Pietarin Teot Ashdodissa

Kreikankielinen käsikirjoitus, Rooma, Codex (Biblioteca) Angelica gr.108, noin tuhat vuotta vanha kopio. Kreikan versioissa Ashdod - kaupunki Tel Avivin eteläpuolella - on Azotus, joten tekstillä on välillä tämä otsikkona. Suomennettu 21.1.2021.

Luku 1. Ja tapahtui, että apostoli Pietari kulki Ashdodin kaupungin läpi, ja kaikissa muissakin kaupungeissa siinä alueella. Illan lähestyessä, hänen kulkiessaan tiellä, demonien ruhtinas tuli tervehtimään häntä, mukanaan seitsemän sellaista, jotka olivat hänen palveluksessaan. Heidän ruhtinaansa oli pukeutunut arkkienkeliksi, ja oli kaunistettu kaikenlaisella uskonelämään liittyvällä hyvällä. Ja ne hänen palvelijansa, demonit, olivat täynnä rauhaa ja kaikkea hyvyyttä.

Luku 2. Tuo siunattu Pietari sanoi vavisten tuolle demonien ruhtinaalle, "kuka olet ja mistä tulet? Ja keitä ovat nuo, jotka ovat kanssasi?" Hän vastasi, ja sanoi Pietarille, "minä olen vanhurskauden enkeli, ja näistä, jotka näet olevan kanssani, yksi on rauhan enkeli, toinen on itsehillinnän enkeli, toinen on puhtauden enkeli ja tämä on kärsivällisyyden enkeli. Kuinka sinä, Pietari, uskallat tuolla tavalla kysellä minulta, että keitä me olemme? Jos sinussa olisi Jumalan henki, olisit tunnistanut, keitä me olemme ja mistä me tulemme. Me olemme sinun työtovereitasi, ja me pelkäämme Kristusta, ja mekin vapisemme hänen edessään, jota sinäkin pelkäät. Jos haluat matkustaa kanssamme ja nauttia siitä, mikä on meidän, se sopii meille. Sillä me olemme tienneet jo kauan sinun tekosi, sinähän jopa lupasit meneväsi kuolemaan tuon pelastajan kanssa. Ja hetken päästä kielsit hänet, kun meidän työvälineemme - tyttö - kyseli sinulta. Me olimme siinä paikalla.

Luku 3. Kun siunattu Pietari kuuli tämän, hän ymmärsi hengessään ja sanoi, "eikö tämä siis ole se käärme, joka meni aidan läpi sinne puutarhaan ja eksytti Eevan?" Sitten, kun siunattu Pietari mietti näitä asioita, hän teki ristin merkin rintakehälleen ja otsalleen, ja sinetöityään itsensä näin, hän syventyi rukoukseen. Hän kutsui sitä meidän pelastajamme ja Herramme Jeesuksen Kristuksen saastuttamatonta nimeä, ja teki ristin merkin ja ympäröi tuon demonien ruhtinaan ja hänen kanssaan olevat demonit. Kohottaen kätensä taivasta kohti, hän sanoi kuuluvalla äänellä, "herrani Jeesus Kristus, anna kunniasi näkyä pyhän hengen kautta! Ovatko nämä, kuten he sanovat, taivaallisia enkeleitä, vai hyvää vihaavia henkiä?"

< Luku 4. Pietarin tätä rukoillessa, tuo demonien ruhtinas ja ne, jotka olivat hänen kanssaan, huusivat, sanoen, "miksi huudat, Pietari? Miksi kutsut tähän mukaan Jeesusta Kristusta? Odota hetki, ja me kerromme koko totuuden." Mutta Pietari sanoi heille, "elävän Kristuksen kautta, hänen, joka on sitonut teidät, ellette puhu totuutta, ette pääse liikkumaan tuosta ympyrästä!"

Ja se paholainen, jolla oli arkkienkelin muoto, sanoi hänelle, "Pietari, Pietari, jos et olisi kutsunut tuota pelastajan nimeä taas, me olisimme saaneet sinut eksytettyä. Mutta koska myös me pelkäämme tuota nimeä, minä puhun totuutta edessäsi. Minä olen petosten paholainen. Minä olen se käärme, joka meni aidan läpi paratiisiin, ja minä eksytin Eevan. Minä aseistin Kainin murhaamaan oman veljensä Abelin. Minä kovetin faaraon sydämen ja orjuutin israelilaiset. Minä eksytin Juudaksen, että hän antaisi Kristuksen kuolemalle. Minä vihaan parannuksen tekemistä ja rakastan syntiä. Minä autan pakanoita heidän taisteluissaan kristittyjä vastaan. Minä halusin, että Kristus naulitaan ristille ja Barabbas vapautetaan. Minun tähteni profeetat tapettiin. Sillä pahuudessa minä olen omalla alallani. Minun hallinnassani on kuusisataa taivaasta langennutta enkeliä. Minä myös kiusasin tuota pelastajaa, kun hänellä oli nälkä erämaassa. Minä kylvin kateutta Josefin veljiin. Minusta lähtee valhe, tekopyhyys, pahan puhuminen ja ylpeys, minusta tulee ylimielisyys ja turhuus. Pahuus on minun työtäni." Pietari sulki hänen suunsa.

Luku 5. Hän kohdisti sanansa seuraavaan demoniin, katkeralla ja pelottavalla siunauksella, koetellen häntä ja sanoen, "kuinka uskallat muuttaa itsesi valkeuden enkeliksi? Kerro siis, kuka olet, miksi tulit tänne ja mitä teet." Ja hän vastasi pyhälle Pietarille, "minä olen moraalittomuuden henki. Minä tuon lähelleni niitä, jotka ovat kaukana. Minä herätän nuorisoa, ja hypin ilosta, kun saan jonkun pyhän lankeamaan, tai saan kokonaan pois uskosta sellaisia, jotka ovat sinulle läheisiä." Mutta pyhä Pietari sulki hänenkin suunsa, nuhdellen häntä meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen voimalla.

Luku 6. Kolmas demoni tuli suoraan ja sanoi, "pyhä Pietari, mitä haluat tietää minusta? Minä olen valheen henki. Minä autoin sinua silloin, kun kielsit tuntevasi. Minä rakastan valehtelijoita, he ovat minun osani. Ne, jotka tekevät syntiä, valehtelevat aina, vaikka tehdäkseen jotain aviorikoksia tai että ihmiset eivät huomaisi, mitä he oikeasti tekevät. Kuinka usin sinä, Pietari, oletkaan ojentanut kätesi seurakuntien johtajia vastaan, ja heitä on löytynyt tuonelasta valheiden tähden?" Ja hän sulki tämänkin suun.

Luku 7. Hän kutsui neljättä, ja sanoi hänelle, "sinä paha henki, mitä pimeyden tekoja sinä teet? Kerro totuus!" Ja tuo vastasi hänelle suurella äänellä, "pyhä Pietari, minä olen aviorikoksen henki. Sillä kun minä revin miehen pois omalta vaimoltaan, minä laitan hänet tekemään aviorikosta toisen naisen kanssa, ja vaimolle minä teen samalla tavalla. Ja heille syntyvät vauvat yritän saada murhatuksi. Me lumoamme ihmisiä niin, etteivät he pääsisi siihen Jumalan kirkkauteen, josta me lankesimme pois." Pyhä Pietari kehotti tuota aviorikoksen henkeä olemaan puhumatta ihmisiä vastaan.

Luku 8. Pyhä Pietari huokaisi, ja oli syvästi kosketettu hengessään, ja sanoi, "sinä paha henki, kuka olet? Mistä tulet, ja mitä teet?" Viides demoni sanoi siunatulle Pietarille, "minä olen ahneuden henki. Minä kylvin ahneutta Juudakseen, että hän varastaisi siitä, mitä tsedakaan oli laitettu. Minä taivutin hänen sydämensä myymään taivaan ja maan Herran kolmestakymmenestä hopearahasta. Minun ansiostani maailmassa varastetaan ja kerrotaan vääriä todistuksia. Ihmiset eivät ainoastaan kadota sielujaan, vaan saavat myös lihaansa sairauksia." Sitten hän sulki myös tämän suun.

Luku 9. Kuudes demoni lähestyi suurella raivolla ja vihalla, sanoen Pietarille, "mene ja rankaise niitä miehiä, niitä sinun oppilaitasi! Minä olen pahan puhumisen henki. Minä iloitsen ja riemuitsen, kun näen taisteluja, kuristamista ja veren vuodattamista! Mutta jos näen ihmisten elävän rauhassa, minä menen yhteen ihmiseen pahan puhumisen kautta, ja tästä seuraa kaikkea sitä, mikä miellyttää meitä demoneja." Mutta Pietari, tuo apostolien johtaja, ei antanut tämän puhua enempää.

Luku 10. Ja hän sanoi seitsemännelle demonille, "sen sammumattoman tulen kautta, jossa sinut tullaan kuluttamaan, kerro minulle, mistä tulet, mitä teet ja mitä voimia sinulla on." Ja se vastasi ja sanoi, "Miksi haluat tietää totuutta? Te, jotka olette ihmisiä, ette puhu totuutta edes naapurillenne. Te valehtelette ja puhutte pahaa kateudesta. Tekemälla sellaisia asioita, jotka ovat meidän, te vain ikäänkuin kannatte Jumalan kuvaa ja olette ihmisiä. Me emme esimerkiksi rukoile, koska me tiedämme tekevämme syntiä. Mutta jos haluat totuutta, kuuntele, Pietari, sinä olit ensimmäinen kieltäjä, ja se yksi teistä, Paavali, hänestä tuli vainoaja meidän kanssamme, ja yhdessä me sodimme seurakuntia vastaan. Monet puhuvat toisista pahaa, eivätkä pidä sitä syntinä. Mutta sen tähden, että enkelit juoruilivat meistä, meistä tuli demoneja ja meidät heitettiin ulos paratiisista. Mutta teillähän on osallisuus Kristukseen, ja siksi hän rankaisee meitä, mutta armahtaa teitä, kun teette parannusta. Sen tähden, kun hän johdattaa huoria, ja veronkerääjiä, kieltäjiä, pilkkaajia ja pahan puhujia hänen kuningaskuntaansa, hän ottaisi meidätkin teidän kanssanne. Mutta voi meitä, sillä me kerroimme sinulle totuutta, Pietari, sillä sinun kuuluu kertoa näistä asioista maailmassa ja vetää ihmisiä pois meiltä, nyt kun tiedät toimintatapamme ja ansamme. Kun olet saarnasi saarnannut, Pietari, varjelkoon ihmiset itsensä, äläkä anna heidän syyttää meitä ilman perusteluja. Itse he tekevät aviorikoksia ja sanovat, että se olisi saatanan syytä. Minä, paholainen, en heitä vaivaa, vaan he lankeavat aivan itse. Minä olen tullut heikoksi ja voimattomaksi. Ei minulla ole oikein mitään paikkaa, joka paikassa ihmisiä on tullut kristityiksi. Pitäköön he siis huolen itsestään, älköönkä keskittykö syyttämisiin."

Luku 11. Ja nämä seitsemän saastaista henkeä olivat sidottuina seitsemän päivää, eikä sinä aikana ollut syntiä maan päällä. Noiden seitsemän päivän jälkeen heidät sidottiin uudestaan, ja se demonien ruhtinas huusi pyhälle Pietarille, sanoen, "Pietari, Pietari, älä vaivaa opettajaasi! Meidät tehtiin tämän maan asukkaiksi Kristuksen neuvosta, että hänen uskollisensa tulisivat näkyvämmiksi. Ne, joita me emme ole saaneet eksytettyä, saavat taivaassa voiton kruunun, ja ne, jotka olemme saaneet eksytettyä, pääsevät meidän kanssamme siihen ikuiseen rangaistukseen, joka on luvattu." Ja kuultuaan nämä sanat, Pietari päästi nuo demonit pois siitä ristin merkistä, meidän pelastajamme Jeesuksen Kristuksen käskyn mukaan.

Luku 12. Lapset, meille näytti sopivalta julistaa teille ihmisille demonien tekoja. Sen tähden meillä on suuri kiitollisuus pelastajallemme, Kristukselle, sillä hän teki meille tiettäväksi paholaisen ansat ja ohjasi meidät pelastuksen polulle. Lapset, varjelkaa itsenne kauheista synneistä, ja seksuaalisesta hillittömyydestä, ja tappamisista. Älkää käyttäkö kieltänne pahan puhumiseen, kuten kirjoitettu on, "älä anna auringon laskea vihasi ylle" (Ef.4:26). Jos ette anna toisille anteeksi heidän rikkomuksiaan, ei taivaallinen Isäkään anna teille anteeksi teidän rikkomuksia. Lapset, katsokaa, minä laitaan eteenne tulta ja vettä, eteenne elämän ja kuoleman. Ojenna kätesi missä haluat, kiirehdi valitsemaan elämä. Lopeta synnin tekeminen, älä lisää sitä enää. Äläkä nuhtele syntiä tekeviä veljiäsi heidän rikkomuksistaan, ettet itse joudu kiusaukseen. Te voimalliset, kantakaa heikompien heikkouksia. Mutta jos joku on tehnyt syntiä, tehköön parannuksen, sydämestään ja kyyneleillä. Herralle Jeesukselle Kristukselle kaikki kunnia ja voima ja valta aina ja ikuisesti. Amen.