Bartolomeuksen kuolema

Etiopialainen teksti ”synaxarium”, British Museum ms.Oriental.660 alkaen sivulta f.4b. Teksti tuntuu olevan tiivistelmä laajemmasta teoksesta. Suomennettu 1.11.2016.

Maskarram-kuun ensimmäinen päivä (vastaa suunnilleen meidän syyskuuta); tämä on juuri se päivä, kun pyhä apostoli Bartolomeus kuoli, hän, joka oli yksi niistä kahdestatoista apostolista. Tämä apostoli sai arvalla osakseen mennä Al-Wah’n kaupunkiin, ja hän ja Pietari menivät yhdessä heidän luokseen. Ja he saarnasivat heille ja kutsuivat heitä tulemaan Jumalan tuntemiseen, ja sen jälkeen he tekivät merkkejä ja suuria ihmeitä heidän edessään, sellaisia, jotka saivat heidän sydämensä kauhistumaan.

Tämän jälkeen Pietari ilmoitti, että hän oli menossa maaseudulle, ja hän myi Bartolomeuksen heti orjaksi, ja Bartolomeus teki viinitilalla työtä isäntänsä kanssa, ja heti, kun he olivat sitoneet viinitilan köynnökset keppeihin pystyyn, ne kantoivat hedelmää samantien. Kun sen kaupungin johtajan poika kuoli, apostoli Bartolomeus herätti hänet kuolleista ja kaikki uskoivat, ja hän vahvisti heitä Jumalan tuntemisessa. Ja tämän jälkeen meidän Herramme Jeshua, Messias, käski häntä menemään barbaarien maahan, ja hän lähetti hänen kanssaan sinne apostoli Andreaan yhden hänen oppilaansa kanssa, että Andreas auttaisi häntä siellä. Ja sen kaupungin miehet olivat äärimmäisen pahantahtoisia, eivätkä he ottaneet niitä apostoleja vastaan, vaikka he tekivät ihmeitä ja merkkejä heidän edessään. Ja Jumala käski yhtä koirankasvoista ihmissyöjää alistumaan apostoleille ja tottelemaan heitä kaikessa, mitä he käskivät; ja he ottivat hänet mukaansa siinä maassa. Ja sen maan miehet toivat villipetoja apostoleja vastaan, että ne söisivät heidät. Ja heti tuo koirankasvoinen nousi noita petoja vastaan ja repi ne palasiksi, ja sen lisäksi hän tappoi monia sen maan ihmisiä. Tämän tähden kaikki olivat peloissaan, ja he kumartuivat apostolien jalkoihin ja olivat heille alamaisia, ja he pääsivät sisälle meidän Herramme Jeshuan, Messiaan, uskoon, ylistetty olkoon hän! Ja heille osoitettiin pappeja ja rakennettiin rukoushuoneita, ja he lähtivät pois heidän luotaan Jumalaa ylistäen.

Ja apostoli Bartolomeus lähti niihin maihin, jotka olivat (Kaspian?) meren rannalla, jossa kansa ei tuntenut Jumalaa. Ja hän saarnasi heille ja käänsi heidät Jumalan tuntemiseen, ja he uskoivat Herraan Jeshuaan, Messiaaseen, ja he tekivät sellaisia tekoja, jotka olivat Messiaan mielen mukaisia. Ja apostoli Bartolomeuksella oli tapana käskeä kansaa pysymään puhtaana ja pitämään itsensä kaukana aviorikoksista.

Kun kuningas Agrippa kuuli hänestä, hän oli raivoissaan, ja käski joitakin laittamaan apostoli Bartolomeuksen kangassäkkiin ja täyttämään sen hiekalla, ja heittämään hänet siihen mereen. Ja niin tehtiin, kuin hän oli käskenyt. Ja Bartolomeus sai marttyyrikuolemansa täytäntöön tänä päivänä.

Rauha Bartolomeukselle, jonka he käärivät säkkiin;

sitten he heittivät hänet meren syvyyksiin;

kokoontuneiden kansojen nähden;

vanhurskaan miehen opin tähden;

joka oli hänen kädessään kuin vanha viinipuu;

täynnä rikasta hedelmää, josta terttu puuttuu.