Sydämetön rikas mies ja kallisarvoinen kivi

Kreikankielinen teksti, joka löytyy 800-luvulla eläneen munkki Georgen Aikakirjoista, sekä 1000-luvun teoksesta ”Compendium Historiarum”, G.Cedrenus. Montague Rhodes James pitää tekstiä jonkin isomman teoksen esipuheena. Tekstistä on olemassa laajennettuja versioita eri kielillä. Suomennettu 1.2.2022.

 

Israelissa oli kerran eräs mies, joka oli sekä rikas että armoton. Hän meni yhden opettajansa luokse, ja avattuaan kirjakäärön, nimeltä ”Salomon viisaus”, hän löysi sanat, ”joka on armollinen köyhälle, lainaa Jumalalle” (Snl.19:17). Hän piti tämän tiedon itsellään, mutta se kosketti häntä syvästi. Hän lähti, myi kaiken ja jakoi rahansa köyhille, eikä hänelle jäänyt itselleen muuta kuin kaksi kolikkoa. Hänestä tuli äärimmäisen köyhä, ja koska Jumala koetteli häntä, hän ei saanut keneltäkään armoa. Sydänsuruissaan hän sanoi itselleen, ”minä lähden Jerusalemiin ja vien asiani Jumalani eteen, koska hän eksytti minut hävittämään omaisuuteni.”

 

Matkalla hän kohtasi kaksi miestä, jotka tappelivat keskenään eräästä löytämästään kalliista kivestä. Hän sanoi heille, ”miksi te riitelette, veljet? Antakaa se minulle, ja ottakaa tästä kaksi kolikkoa vaihdossa.” He ojensivat sen iloisina hänelle, sillä he eivät tienneet kiven arvosta mitään, ja hän jatkoi matkaansa Jerusalemiin kivi mukanaan. Heti, kun hän näytti sen kiven kultasepälle, kultaseppä teki parannuksen ja alkoi elää Jumalalle kuuliaisesti. Vähän säikähdettyään hän kysyi häneltä, ”mistä sinä löysit tämän kaikista kalleimman ja pyhän kiven? Katso, jo kolmen vuoden ajan, tähän päivään saakka, Jerusalem on ollut levoton, ja tätä kiveä on etsitty. Lähde nyt täältä ja anna se ylipapille, ja sinusta tulee äärimmäisen rikas.”

 

Hänen sieltä lähtiessään Herran enkeli sanoi tuolle ylipapille, ”eräs mies on tulossa sinun luoksesi, ja hänellä on se kadonnut kivi siitä pappi Aaronin vaatteesta. Ota se häneltä, ja anna hänelle vaihdossa runsaasti kultaa ja hopeaa. Ja anna hänelle kevyt nuhtelu ja sano hänelle, ”älä horju sydämessäsi tai menetä uskoasi Jumalaan niistä sanoista, mitä on kirjoitettu, että ”joka on armollinen köyhälle, lainaa Jumalalle”. Sillä katso, nyt minä olen tehnyt sinut monta kertaa enemmän rikkaaksi, kuin mitä sinä lainasit. Ja jos vain uskot, saat lukemattomia rikkauksia tulevinakin aikoina.”

 

Ylipappi teki kaikki nämä asiat, mitä häntä ohjeistettiin kertomaan tuolle miehelle. Kun tämä mies kuuli nämä sanat, hän alkoi vapisemaan, ja jätti kaiken temppeliin, ja hän jatkoi elämäänsä kiitollisena, ja luottaen Jumalaan ja uskoen kaiken sen, mitä oli julistettu pyhissä kirjoituksissa.