ja sieltä kuuluu palvelevien enkeleiden ääni, ja kaikuu, "Eikö minun sanani ole niinkuin tuli, ..., ja niinkuin vasara, joka kallion murtaa?" (Jer.23:29). Tähän sanottiin, ""Ole varuillasi hänen edessään ja tottele häntä. lä kapinoi häntä vastaan, ..., koska minun nimeni on hänessä" (2Moos.23:21). Se on sitä, mitä kirjoitettu on, "Jos kuuntelet kaikessa hänen ääntään ja teet kaiken, mitä minä käsken" (2Moos.23:22), ja kirjoitettu on, "Ja minä kuulin äänen, kun joku puhui" (Hes.1:28).

Rabbi Akivan kirjaimissa on mainittu, että Metatronilla on 70 nimeä, ja myös tuo "pieni elohim", ikään kuin hän vielä kulkisi meidän keskuudessamme. Mutta siinä ei kerrota, että hän vielä tulee kulkemaan, mutta silti hän tulee kulkemaan ja seisomaan, kuten kirjoitettu on, " Minä näin Herran istuvan istuimellansa ja kaiken taivaan joukon seisovan hänen edessään, hänen oikealla ja vasemmalla puolellansa" (1Kun.22:19). Mutta jos on kirjoitettu, että muistuttaa istumista, hän vain näyttää istuvan, sillä hän on niiden kaikkien tuomari.

Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, se enkelien johtaja, sanoi minulle, että ensin minä istuin suurella istuimella sen seitsemännen palatsin sisäänkäynnillä, ja tuomitsin kaikkia taivaan joukkoja Jumalan antamalla käskyvallalla, ja sillä annetulla suuruudella ja kuninkaallisuudella, ja rabbien vallalla, ja loistolla ja ylistyksillä ja kruunulla ja kunnialla, ja kaikki ne palvelevat enkelit seisoivat yläpuolellani oikealla ja vasemmalla, kun istuin siellä taivaallisessa kokouksessa. Ja kun Elisha ben Abuya tuli, hän oli myöhässä katsoakseen merkavaa, ja hän katsoi minua ja järkyttyi minusta ja pelkäsi minua, ja hänen sielunsa pakeni hänestä sen pelon tähden, kun hän näki minun istuvan istuimella kuin kuningas, ja ne palvelevat enkelit seisoivat rinnallani ja kaikki taivasten kuningaskuntien palvelijat ympäröivät minua kruunujen kanssa. Silloin hän avasi suunsa ja sanoi, "taivaassa on kaksi käskyvaltaa". Silloin kuului ääni taivaasta, pyhän hengen edestä, joka sanoi, "palaa takaisin, erotkaa toisistanne". Silloin tuli Jumalan käskystä enkeli Anfiel Adonai, se kunnioitettu, loistava, ihmeellinen, ihana, kunnioitettu ja ihaltu, ja hän toi kuusikymmentä tulista ruoskan iskua ja ne iskut olivat minun jalkojeni edessä.

Rabbi Akivan kirjaimissa Jumala antoi Metatronille, joka on Enoch ben Yared, kaikki ne joukot ja osoitti hänelle kaikki ne aarteet, joita Jumalalla on jokaisessa taivaassa, ja avaimen niihin jokaiseen Metatronin käsiin. "Minä, Jumala, osoitin hänet olemaan palvelija yli kaikkien palvelijoiden, ja minä tein hänestä minun kunnian valtaistuimeni palvelijan, ja pitämään huolta niistä pyhistä olennoista (Chaiot, Hesekielin alussa) ja sitomaan kruunuja niiden päähän, ja loiston enkelit ympäröimään, pukemaan ne kunnialla, kirkkaudella ja loistolla, käsiin säteilevät kipinät, liekkien enkelien (serafien) kirkkaus ja säteily, ja ne vahvistuivat valon välähdyksistä. Ja jokaisella portilla oli valmistettuna hänelle istuin, kun hän istuu, paitsi silloin, kun hän istuu Jumalan kunnian valtaistuimen läsnäolossa, että minun kunniaani kunnioitatteisiin taivaissa sen kaikissa korkeuksissa - aina seitsemänkymmentä tuhatta parasang-mittaa. Ja kirkkauteni lisääntyi siitä hänen kunniastaan, ja hänen silmiensä säteily oli kuin sen kunnian valtaistuimen kirkkaus.

"Hänen kuninkuutensa kruunu on 500 kertaa 500 parasang-mittaa - ja minä, Jumala, annoin Metatronille omasta kunniastani ja omasta loistostani, ja minun kirkkaudestani, jota on kirkkauden valtaistuimella, ja minä kutsuin häntä nimellä "pikku elohim", enkeleiden johtaja ja salaisuuksien tuntija, ja jokaisen salaisuuden kerroin hänelle kuin rakkaalle, ja jokaisen kätketyn asian tein hänelle tiettäväksi, kun asetin hänet palatsin sisäänkäynnille kaiken taivaan tuomariksi. Ja jokaisen palvelijan laitoin hänen eteensä, että he saivat luvan toteuttaa tahtoaan."

"Minä, Jumala otin itseltäni 70 nimeä ja kutsuin Metatronia niillä nimillä lisätäkseen hänen kunniaansa. Ja annoin hänen käskyvaltaansa 70 palvelijaa jokaista kieltä kohti. Alentaakseen ylhäiset maahan ja nostaakseen halveksijoita taivaisiin, ja lyömään kuninkaita, nostamaan kuninkaita. "Hän muuttaa ajat ja hetket, hän syöksee kuninkaat vallasta ja korottaa kuninkaat valtaan" (Dan.2:21), antaakseen viisautta jokaiselle viisaalle, ja tietoa jokaiselle tietävälle, ja minä osoitin hänet paljastamaan salaisuuksia ja opettamaan lakeja. "sanani, joka minun suustani lähtee: ei se palaa luokseni tyhjin toimin vaan toteuttaa sen, mitä minä haluan, ja saa menestymään sen, mitä varten minä sen lähetin" (Jes.55:11). Siinä ei ole, että "sanoo", vaan "toteuttaa", opettaakseen, että kaikki ja jokainen asia, ja jokainen sana, joka lähtee Jumalan suusta, on sellainen, että Metatron, enkelien johtaja, astuu esiin ja toteuttaa sen, ja pitää yllä Jumalan käskyjä."

Ja joka päivä Metatron istuu taivaissa kolme tuntia ja kirjoittaa muistiin kaikkia niiden sikiöiden sieluja, jotka kuolivat äitinsä sisälle, ja niitä imetysikäisiä, jotka kuolivat äitinsä rinnoilla, ja niitä koululaisia, jotka kuolivat Tooran äärellä, ja hän tuo heitä kunnian valtaistuimelle, ja asettaa heidät ryhmiin ympärilleen ja opettaa heille Tooraa ja viisautta, aggadaa ja muita kertomuksia, ja täyttää heidän opiskelunsa kirjat, kuten kirjoitettu on, "Keitähän tuokin neuvoo viisauteen, keitä puheellaan opettavaa? Niitä, jotka on juuri maidosta vieroitettu, äidin rinnoilta otettu" (Jes.28:9).

Metatronilla on 70 nimeä. Uskollinen nuorukainen, pieni elohim, ja häntä kutsutaan myös nimellä Zganzgael, koska hänelle on annettu kaikki viisauden aarteet, ja kaikki ne olivat myös Moshelle avoimia Siinain vuorella. Hän opiskeli niitä 40 päivää, mutta Metatron opiskelee Tooraa 70 tavalla ja 70 kielellä. Profeettoja 70 tavalla ja seitsemällä kielellä, ja kirjoituksia 70 tavalla ja seitsemällä kielellä. Mutta kun ne 40 päivää olivat ohi, Moshe unohti ne, ja Jumala kutsui Metatronin, sen ihanan Tooran palvelijan, ja antoi hänelle lahjaksi kaiken sen, mitä Moshe unohti, kuten kirjoitettu on, "Herra antoi ne minulle" (5Moos.10:4). Sen jälkeen tuli se, mitä kirjoitettu on, "Muistakaa minun palvelijani Mooseksen laki, säädökset ja oikeudet, jotka annoin" (Mal.3:24).

Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, se enkelien johtaja sanoi minulle, että suuresta rakkaudesta ja valtavasta armosta Jumala rakasti minua enemmän kuin kaikkia taivaallisia. Hän kirjoitti sormellaan, liekkikynällä, ja sitoi kruunuuni ne kirjaimet, joilla taivaat ja maa luotiin, ne kirjaimet, joilla meret ja virrat luotiin, ne kirjaimet, joilla tähdet ja tähtikuviot luotiin, ja salamat ja tuulet, ja ukkonen ja lumi, ja halla ja pyörremyrsky, ja ne kirjaimet, joilla kaikki maailman arvot ja luonnonlait luotiin, ja jokainen kirjain lentää välillä kuin salama, välillä kuin soihtu, välillä kuin tulen liekki, välillä kuin auringonnousu, ja kuu ja tähdet.

Rabbi Ishmael sanoi, että Metatron, se enkelien johtaja sanoi minulle, että kun Jumala sitoo tämän kruunun minun päähäni, silloin kaikki taivaalliset sotajoukot lähtevät liikkeelle, ja jopa sellaiset enkeliruhtinaat ja enkeleiden palvelijat, jotka ovat suurempia kuin ne kaikki palvelevat enkelit, jotka palvelevat kirkkauden valtaistuinta. He vapisevat nähdessään minut, ja jopa se palvelija Samael, kaikkien syyttäjien johtaja, joka on taivaan palvelijoita suurempi, hän pelkää minua ja vihaa minua. Ja tulen enkelit, ja hallan enkelit, ja tuulen enkelit, ja vihan enkelit, ja metelin enkelit, ja lumen ja sateen enkelit, ja päivän enkeli, ja yön enkeli, ja kuun enkeli, ja auringon enkeli, ja tähtien enkeli, ja tähtikuvioiden enkeli - kaikki nämä lähtevät liikkeelle, ja ovat vihastuksissaan ja peloissaan minusta. He näkevät minut ja kaatuvat kasvoilleen, eivätkä voi katsoa minuun sen loiston ja kunnian ja kirkkauden ja säteilyn ja kauneuden ja valon hohteen tähden, jota lähtee päässäni olevasta kruunusta.

Metatron palvelija kaikkien palvelijoiden yläpuolella, ja hän seisoo jokaisen edellä, jonka Jumala nostaa ylös, ja Metatron on sen kirkkauden valtaistuimen alapuolella, ja hänellä on valtava valon valtaistuin, ja hän tuo kuin äänetöntä tulta ja pitää huolen siitä, että ne olennot (Chaiot) eivät kuule puheen ääntä.

Kun Moshe nousi taivaisiin, ja kärsi 121 paastoa, kunnes ne valojen lähteet avattiin hänelle, hän näki, että hänen sydämensä oli kuin leijonan sydän, ja hän näki ympärillään joukkoja, jotka halusivat polttaa hänet. Moshe pyysi armoa Israelille, ja myöhemmin itselleen, ja hän, joka on vastuussa merkavasta, avasi ne ikkunat kerubien yläpuolelta, ja sieltä lähti 1800 Israelin puolustajaa, ja Metatron, se enkelien johtaja heidän mukanaan, ja he ottivat vastaan Moshen rukoukset ja veivät ne Jumalalle. "Shema Israel, Adonai Eloheinu, Adonai echad!" He saivat iloa ja riemua Shekinan kasvoista, ja hän sanoi Metatronille, "keitä nämä ovat, ja kenelle he antavat kaiken tämän kunnian, kuten kirjoitettu on, "Israelin suuruudessa Jumala elää" (Nahum 2:3, ehkä Targum)?" Siihen aikaan Akatriel Adonai kääntyi ja sanoi Metatronille, enkelien johtajalle, että joka pyytää Jumalalta, älä kiellä hänen pyyntöään. Kuule hänen rukouksensa ja täytä hänen tarpeensa, olkoonpa niitä paljon tai vähän. Metatron sanoi heti Moshe ben Amramille, "älä pelkää, vaadi tarpeesi ylpeänä ja rohkeana, sillä sinun kasvosi säteilevät maailman äärestä toiseen." Moshe sanoi, "olenko siis syyllinen?" Metatron, se enkelien johtaja sanoi Moshelle, "ota vastaan tämä vala, joka ei ole sopimuksen rikkomista." Häntä kutsutaan Metatroniksi, koska hänestä tuli mitetor, johtaja, sillä Jumala halusi enkelien näkevän, että hän on niiden edellä, ja Metatron on myös rabbi ja hyvien lasten opettaja. Miksi Metatronista tehtiin taivaan joukkojen johtaja? Koska kun Metatron oli vielä Eenok, hän näki vedenpaisumuksen sukupolven synnit ja hän rakensi kodin, jossa voi olla eristyksessä [Qumran, 1QApoGen] ja siellä hän rukoili ja opiskeli, eikä vaeltanut maailman keskellä. Eenok palveli Jumalaa ja lähti hänen luokseen suurella huudolla, hän nousi Jumalan luokse pyhän hengen ja sofarin kaikuessa, että palvelevat enkelit saisivat tietoonsa, "Aikanaan sanotaan Jaakobista ja Israelista: 'Mitä Jumala onkaan tehnyt!'" (4Moos.23:23).