Joosuan ilmestys

Hepreankielinen teksti löytyy A.Jellinek ”Beth HaMidrash” (BhM, kokoelma lyhyempiä midrash-teoksia, 1853-1877; I-IV Leipzig, V-VI Wien) kuusiosaisen kirjasarjan toisesta osasta, sivut 52-53. Tekstin ikää on mahdoton arvioida, meille säilyneet käsikirjoitukset ovat kopioita 1400-1700 –luvuilta. Normaali esimerkki lyhyemmästä ilmestyskirjallisuudesta; teos käsittelee taivasta (hepr. shamaim, aram. shmaia, jotka molemmat ovat monikkomuotoja) seitsemästä osasta koostuvana, puhuu erityisistä vaatteista ja kruunuista, neljästä virrasta ja käyttää myös gematriaa. Suomennettu toukokuun alussa 2018.

Rabbi Jehoshua ben Levi sanoi, että paratiisissa on kaksi rubiiniporttia, ja niitä vartioi kuusisataa tuhatta palvelevaa enkeliä. Jokainen näistä enkeleistä säteilee taivasten kirkkautta. Kun oikeamielinen ihminen lähestyy niitä, he ottavat häneltä pois ne vaatteet, joissa hänet oli haudattu ja vaatettavat hänet kahdeksalla vaatekerralla, jotka on kudottu kirkkauden pilvistä, ja asettavat hänen päähänsä kaksi kruunua; toinen on tehty kallisarvoisista helmistä ja toinen kruunu on kultainen, ja he asettavat kahdeksan myrttiä hänen käteensä ja ylistävät häntä ja sanovat hänelle, ”mene, ja syö leipäsi ilolla” (Saarn.9:7). Ja ne johdattavat hänet sellaiseen paikkaan, joka on täynnä vettä, ruusujen ja myrttien ympäröimänä. Jokaisella on juhlakatos hänen ansioidensa mukaan, kuten kirjoitettu on, ”kaiken kirkkauden yllä on oleva hääkatos” (Jes.4:5).

Sen läpi virtaa neljä virtaa, yksi öljyvirta, toinen balsamivirta, kolmas viinivirta ja neljäs hunajavirta. Jokaista juhlakatosta varjostaa kultainen viinipuu, ja siitä roikkuu kolmekymmentä helmeä ja jokainen niistä loistaa kuin aamutähti. Jokaisessa katoksessa kalliista kivistä ja helmistä valmistettu pöytä ja kuusikymmentä enkeliä palvelee jokaista oikeamielistä ja sanoo hänelle, ”mene, ja syö hunajaa ilolla, sillä sinä olet väsymättömästi nähnyt vaivaa Jumalan sanan asioissa, josta on kirjoitettu, että se ”on makeampaa kuin hunaja” (Tuom.14:18) ja juo sitä viiniä, jota on säilytetty maailman kuudesta luomispäivästä, sillä sinä olet tehnyt työtä Jumalan sanan kanssa, jota verrataan viiniin, kuten kirjoitettu on, ”antaisin mausteviiniä juodaksesi” (Laul.L.8:2).” Vähiten kaunis heistä on kaunis kuin Josef (1Moos.39:7) tai Johannan ben Zakkai, tai granaattiomenan siemenet, kun auringon säteet osuvat niihin. Siellä ei ole yötä, kuten kirjoitettu on, ”vanhurskaitten polku on kuin aamun koitto, joka kirkastuu kirkastumistaan täyteen päivään saakka” (Snl.4:18).

Ja he käyvät läpi kolme muutosta kulkiessaan kolmen osaston läpi. Ensimmäisessä osastossa oikeamielinen muuttuu lapseksi ja hän pääsee sisälle lasten puolelle ja saa maistaa lapsuuden iloja. Toisessa osastossa hän muuttuu nuoreksi ja saa nauttia nuoruuden iloista. Kolmannessa hän muuttuu vanhukseksi, menee vanhusten puolelle ja nauttii kypsän iän mielihyvästä.

Paratiisin jokaisessa kulmassa on kahdeksansataa tuhatta puuta, ja vähäisin niistä on parempi kuin yrttitarha. Jokaisessa kulmassa kuusisataa tuhatta enkeliä laulaa suloisilla äänillä, ja se elämän puu on sen keskellä, ja se hallitsee koko paratiisia. siinä on viisisataa eri makua, jokainen erilainen kuin toinen, ja samoin sen tuoksut vaihtelevat. Sen yläpuolella on seitsemän kirkkauden pilveä, ja tuulet puhaltavat jokaisesta neljästä äärestä ja kantavat sen monia tuoksuja sen maailman äärestä toiseen. Sen alla istuvat kirjanoppineet ja he opettavat siellä Jumalan sanaa. Jokaisella näistä on kaksi juhlakatosta, yksi tähdistä ja toinen auringosta ja kuusta, ja kirkkauden pilvet erottavat ne toisistaan. Tämän sisällä on Eden, jossa on 310 maailmaa, niin kuin kirjoitettu on, ”antaakseni niille, jotka minua rakastavat, pysyvän perinnön” (Snl.8:10, heprean lukuarvo pysyvälle perinnölle on 310).

Täällä on seitsemän kerrosta oikeamielisille. Ensimmäisessä ovat marttyyrit, kuten rabbi Akiva ja hänen ystävänsä. Toisessa ovat ne, jotka ovat hukkuneet. Kolmannessa ovat rabbi Jochannan ja hänen oppilaansa. mistä hänen suuri ansionsa koostui? Hän sanoi, että ”jos kaikki taivaat olisivat pergamenttia ja kaikki ihmiset kirjureita ja kaikki metsät kyniä, nämä kirjurit eivät pystyisi kirjoittamaan kaikkea sitä, mitä olen oppinut opettajiltani, enkä kuitenkaan ole kuin merenrannalla viihtyvä koira.” Neljännessä ovat ne, jotka olivat sen kirkkauden pilven alla. Viidennessä ovat ne, jotka ovat tehneet parannuksen. Kuudennessa ovat lapset, jotka eivät ehtineet tehdä syntiä elämässään. Seitsemännessä ovat ne köyhät, jotka köyhyydestään huolimatta opiskelivat Jumalan sanaa ja Talmudia ja elivät moraalisesti hyvää elämää. Näistä on kirjoitettu, ”iloitkoot kaikki, jotka sinuun turvaavat, ja riemuitkoot iankaikkisesti. Suojele heitä, että sinussa iloitsisivat ne, jotka rakastavat sinun nimeäsi” (Ps.5:11). Ja Jumala, Kaikkivaltias, istuu heidän keskellään ja opettaa heille Jumalan sanaa, niin kuin kirjoitettu on, ”Maan uskollisia minun silmäni etsivät, että he asuisivat minua lähellä; joka vaeltaa nuhteettomuuden tietä, se on oleva minun palvelijani” (Ps.101:6). Eikä Jumala ole vielä edes kokonaan paljastanut sitä kirkkautta, joka odottaa heitä tulevassa maailmassa, niin kuin kirjoitettu on, ”Ei ole ikiajoista kuultu, ei ole korviin tullut, ei ole silmä nähnyt ... joka senkaltaisia tekisi häntä odottavalle” (Jes.64:4).