Jakovin tikapuut

The Ladder of Jacob, slaavilaisista käsikirjoituksista, joita on olemassa 17 vähän toisistaan eroavaa versiota. Suomennettu "The Old Testament Pseudepigrapha Vol.2", sivut 407-411 version pohjalta 26-27.11.2020.

1. Jakov meni setänsä Labanin luokse. Hän löysi erään paikan, ja laittoi päänsä kivelle, ja nukkui siellä, sillä aurinko oli laskenut. Hänellä oli uni, ja katso, maata kohti oli tikapuut, joiden huippu ylsi taivaisiin. Ja tikapuiden huipulla oli kuin liekehtivä ihminen. Tikapuiden huipulle oli kaksitoista askelta, ja jokaisella askeleella oli kaksi ihmisen kaltaista, oikealla ja vasemmalla, joilla oli 24 kasvot ja rintakehät.

Keskimmäisen kasvot olivat kaikkia muita näkemiäni ylempänä, sen tulisen, myös olkapäät ja käsivarret, se oli todella kauhistuttava, enemmän kuin ne 24-kasvoiset. Ja kun minä katselin sitä, katso, Jumalan enkelit laskeutuivat ja nousivat siinä. Ja Jumala seisoi korkeimpana ja kutsui minua sieltä, sanoen, "Jakov! Jakov!" Ja minä sanoin, "tässä minä olen, Herra."

Ja hän sanoi minulle, "sen maan, jossa nukut, minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi sinun jälkeesi. Ja minä lisään sinun siemenesi kuin taivasten tähden ja meren hiekka. Ja sinun siemenesi kautta kaikki maa, ja ne, jotka siinä elävät viimeisinä täydelliseksi tulemisen aikoina, tulevat siunatuiksi. Se minun siunaukseni, jolla minä olen siunannut sinua, virtaa sinusta viimeiseen sukupolveen. Itä ja länsi tulee olemaan täynnä sinun sukukuntiasi."

2. Ja kun minä kuulin tämän korkeuksista, pelko ja vavistus valtasi minut. Ja minä nousin unestani, ja tuo ääni oli vieläkin korvissani, ja minä sanoin, "kuinka pelottava onkaan tämä paikka! Tämän täytyy olla Jumalan huone ja taivaan portti." Ja minä asetin sen kiven pääni alta pystyyn, pylvääksi, ja vuodatin siihen oliiviöljyä, ja kutsuin sitä paikkaa Jumalan huoneeksi, Beit El. Ja minä seisoin siinä ja aloin laulamaan, sanoen,

Herra, luotusi Adamin Jumala, ja Herra isieni Avrahamin ja Jitshakin Jumala, ja jokaisen, joka on vaeltanut edessäsi oikeudenmukaisesti! Sinä, joka istut kerubien ja tulisen kirkkauden valtaistuimen yllä, ja niiden monisilmäisten, jotka näin unessani, kannattelet nelikasvoisia kerubeja, tuet monisilmäisiä serafeja, kannatat käsivarrellasi koko maailmaa, eikä sinua kannattele kukaan.

Sinä, joka olet vahvistanut taivaat sinun nimesi kunniaksi, levittänyt ne kaksi taivaallista pilveä, jotka hohtavat allasi, että niiden alla laitat auringon kierrolleen, ja kätket sen yön ajaksi, ettei sitä pidettäisi jumalana. Sinä teit tiet kuulle ja tähdille, laitoit kuun pienenemään ja suurenemaan, laitoit tähtiä katoamaan, ettei niitäkään pidettäisi jumalina.

Sinun kasvojesi kirkkautta kuusisiipiset kerubit kauhistuvat, peittäen jalkansa ja kasvonsa siivillään, lentäen, laulaen ja pyhittäen [kedusha] kadosh kadosh kadosh Adonai Tsevaot - sinä, joka täytät taivaat ja maan, meren ja syvyydet, ja kaikki aikakaudet kunniallasi, kuule lauluni, jonka sinulle laulan, anna pyyntöni toteutua, kerro uneni selitys, sillä sinä olet voimallinen ja ylistettävä, pyhä Jumala, minun Herrani ja minun isieni Herra.

3. Ja kun minä vielä lausuin tätä rukousta, katso, ääni tuli, sanoen, "Sariel, joka vastaat unista, mene ja laita Jakov ymmärtämään saamansa unen merkitys, ja selitä hänelle kaikki, mitä hän näki, mutta siunaa hänet ensin." Ja tuo enkeli Sariel tuli luokseni, ja minä katselin häntä, ja hänen olemuksensa oli hyvin kaunis ja kunnioitettava. Mutta minä en hämmästynyt hänen olemustaan, sillä se näky, jonka olin nähnyt unessani, oli paljon häntä kauhistuttavampi. Joten en pelännyt enkelin näkemistä,

4. Ja tuo enkeli sanoi minulle, "mikä on nimesi?" Ja minä sanoin, "Jakov." "Sinun nimesi ei ole enää Jakov, vaan nimesi olkoon samanlainen kuin minunkin nimeni - Israel". Ja kun minä kuljin Syyrian Fandanasta kohtaamaan veljeäni Esauta, hän tuli luokseni ja siunasi minua ja kutsui minua Israeliksi. Mutta omaa nimeään hän ei kertonut, ennenkuin pakotin hänet siihen. Ja sitten hän sanoi minulle, "niinkuin sinä olit... [tekstiä puuttuu]"

5. Hän sanoi minulle näin, "sinä näit tikapuut, joissa oli 12 askelta, ja jokaisella askeleella oli kahdet ihmiskasvot, jotka muuttivat muotoaan. Tikapuut ovat tämä aika, ja ne kaksitoista askelta ovat tämän ajan eri aikakausia. Mutta ne 24:t kasvot, ovat tämän ajan jumalattomien hallitsijoiden kasvoja. Näiden hallitsijoiden vallan alla joutuvat elämään sinun lastesi lapset ja poikiesi sukupolvet. Nämä nousevat sinun jälkeläistesi pahuuksia vastaan. Ja tämäkin paikka tulee kerran autioksi, sinun jälkeläistesi syntien kautta.

Sinun isiesi omaisuuden ympärille rakennetaan palatsi, ja temppeli sinun ja isiesi Jumalalle, ja neljän ajanjakson jälkeen sekin hylätään lastesi tekojen tähden. Sinä näit ne ensimmäiset neljät kasvot, jotka löivät askelmia, näit enkelien nousevan ja laskevan ja niiden keskellä ne lyönnit. Korkein nostaa valjesi Esaun lasten lapsista hallitsijoita, ja he ottavat vastaan kaikkia niitä maailman ruhtinaita, jotka kohtelevat väärin sinun jälkeläisiäsi. Heitä annetaan hänen käsiinsä, ja hän ahdistaa heitä.

Hän pitää heitä väkisin vallassaan, eivätkä he pysty vastustamaan häntä, kunnes tulee se päivä, että hän laittaa heitä palvomaan epäjumalia ja uhraamaan kuolleille. Hän tekee väkivaltaa jokaiselle sinun sukukuntiesi miehelle, korkeimmasta alkaen. Tiedä, Jakov, että sinun jälkeläisesi joutuvat olemaan vieraassa maassa karkotettuina, ja heitä ahdistetaan ja haavoitetaan päivittäin. Mutta Herra tuomitsee sen kansan, joka orjuuttaa heitä.

6. Ja kun tuo kuningas nousee, tuo paikka tuomitaan. Silloin sinun siemenesi, Israel, lähtee pois orjuudesta niiden kansojen keskeltä, jotka pitävät heitä vallassaan, ja he saavat olla vihollisista vapaat. Tämä kuningas tulee olemaan kaiken koston huipentuma kaikesta siitä pahasta, mitä he tekevät sinulle, Israel, aikojen loppuun saakka.

Nousee katkeruutta, he huutavat, ja Herra kuulee heitä ja kääntyy heidän pyyntönsä puoleen. Kaikkivaltias säälii heidän kärsimyksiään. Enkelit iskevät salamoitaan heidän eteensä sinun sukukuntiesi pelastuksen tähden. Ja sinä saat Korkeimman armon. Heidän vaimonsa kantavat monia lapsia.

Myöhemmin Herra taistelee sinun sukukuntiesi puolesta suurilla ja kauhistuttavilla merkeillä niitä heidän orjuuttajiaan vastaan. Hän täytti heidän varastohuoneensa, ja nyt ne löydetään tyhjinä. Maassa kulkee kaikenlaisia matelijoita ja vaarallisia eläimiä. On oleva maanjäristyksiä, ja paljon tuhoa. Herra vuodattaa vihansa Leviathania vastaan, hän tappaa sen laittoman kotkan miekalla, sillä hän tulee nostamaan Jumalan vihan ylpeytensä kautta. Silloin oikeus tulee esiin, Jakov, ja kaikki sinun jälkeläisesi, ne, jotka vaeltavat oikeuden mukaisesti. Silloin sinun siemenesi puhaltaa sofariin, ja Esaun valta tuhoutuu yhdessä Moabin kansojen kanssa.

7. Ja sinä näit enkelien laskeutuvat ja nousevan tikapuilla. Viimeisinä aikoina Korkein lähettää miehen, joka haluaa yhdistää sen, mitä on ylhäällä, alhaalla oleviin. Ja ennen hänen tulemustaan, sinun poikasi ja tyttäresi puhuvat hänestä, ja nuorukaisesi näkevät hänestä näkyjä. Hänen tulemuksensa ajasta on merkkejä, kirveellä hakatta puu valuu verta, kolmen kuukauden ikäinen vauva puhuu ymmärrettävästi, äitinsä kohdussa oleva lapsi ilmoittaa tahtonsa, on nuorukaisia, jotka ovat kuin vanhuksia. Ja silloin, tuo odotettu tulee, hän, jonka tietä ei kukaan tunnista.

Silloin maa kirkastuu ja saa taivaallisen kunnian. Mitä on ylhäällä, on oleva myös alhaalla. Ja sinun siemenestäsi lähtee kuninkaiden juuri, se, joka kaataa pahan vallan. Hän itse on oleva pelastus kaikille maille, ja lepo niille, jotka näkevät vaivaa, suojaava varjo polttavalta kuumuudelta koko maailmalle. Muuten ei voisi hallita sitä, mitä ei voi hallita.

Ellei hän tule, alhaalla olevia ei voida liittää ylhäällä oleviin. Hänen tulemuksensa aikana kupariset, kiviset ja veistetyt epäjumalat valittavat ääneen kolme päivää. Ne puhuvat viisaille hänestä ja kertovat, millainen hän on oleva maan päällä. Ne, jotka haluavat nähdä hänet, jota enkelitkään eivät näe, löytävät hänen luokseen. Silloin Kaikkivaltias on oleva maan päällä ja hän korjaa ihmiskunnan. Hän herättää Evan, joka kuoli puun hedelmän seurauksena. Saastaisten petokset paljastuvat, ja kaikki epäjumalat kaatuvat kasvoilleen ja joutuvat häpeään. Niiden valheet tulivat harhakuvista, eivätkä ne enää voi profetoida. Kunnia katoaa niiltä kaikilta.

Hän, joka tulee, ottaa vallan ja voiman ja antaa Avrahamille sen totuuden, josta hän kertoi hänelle aikaisemmin. Kaikki terävä tylsistyy, korkeudet tasoittuvat. Hän heittää kaikki vääryydet meren syvyyteen. Hänet haavoitetaan hänen rakkaidensa keskuudessa, ja silloin, kun tämä tpahtuu, pelastus on valmis ja kaikki kadotus lakkaa.

Ne, jotka haavoittivat häntä, saavat itse haavan, joka ei parane milloinkaan. Koko luomakunta kumartaa tätä haavoitettua ja monet luottavat häneen. Hänet tunnetaan kaikkialla, kaikissa maissa, ja hänen nimensä tunnustajat eivät joudu häpeään. Hänen valtansa ja hänen vuotensa eivät pääty.