Danielin ilmestys

Bysantin kristittyjen kirjoittama ilmestyskirja vuodelta 801, lähinnä islamin ja kristittyjen konflikteista. Tästä on olemassa kolme käsikirjoituskopioita, joista yksi on vain osittain säilynyt, kaikki kreikan kielellä, mutta ainakin "antikristuksen" otsalla olevat kirjaimet viittaavat aramean sanoihin. Codex Canonicianus Nr.19 f.145-152, Bodleian Library. Suomennettu huhtikuussa 2017.

Sen Jumalan puhuman sanan mukaan, joka sanoo, että kun te kuulette sotaa, ja sanomia sodista, kansakunta taistelee kansakuntaa vastaan, ja kuningaskunta kuningaskuntaa vastaan, maanjäristyksiä, vitsauksia ja poikkeamia tähdissä, silloin se pensas, joka hillitsee Hagarin lapsia, kuivuu. Ja kolme Hagarin lasta lähtee suureen Babyloniaan. Heidän nimensä ovat Ouaches, ja toine on Axiaphar ja kolmas Morphosar. Ja Ismael tulee vauhdilla sen maan alaosiin. Ja hän vahvistaa leirinsä Kalkedoniin, Bysantin (Istanbul) avulla. Ja toinen tulee Antiokiaan, Kilikiaan ja Iberian Anatoliaan (Espanjaan) Thrakysanin maahan ja Smyrnaan ja aina sinne seitsemän kukkulan kaupunkiin (Roomaan). Ja hän vuodattaa roomalaisten verta. Ja toinen tulee Persian seudulle ja Galilean maahan, Armenian rajalle ja Trebizondin kaupunkiin. Ja hän tulee Meropes-maan alueelle. Ja hän tappaa alle kolmevuotiaat poikalapset, tappaen heidät miekalla. Ja kolmas tulee pohjoisiin maihin, ja Mesiaspolikseen ja Synopolikseen ja Zalichos, Chrysiapetran alueelle, ja siihen valaistuun laaksoon ja Bityniaan ja Daphnousiaan, Chrysioupolis ja Damoulion, aina Roomaan saakka.

Ja sen tähden kaikki nämä teurastavat lukemattoman määrän roomalaisten lapsia, ja he kokoontuvat yhteen meren rannoille. Ja heidän laivoissaan heitä tulee olemaan lukematon määrä. Ja monissa paikoissa kielletään meidän Herramme Jeesus Kristus ja ne pyhät lahjat ja seurataan uskosta luopuneita. Kirkoista lakkaa kaikki uhraaminen ja Jumalanpalveluksia pilkataan. Papit ovat kuin maallikkoja, ja Ismael kehuskelee ja huutaa suureen ääneen, "missä on se roomalaisten jumala? Ei heitä kukaan auta, me olemme täysin voittaneet heidät!" Todellakin, ne kolme Hagarin poikaa vihaavat roomalaisia (länsimaalaisia). Ja he kulkevat sieltä seitsemän kukkulan kaupungilta Bysanttia kohti, ja he sanovat keskenään, "tulkaa, ja rakentakaamme merelle silta laivoilla ja siirtäkäämme hevoset itsellemme Bysanttiin, seistemän kukkulan kaupunkiin. Mutta Rooman hallitsijat ja Bysantin johtajat pakenevat vuorille. Ja on oleva pelkoa ja ahdistusta, ja vuorilla on oleva paljon tarvetta. Ja miekka ahdistaa sitä seitsemän kukkulan kaupunkia paljon. Voi, voi sitä aikaa! Kuinka voidaan voittaa kristittyjen oikea usko ja kunnioitettavan ristin voittovoima?

Mutta kuulkaa, veljet, Jumala sietää sen heidän pahuutensa. Ja se ensimmäinen asettaa asuinsijansa Bysantin seudulle. Ja hän lyö, ja he tulevat lyödyiksi. Ja silloin Rooman hallitsijat pilkkaavat Jumalaa, sanoen, "voi, voi, ei meillä ole taivaassa kuningasta, eikä maan päälläkään!" Ja tästä sanasta Herra kääntää armonsa kohti roomalaisia ja kohti heidän kostoaan ja maksaa oikeuden mukaan hänen vihollisilleen. Ja on oleva suuri ääni taivaasta, ja kauhea maanjäristys, ja taivaan enkelin ääni. Ja Herra taivuttaa päänsä ja asettaa vihansa Hagarin lapsia vastaan ja Ismaelin jalkoja vastaan. Ja Herra ottaa pois roomalaisten pelokkuuden ja laittaa sen Ismaelin sydämiin, ja ismaelilaisten rohkeuden roomalaisten sydämiin. Ja Herra nostaa roomalaisten kuninkaan, josta ihmiset sanovat, että hän on kuollut ja hyödytön, jonka he luulivat kuolleen monta vuotta aikaisemmin. Herra on pitänyt tätä miestä Persian laidoilla. Hänen nimensä alkaa k-kirjaimella. Ja tämä mies tulee illalla sinne seitsemän kukkulan kaupunkiin, ja hän valmistautuu kohtaamaan vihollisensa. Ja lauantaiaamuna, auringon noustessa hän aloittaa suuren sodan sen kansakunnan ja Hagarin poikien välillä, sekä hänen että kahden niiden pienemmän pojan välillä. Ja roomalaisten johtajat kokoontuvat yhteen Bysanttiin. Siellä jopa roomalaisten papit ja piispat ja luostareiden johtajat tarttuvat aseisiin.

Ja kun hän on koonnut heidät yhteen, niiden kahden pienemmän pojan kanssa, se kuningas liittyy mukaan valtavaan sotaan Hagarin poikien kansakuntaa vastaan. Ja hän tuhoaa heitä niinkuin tuli polttaa ruohoa. Ja kolmivuotias härkä hukkuu heidän vereensä. Ja se kuningas ajaa yksinään takaa tuhatta, ja ne pojat kymmeniä tuhansia. Ja Ismael ja Hagarin lapset teurastetaan loppuun saakka. Ja on oleva sellaista sotaa ja verenvuodatusta, jota ei ole ollut maailman perustamisesta saakka. Verta sekoittuu mereen valtavat määrät. Ja sen seitsemän kukkulan kaupungin kaduilla hevoset hukkuvat vereen. Ja siitä kansakunnasta ja Ismaelista jää jäljelle vain kolme teltallista miehiä. Ja ismaelilaiset palvelevat roomalaisia aasin kuljettajina kolmenkymmenen vuoden ajan. Ja Ismaelin luonto on miekan ja vankeuden alla paljon katkerampi ja murheellisempi kuin roomalaisilla oli. Ja Rooman kansa haluaa nähdä edes jäljen Ismaelista, mutta he eivät löydä. Ja silloin täyttyy se profeetallinen sana, joka sanoo, "Kuinka yksi ajaisi tuhatta takaa, kuinka kaksi ajaisi pakoon kymmenentuhatta, jollei Herra Jumala olisi heitä hylännyt ja Herra luovuttanut heitä!" (5Moos.32:30 LXX).

Ja se roomalaisten kuningas alistaa jokaisen vihollisen ja vastustajan hänen jalkojensa alle. Ja tuon kuninkaan valtikka on pitkäikäinen, samoin kuin niiden kahden pienemmän pojan. Ja hänen maineensa kantautuu itään ja länteen, ja on tuleva yksi valtakunta. Eikä kukaan vastusta häntä, koska tämä mies on Jumalan mies ja hän saa kaikki sodat taukoamaan. Ja on oleva suuri rauha, ja kaupungit ja linnoitukset rakennetaan. Sivistyneessä maailmassa on paljon sellaisia alttareita, jotka Jumala hyväksyy. Ja kaikki saaret ja vuoret asutetaan. Ja leipä ja viini ja öljy ja kulta ja hopea lisääntyy kaikessa maassa. Ja aseista taotaan viikatteita. Ja hän hallitsee 36 vuotta. Ja Rooman hallitusmiehet haluavat liittyä sotaan, mutta he eivät löydä sellaista. Ja kaikki maan ääret pelkäävät heitä. Ja hän ylistää Jumalaa, koska hänen aikanaan Jumala antoi hänelle sellaista maan hyvyyttä, jota hän ei ole antanut maan perustamisesta lähtien. Ja ne kaksi hänen nuorta poikaansa otetaan ylös rauhassa, niiden 36 vuoden jälkeen.

Ja hänen jälkeensä nousee pohjoisesta toinen kuningas. Ja hän tekee paljon saastaisuutta ja monia vääryyksiä ja harjoittaa suurta pahuutta. Ja hän parittaa äidin ja pojan, ja veljen ja sisaren. Ja hän tuo munkit pois pyhistä luostareista ja liittää luostarit yhteen ja laittaa nunnat makaamaan maan kansan kanssa. Ja hän harjoittaa suuria rikkomuksia. Voi, voi kristittyjä silloin! Voi niitä, jotka ovat raskaana! Myös Jumalan ylistäminen lakkaa. Ja Herra Jumala kutsuu tulen taivaasta, ja se kuluttaa heidät. Ja hänen jälkeensä siinä seitsemän kukkulan kaupungissa hallitsee tyhmä muukalaisnainen, ja hän asettuu asumaan sen seitsemän kukkulan kaupungin eteläosaan.

Ja sen tähden, voi kristittyjä, ja voi sinua, sinä seitsemän kukkulan Babylon, koska Jumalan läsnäolo pakenee sinusta. Ja sinun pyhyytesi ja sinun temppelisi pakenevat sinua. Ja sinun kunniasi sortuu. Ja voi sinua, sinä seitsemän kukkulan Babylon, se uusi Bysantti. Ja voi teitä, kristityt, kun kansakunnat nousevat teitä vastaan, ja on taas oleva pelkoa roomalaisten keskuudessa, taas teurastusta ja levottomuutta Rooman kansakunnalle. Kirkot tuhotaan, usko hajotetaan. Naiset synnyttävät lapsia sellaisille, jotka eivät usko Jumalaan. Ja siksi, voi sinua, sinä kurja Babylon, kaupunkien äiti, koska Jumalan vihasta lähtee tulta, ja sinun korkeat muurisi sortuvat. Sinun jää vain yksi pylväs suuren Konstantinuksen ajalta, niin että merellä purjehtijat voivat surra siellä. Se kaupunki otetaan pois, ja annetaan Roomalle.

Ja Juudeasta nousee toinen, suuri valtikka. Ja hänen nimensä on Dan. Ja silloin juutalaiset, se korvaamaton heprealainen laji, joka on hajotettu kaupunkeihin ja maaseuduille, kootaan yhteen. Ja heidän kootaan sinne yhteen, ja he tulevat Jerusalemiin, kohti heidän kuningastaan. Ja kristityt tulevat murheellisiksi kaikessa siinä maassa. Voi, voi sitä hyvää kansaa.

Danin hallitessa se antikristus lähtee sieltä alemmista maista ja tuonelan kuiluista. Ja hän tulee pikkukalan muodossa, ja tulee avomerelle, ja kaksitoista kalastajaa saavat hänet kiinni. Ja ne kalastajat vihastuvat toisilleen. Yksi ,jonka nimi on Juudas (Jehuda), voittaa heidät. Ja hän ottaa sen kalan perintöosaksi ja tulee paikkaan nimeltä Gouzeth ja myy sen kalan siellä kolmestakymmenestä hopearahasta. Ja nuori nainen ostaa sen kalan. Ja hänen sukunimensä on laittomuus, koska hänestä syntyy se laittomuuden mies. Ja hänen kutsumanimensä on oleva kadotus. Sillä koskettamalla sen kalan päätä hän tulee raskaaksi ja synnyttää sen antikristuksen. Ja se syntyy hänestä kolmessa kuukaudessa. Ja häntä imetetään neljä kuukautta. Hän tulee Jerusalemiin, ja hänestä tulee väärä opettaja. Ja hän ilmestyy hiljaisena ja nöyränä ja vilpittömänä. Hänen olemuksensa on 10 kyynärää korkea, ja hänen hiuksensa yltävät jalkoihin saakka. Hän on suurikokoinen ja hänen jalanjälkensä on valtava. Hänen silmänsä ovat kuin aamutähdet ja oikea silmä on kuin leijonalla. Hänen alahampaansa ovat rautaa ja alaleuka timanttia. Hänen oikea kätensä on rautaa ja vasen kuparia. Hänen oikea kätensä on kolme kyynärää ja vasen neljä kyynärää pitkä. Hän on kapeakasvoinen, pitkänenäinen ja epäsiisti. Hänen otsansa päällä on kolme kirjainta, a, k ja t. Ja se "a" merkitsee "minä kiellän", ja "k", "minä hylkään täysin", ja "t", "se saastainen lohikäärme". Ja se antikristus opettaa, ja häntä opetetaan.

Siihen aikaan on niin runsaasti viljaa ja viiniä ja öljyä, ettei sellaista ole ollut maailman perustamisesta saakka. Ja niinä päivinä tähkä tuottaa puoli mittaa jyviä ja viinipuun oksa sata terttua. Ja terttu kantaa kymmenen tuhatta rypälettä ja tuottaa sata mittaa. Ja öljypuun siemen on oleva täydellinen. Ja on oleva paljon kaikenlaista hedelmällisyyttä. Ja maa on hedelmällinen, ja tuottaa hedelmiään satakertaisesti.

Ja juutalainen kansa ja Jerusalemin asukkaat neuvottelevat, sanoen, "tulkaa, tehkäämme tämä kunnioitettava mies kuninkaaksi." Ja he tekevät hänet kuninkaaksi ja kruunaavat hänet kolmen päivän kuluttua. Ja hän tulee hallitsemaan kolme vuotta. Ja ensimmäisenä vuotena kaikki maan ruoho kuivuu. Ja koko maailmasta ei löydy edes puolta mittaa jyviä tai puolikasta viiniruukkua tai muuta hedelmää. Silloin tulee voimallinen vitsaus. Ja maan asukkaat pakenevat merensaarille ja saarten asukkaat maalle. Ja jonkin aikaa kaiken maan päällä on sellaista sairautta ja suurta vitsausta, mitä ei ole ennen ollut. Ja ihmiset kuolettuvat. Jos vanhurskas vaivoin pelastuu, kuinka käy jumalattoman ja syntisen? (Snl.11:31 LXX)

Ja silloin saastaiset henget ja riivaajat lähtevät liikkeelle kuin meren hiekka, ne, jotka ovat siellä syvyydessä ja ne, jotka ovat kallioissa rotkoissa. Ja ne liittyvät sen antikristuksen joukkoihin ja ovat mukana kiusaamassa kristittyjä, ja tappavat naisten lapsia. Ja ne itse imevät naisista. Ja kansa kutsuu kuolemaa ja kaivaa hautoja ja sanoo, "siunattu, kolmesti siunattu olet sinä, joka olet jo kuollut, kun et saanut nähdä näitä päiviä!" Ja myös ne, jotka kulkevat merellä, sanovat, "nielaiskoon sinun aaltojesi raivo meidätkin, sinä pyhä meri!" Ja silloin kaikki roomalaisten liha valittaa. Juutalaisilla on hetken aikaa iloa ja ylistystä, kun ne pahat demonit sortavat ja vaivaavat kristittyjä kaikilla tavoilla. Ja maa on kuin kuparia. Ja kaikki vihreä kuihtuu. Mikään puu tai kukka maan päällä ei menesty, ja järvet ja virrat ja kaivot kuivuvat. Veden kosteutta ei enää ole.

Ja silloin antikristus kohottaa kiven käsiinsä ja sanoo, "uskokaa minuun ja minä muutan nämä kivet leiviksi." Ja silloin osa juutalaisista sanoo, "sinä olet se messias, jota me olemme rukoilleet ja jonka tähden kristityt ovat aiheuttaneet meille valtavaa surua." Ja se antikristus kehuskelee, ja sanoo niille juutalaisille, "älkää olko surullisia. Hetki vielä, ja kristityt näkevät ja ymmärtävät, kuka minä olen." Ja se antikristus korottaa äänensä kivistä kalliota kohti, sanoen, "tule leiväksi näiden juutalaisten eteen!" Eikä se tottele häntä, vaan siitä tulee lohikäärme. Ja se lohikäärme sanoo antikristukselle, "sinä, joka olet täynnä kaikkea pahuutta ja epäoikeudenmukaisuutta, miksi teet sellaista, johon et pysty?" Ja se lohikäärme laittaa hänet häpeään juutalaisten edessä.

Ja silloin lähtee kolme miestä, ja he tuomitsevat hänet valehtelijaksi ja eksyttäjäksi. Ja nämä kolme miestä, kaksi taivaasta ja yksi maasta, myös kulkevat sen antikristuksen eteen ja sanovat, "voi sinua, vääryyden tekijä ja ikuisen tulen perillinen!" Ja he kulkevat kaikessa maassa huutaen ja sanoen ahdistetuille kristityille, "kuulkaa, ihmislapset, älkää kumartako häntä, koska hän ei ole mikään kristus eikä edes Jumalaa pelkäävä, vaan hän on itse antikristus." Ja monet kristityt juoksevat niiden pyhien jalkojen juureen ja sanovat, "mitä meidän tulee tehdä? Minne me kristityt piiloudumme?" Ja monet kristityt piiloutuvat luoliin ja maakuoppiin ja he pelastuvat, niin ettei se valehteleva Samael saa heitä kiinni. Ja kun antikristus löytää nämä kolme miestä, hän tappaa heidät miekalla. Silloin täyttyy se, mitä profeetta David on sanonut, "silloin he uhraavat härkiä sinun alttarillasi" (Ps.51:19). Ja kun antikristus hallitsee ja demonit vainoavat, lähestyy se herran päivä. Ja silloin tulee tuomio ja palkan maksu. Ja paholaisen eksytyksistä tulee loppu. Ja maailman valkeus on oleva Messias, meidän Herramme, ja kunnian kuningas, hänelle kaikki valta, voima ja kunnia ikuisesti, amen.