Helvetin kirja

Sefer Gehinnom. Hepreankielinen teksti on Kairon Genizan kokoelmista ja sen lisäksi mukana useissa laajemmissa juutalaisissa teoksissa, sekä erillisinä julkaisuina. Minulle teksti näyttää olevan kokoelma talmudien ja midrash-kirjallisuuden opetuksista, muistan lukeneeni näitä samoja niistä vuosien varrella, en kuitenkaan kaikkia. Toisin sanoen kaikki nämä opetukset olivat kirjallisessa muodossa viimeistään 200-luvulla. Suomen jakeet Raamattu Kansalle -tekstin mukaan, ja Jesajan jakeet Jerusalemin Raamatuntutkijat -tekstin mukaan, ellei toisin mainittu. Suomennettu 8-9.6.2015.

Kirjoitettu on, "Kuka voi seisoa hänen kiivautensa edessä ja kuka kestää hänen vihansa hehkua?" (Naahum 1:6). Rabbi Zeira avasi keskustelun, sanoen, "Verenimijällä on kaksi tytärtä:  Anna vielä! Anna vielä!" (Snl.30:15). Rabbi Eliezer sanoi, "helvetin porteilla on kaksi enkelijoukkoa. He sanovat, "Anna vielä! Anna vielä! Tänne! Tänne!" Miksi sitä sitten kutsutaan helvetiksi? Koska sen helvetillinen ääni kantautuu maailman äärestä toiseen. Miksi sitä kutsutaan nimellä Toofet? Koska jokainen sinne menevä on tullut jonkin pahan taipumuksen viettelemäksi. [Tässä on vähän heprean sanaleikkejä, kun viettelys muistuttaa tofet-sanaa, ym. Vanhoissa midrasheissa tof, käsirumpu, peitti siinä paikassa poltettavien lasten huudot, ja paikka oli siitä saanut nimensä.]

Rabbi Johannan aloitti keskustelun, "Kun he kulkevat kyynellaakson kautta, he muuttavat sen lähteitten maaksi, ja syyssade peittää sen siunauksilla" (Ps.84:7). Tämä opettaa, että pahantekijän tulee tunnustaa niin kuin pitalinenkin tunnustaa ja sanoo, "minä - nimi - olen tehnyt sen tietyn rikkomuksen siinä paikassa sinä päivänä sitä vastaan niiden paikalla ollessa". Helvettiin on kolme sisäänkäyntiä. Yksi on meressä, yksi erämaassa ja yksi asutussa maassa. Mistä me tiedämme sen, että meressä on yksi? Koska kirjoitettu on, "Tuonelan kohdussa minä huusin apua, ja sinä kuulit minun ääneni" (Joona 2:3). Mistä me tiedämme, että erämaassakin on? Koska kirjoitettu on, "He ja kaikki heidän omaisensa suistuivat elävältä tuonelaan" (4Moos.16:33). Mistä me tiedämme, että yksi on asutulla maalla? Koska kirjoitettu on, "Herra puhuu! - Hän, jolla on tuli Siionissa ja pätsi Jerusalemissa" (Jes.31:9).

Helvetissä on viidenlaista tulta. Tuli, joka kuluttaa ja hajottaa. Tuli, joka hajottaa, muttei kuluta. Tuli, joka kuluttaa muttei hajota. Tuli, joka ei kuluta eikä hajota, ja on tulta, joka kuluttaa tulenkin. Siinä olevat hiilet ovat kuin vuoria, ja siellä on kukkuloiden kaltaisia hiiliä, ja Kuolleen Meren kaltaista hiiltä, ja valtavien kivien kaltaisia hiiliä. Siellä on virrat tulikiveä ja rikkiä, jotka virtaavat ja kiehuvat, ja niistä lähtee paljon puroja.

Pahantekijän tuomio; kadotuksen enkelit paiskaavat hänet kasvoilleen, ja toiset ottavat hänet heiltä ja heittävät helvettiin. Sen suu avautuu laajaksi ja nielaisee hänet, niin kuin kirjoitettu on, "sen tähden tuonela levittää kitansa ja avaa suunsa ammolleen, ja sinne putoavat sen loisto jä väki, sen remu ja ilonpitäjät" (Jes.5:14). Tämä tapahtuu sellaiselle, joka ei ole tehnyt ainuttakaan sellaista hyvää tekoa, joka saisi sitä ansioiden vaakaa kallistumaan hänen hyväkseen, mutta joka pitää kiinni Jumalan kirjoitetusta sanasta ja hyvistä teoista, saa osakseen monenlaista koetusta tässä ajassa, mutta hänet pelastetaan helvetin rangaistuksesta, niin kuin kirjoitettu on, "Vaikka minä vaeltaisin kuoleman varjon laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinun väkevä kätesi ja paimensauvasi lohduttavat minua" (Ps.23:4). "Väkevä käsi" tarkoittaa niitä koetuksia ja "paimensauvasi" tarkoittaa Jumalan kirjoitettua sanaa.

Rabbi Johannan jatkaa, "Mutta jumalattomien silmät raukeavat. Turvapaikka on heiltä kadonnut, ja heidän toivonsa on elämän loppu" (Job 11:20). Tämä viittaa ruumiiseen, joka ei ole tuhottu, ja sen sielu menee siihen sammumattomaan tuleen. Heistä se kirjoitus sanoo, "sillä niiden madot eivät kuole eikä niiden tuli sammu" (Jes.66:24). Rabbi Jehoshua Ben Levi sanoi, "minä lähdin kerran matkalle, ja kohtasin profeetta Elian - olkoon hänen muistonsa siunaukseksi - ja hän sanoi minulle, "tahdotko päästä käymään helvetin portilla?" Minä sanoin hänelle, "kyllä". Hän näytti minulle ihmisiä, jotka roikkuivat heidän nenästään, ja ihmisiä, jotka roikkuivat heidän käsistään, ja ihmisiä, jotka roikkuivat heidän kielistään, ja ihmisiä, jotka roikkuivat heidän jaloistaan. Hän näytti minulle naisia, jotka roikkuivat rinnoistaan, ja hän näytti minule ihmisiä, jotka roikkuivat silmistään. Hän näytti minulle ihmisiä, joita pakotetaan syömään omaa lihaansa, ja ihmisiä, joita pakotetaan syömään sen virran hiiliä, ja ihmisiä, jotka istuvat, kun madot syövät heitä elävältä. Hän sanoi minulle, "nämä ovat niitä, joista on kirjoitettu, etteivät heidän matonsa kuole." Hän näytti minulle ihmisiä, joita pakotetaan syömään hiekkaa. Heitä pakotettiin syömään vastoin tahtoaan, ja he rikkoivat siinä hampaansa. Jumala itse sanoo heille, "te pahantekijät! Kun te söitte varastettua hedelmää, se oli ihanaa teidän suussanne, mutta nyt teillä ei olekaan voimaa" vahvistaakseen sitä, mikä kirjoitettu on; "sinä murskaat jumalattomien hampaat" (Ps.3:8). Hän näytti minulle ihmisiä, joita heitetään siitä tulesta lumeen, ja siitä lumesta tuleen. Niin kuin paimen, joka paimentaa laumaansa vuorelta toiselle, ja heistä kirjoitettu on, "Kuin lammaslauma heidät viedään tuonelaan, kuolema heitä kaitsee. Aamun koittaessa oikeamieliset hallitsevat heitä. Heidän hahmonsa katoaa tuonelassa, kaukana heidän asunnostaan" (Ps.49:15, oma korjaus tekstin mukaiseksi). Rabbi Johannan sanoi, "jokainen enkeli on osoitettu rankaisemaan tietystä synnistä. Joku tulee, ja hän rankaisee, ja hän menee, ja näin tehdään toiselle ja kolmannellekin. Näin tehdään heille kaikille, kunnes he ovat saaneet maksaa kaikista tekemistään synneistä. Minkälainen vertaus tähän sopii? Velallisella oli monta velkojaa, ja he veivät hänet kuninkaan eteen. Kuningas sanoi heille "miten minä voisin auttaa? Menkää, ja jakakaa hänet keskenänne." Sillä hetkellä hänen sielunsa viedään helvettiin, armottomille enkeleille, ja he jakavat sen sielun keskenään.

On opetettu, että on olemassa kolme ryhmää, jotka laskeutuvat helvettiin, eivätkä enää nouse sieltä. Aviorikosta harjoittavat, joka halveksii lähimmäistään julkisesti, ja joka vannoo Herran nimen kautta valheellisesti. Siellä on pilkkaajia, ja sellaisia, jotka yrittävät saada itselleen kunniaa lähimmäisensä häpeästä, ja sellaisia, jotka sotkeutuvat miehen ja naisen väliin saadakseen heidän välilleen riitaa aikaan. Joka sapatin aatto sellaisia tuodaan kahden lumihuippuisen vuoren luokse, ja heidät jätetään sinne. Sapatin päättyessä heidät viedään takaisin paikoilleen. Eräs enkeli tulee ja raahaa heitä takaisin paikoilleen sinne helvettiin. Jotkut heistä ottavat lunta mukaansa ja kätkevät sitä kainaloihinsa, aikomuksenaan viilentyä niiden avulla ne viikon kuusi päivää. Jumala sanoo heistä, "voi teitä, te pahantekijät, jotka varastatte jopa helvetissäkin", niin kuin kirjoitettu on, "Kuiva maa ja kuumuus ahmaisevat lumiveden, tuonela nielee synnintekijät" (Job 24:19). Tämä merkitsee, että he tekevät syntiä helvetissäkin.

Joka kahdestoista kuukausi heistä tehdään tomua, ja tuuli hajottaa heitä vanhurskaiden jalkojen alle, niin kuin kirjoitettu on, "Te tallaatte jumalattomat, ja he ovat tomua teidän jalkapohjienne alla" (Mal.3:21). Sen jälkeen heidän sielunsa palaa heihin, ja he lähtevät helvetistä, mutta heidän kasvonsa ovat mustat kuin padan pohja. He julistavat, että se heidän rangaistuksensa oli oikea, sanoen, "oikein te olette meitä tuominneet, oikein te olette meitä tuominneet, vanhurskaus kuuluu sinulle, Herra, ja meille kuuluu tänä päivänä häpeä." Mutta maailman kansoja, jotka palvelevat epäjumalia, rangaistaan sen tulen seitsemässä eri osastossa, jokaisessa kaksitoista kuukautta. Dinor-joki lähtee sen kirkkauden valtaistuimen alta ja virtaa heidän ylleen, ja se menee yhdestä maailman äärestä toiseen. Helvetissä on seitsemän osastoa. Jokaisessa osastossa on kuusituhatta asuinsijaa, ja jokaisessa asuinsijassa on kuusituhatta aukkoa, ja jokaisessa aukossa on kuusituhatta myrkkyastiaa. Ne kaikki ovat tarkoitettuja kirjureille ja tuomareille. Siitä hetkestä Salomo on kirjoittenut, "ettet joutuisi lopulta voihkimaan ruumiisi ja lihasi riutuessa" (Snl.5:11). Kukaan ei pääse tuota pakenemaan, ellei pidä kiinni Jumalan kirjoitetusta sanasta ja hyvistä teoista. Tämän jälkeen Jumala armahtaa luomakuntaansa, niin kuin kirjoitettu on, "sillä en minä pidä riitaa ikuisesti enkä kiivaile ainiaan, sillä muutoin henki nääntyisi edessäni, ne sielut, jotka minä olen tehnyt" (Jes.57:16).

Ketsad Din Ha-Kevar, "millainen on se haudan tuomio?" niminen vanha katkelmallinen kirjoitus mainitsee osittain näitä samoja ja muissa suomentamissani löytyviä, mutta lisäksi mm. "Helvetillä on seitsemän nimeä, ja ne ovat Sheol (tuonela), Abaddon (kadotus), Beer Shaon (turmion kaivo), Beer Shahat (katoavaisuuden kaivo), Hatsar Maveth (kuoleman piha), Bor Tahtijah (alhaisin kuoppa) ja Tit Ha-Javen (mutainen lieju). Tuonelan matka on kolmesataa vuotta, ja niin ovat sen leveys ja pituus, ja niiden kaikkien muidenkin. Helvetin läpi kulkemiseen menee kaksituhatta sata vuotta".