Joosef Arimatialainen

Tekstistä tiedetään hyvin vähän, tämä on olemassa ainoastaan kreikan kielisinä kopioina, ja Tischendorfin haltuunsa saama, kopioista vanhin tunnettu, on 1100-luvulta. Missään vanhoissa tekstiluetteloissa ei tätä kirjoitusta mainita, todennäköisesti katolista alkuperää, mutta osa detaljitiedoista on varmasti vanhempaa alkuperää, Juudas Iskariotin kerrotaan olleen Kaifaan sukulainen monissa muissakin teksteissä. Teksti puhukoon itse puolestaan; Suomennettu elokuussa 2011.

Minut, Joosef Arimatialaisen, joka pyysin Herran Jeesuksen ruumista Pilatukselta, juutalaiset vangitsivat tämän tähden. Tämä on se kansa, joka ärsytti heidän lain antajaansa Moosesta, eikä tunnistanut heidän Jumalansa Poikaa ristiinnaulittuna.

Seitsemän päivää ennen Kristuksen kärsimystä, kaksi tuomittua ryöväriä lähetettiin Jerikosta Pilatuksen luokse, joiden rikokset ovat seuraavat.  Ensimmäisellä, nimeltään, Gestas, oli tapana riisua ja murhata tiellä kulkijoita, nostaa naiset jaloista riippumaan ja leikata heidän rintansa irti, hän joi lasten verta; hän ei tuntenut Jumalaa eikä totellut mitään lakia, vaan oli väkivaltainen alusta alkaen. Toinen, Demas, oli galilealainen majatalon pitäjä. Hän halveksi rikkaita mutta teki hyvää köyhille, jopa hautasi heitä, kuten Toobit. Hän oli tehnyt varkauksia juutalaisille, sillä hän varasti lain taulut Jerusalemista, ja riisui Kaifaan tyttären alastomaksi, sillä hän oli papittarena pyhäkössä, ja hän jopa vei pois sen salaisen talletuksen, jonka Salomo oli tallettanut kaikkein pyhimpään.

Jeesus pidätettiin kolme päivää ennen pääsiäistä. Mutta Kaifas ja suuri joukko juutalaisia, eivät viettäneet pääsiäistä, vaan olivat suuressa murheessa, koska varas oli ryöstänyt pyhäkön. Ja he lähettivät hakemaan Juudas Iskariotia, joka oli Kaifaan veljenpoika, ja juutalaiset olivat taivuttaneet hänet Jeesuksen opetuslapseksi, ei seuratakseen Hänen opetuksiaan, vaan pettääkseen Hänet. Hänelle maksettiin kultaa joka päivä, ja kuten yksi Jeesuksen opetuslapsista, nimeltään Johannes sanoo, hän oli ollut kaksi vuotta Jeesuksen seurassa.

Kolmantena päivänä, ennen kuin Jeesus pidätettiin, Juudas sanoi juutalaisille: ”Kokoontukaamme, ja sanokaamme, ettei se ollut varas, joka vei lain taulut, vaan Jeesus.” Nikodeemus, jolla oli pyhäkön avaimet, sanoi: ”Ei.” Sillä hän oli totuuden mukainen mies. Mutta Sarra, Kaifaan tytär, huusi, että Jeesus oli sanonut julkisesti voivansa tuhota temppelin. Ja kaikki juutalaiset sanoivat: ”Me uskomme sinua.” Sillä he pitivät häntä naisprofeettana. Niin Jeesus pidätettiin.Keskiviikkoaamuna, yhdeksännellä hetkellä, hänet tuotiin Kaifaan saliin, ja Hannas ja Kaifas kysyivät häneltä: ”Miksi veit lain pois?” Hän oli hiljaa. ”Miksi haluat tuhota Salomon temppelin?” Hän oli hiljaa.

Illalla väkijoukko etsi Kaifaan tytärtä, polttaakseen hänet tulessa, koska laki oli varastettu, eivätkä he voineet viettää pääsiäistä. Mutta hän sanoi: ”Odottakaa vähän, lapseni, ja tuhotkaamme Jeesus, ja laki löytyy ja juhlaa vietetään.” Sitten Hannas ja Kaifas antoivat Juudakselle kultaa ja sanoivat: ”Sano, niin kuin sanoit aikaisemminkin, että Jeesus varasti lain.” Juudas suostui siihen, mutta sanoi: ”Kansan ei tule tietää, että te kerroitte minulle tämän, teidän täytyy antaa Jeesuksen mennä, ja minä ajan heitä takaa.” Niin he petollisesti päästivät Jeesuksen menemään.

Torstaiaamuna Juudas meni pyhäkköön ja puhui kaikelle kansalle: ”Mitä annatte minulle, jos tuon teille lain tuhoajan ja profeettojen ryöstäjän?” He sanoivat: ”Kolmekymmentä kultarahaa.” Mutta he eivät tienneet, että hän puhui Jeesuksesta, sillä monet ajattelivat hänen olevan Jumalan Poika. Ja Juudas otti vastaan nuo kolmekymmentä rahaa. Neljännen ja viidennen hetken aikaan hän meni ulos ja löysi Jeesuksen kävelemästä kadulla. Iltaa tullessa hän hankki sotilasvartioston. Kun he menivät, Juudas sanoi: ”Kenelle minä annan suudelman, hänet ottakaa; hän on se, joka varasti lain ja profeetat.” Hän tuli Jeesuksen luokse ja suuteli häntä sanoen: ”Tervehdys, rabbi!” He veivät Jeesuksen Kaifaan luokse ja kuulustelivat häntä. ”Miksi teit tämän?” Mutta Hän ei vastannut mitään. Nikodeemus ja minä poistuimme tuosta ruttotautisten istunnosta, emme halunneet menehtyä synnintekijöiden neuvonpidossa.

Tuona yönä he tekivät paljon pahaa Jeesukselle, ja perjantaiaamuna he veivät Hänet Pilatukselle. Hänet tuomittiin ja ristiinnaulittiin niiden kahden ryövärin kanssa, Gestas vasemmalla ja Demas oikealla. Hän, joka oli vasemmalla, huudahti Jeesukselle: ”Katso, mitä pahaa minä olen maan päällä tehnyt, ja jos olisin tiennyt sinun olevan kuningas, olisin tappanut myös sinut. Miksi kutsut itseäsi Jumalan Pojaksi, etkä voi auttaa itseäsi tarpeen hetkellä? Tai kuinka et voi kutsua avuksesi ketään, joka rukoilee? Jos olet Kristus, astu alas ristiltä, että voisin uskoa sinuun. Mutta nyt minä katselen sinua, en ihmisenä, vaan kuin villipetona, joka on saatu kiinni, ja menehtyy minun kanssani.” Ja paljon muutakin hän puhui Jeesusta vastaan; sillä hän oli paholaisen ansassa. Mutta Demas, oikealla puolella, nähden Jeesuksen taivaallisen armon, alkoi huutaa näin: ”Minä tunnen sinut, Jeesus Kristus, että sinä olet Jumalan Poika. Minä näen, kuinka sinua, Kristus, palvovat kymmenen tuhatta kertaa kymmenen tuhatta enkeliä; anna ne minun syntini anteeksi, joita olen tehnyt; älä salli tähtien astua tuomiolle kanssani, tai kuun, kun sinä tuomitset kaiken maailman; sillä yöllä minä toteutin pahat suunnitelmani. älä nosta aurinkoa, joka nyt on sinun tähtesi pimentynyt, kertomaan sydämeni pahuutta, sillä en voi sinulle antaa mitään lahjaa syntieni korvaukseksi. Jo saapuu kuolema minulle, syntieni tähden, mutta anteeksiantamus kuuluu sinulle; pelasta minut, kaikkeuden Herra, kauhistuttavalta tuomioltasi, älä anna vihollisella valtaa nielaista minua, ja olla sieluni perijä, kuten hänellä, joka riippuu vasemmalla, sillä minä näen, kuinka paholainen ottaa hänen sielunsa riemuiten, ja hänen lihansa katoaa pois. äläkä käske minua poistumaan siihen juutalaisten osaan, sillä minä näen Mooseksen ja patriarkkojen itkevän, ja paholaisen iloitsevan heistä. Sen tähden, ennen kuin henkeni täältä lähtee pois, käske oi Herra, että syntini vedettäisiin juurineen pois, ja muista minua syntistä valtakunnassasi, kun istut sillä Korkeimman suurella valtaistuimella ja tulet tuomitsemaan Israelin kahtatoista heimoa; sillä sinä olet valmistanut suuren rangaistuksen maailmallesi sinun tähtesi.

Ja kun tuo varas oli niin sanonut, Jeesus sanoi hänelle: ”Totisesti, totisesti, minä sanon sinulle, Demas, että tänä päivänä sinä olet oleva minun kanssani paratiisissa; mutta valtakunnan lapset, Aabrahamin, Iisakin, Jaakobin ja Mooseksen lapset heitetään kauimmaiseen pimeyteen, siellä on oleva itku ja hammasten kiristys. Mutta sinä ainoastaan saat olla paratiisissa toiseen tulemukseeni saakka, kun minä tulen tuomitsemaan ne, jotka eivät ole tunnustaneet minun nimeäni.” Ja hän sanoi tuolle varkaalle: ”Mene ja sano kerubeille ja niille valloille, siitä liekehtivästä miekasta, joka vartioi puutarhaa siitä lähtien, kun Adam, ensimmäiseksi luotu, rikkoi, eikä pitänyt minun käskyäni, ja minä heitin hänet sieltä ulos – mutta yksikään aikaisemmista ihmisistä ei näe paratiisia ennen kuin minä tulen tuomitsemaan elävät ja kuolleet.” Ja hän kirjoitti näin: ”Jeesus Kristus, Jumalan Poika, joka tuli alas taivaan korkeuksista, joka sai alkunsa näkymättömästä Isästä, ja tuli alas maailmaan lihaksi ja ristiin naulittavaksi, että pelastaisin Adamin, jonka minä muotoilin, minun voimieni alla ovat ne arkkienkelit, jotka vartioivat paratiisia, minun Isäni palvelijat: Minä tahdon ja käsken, että hän, joka on ristiin naulittu kanssani, saa astua sisään, ottaa vastaan hyvityksen synneistään minun tähteni, ja hänet vaatetettakoon turmeltumattomalla ruumiilla astuakseen paratiisiin, ja hän saa olla siellä, missä kukaan muu ihminen ei voi olla.” Ja kun tämä oli sanottu, Jeesus antoi henkensä perjantaina, yhdeksännellä hetkellä. Ja oli pimeys yli kaiken maan, ja suuri maanjäristys, niin että pyhäkkökin sortui, temppelin esirippu repesi.

Ja minä, Joosef, pyysin sitä ruumista ja laitoin sen uuteen hautaani. Demasin ruumista ei löytynyt, Gestasin ruumis oli ulkomuodoltaan kuin lohikäärmeen. Juutalaiset vangitsivat minut sapatin iltana. Kun oli viikon ensimmäisen päivän ilta, yön viidennellä hetkellä, Jeesus tuli minun luokseni, ryöväri oikealla puolellaan. Oli suuri valo, huone kohosi ylös neljästä nurkastaan, ja minä sen mukana, ja minä havaitsin Jeesuksen ensin, sitten sen varkaan, antaen kirjeen Hänelle, ja kun me matkustimme Galileaan, valo oli suuri, ja tuosta ryöväristä lähti suloinen tuoksu.

Jeesus istui alas erääseen paikkaan ja luki seuraavan: Kerubit, ja ne kuusisiipiset, joita Jumala käskee vartioimaan paratiisin puutarhaa, tee tiettäväksi tälle, ryövärin käden kautta, että hänet sinun määräyksesi mukaan ristiinnaulittiin kanssasi. Kun me näimme naulojen jäljet siinä ryövärissä, ja Jumalan kirjainten valon, tuli sammui, eikä voinut kantaa sen merkin valoa, ja me olimme suuressa pelossa ja kumarruimme alas. Sillä me kuulimme, että taivaan ja maan ja koko luomakunnan luoja oli tullut maan alhaisimpiin osiin Adamin, ensin luodun, tähden. Sillä me katselimme tahratonta ristiä, ryöväriä, joka loisti seitsemän kertaa aurinkoa kirkkaammin, ja vavistus valtasi meidät, kun me kuulimme maan halkeilevan, ja suurella äänellä tuonelan valtiaat sanoivat kanssamme: Pyhä, pyhä, pyhä, on Hän, joka on Korkein, ollut alusta alkaen; ja nuo voimat lähettivät ylös huudon, Herra, sinut on tehty tiettäväksi taivaassa ja maan päällä, olet antanut ilon aikakausille ja pelastanut oman luomakuntasi kuolemalta.

Ja kun minä menin Jeesuksen ja sen ryövärin kanssa Galileaan, Jeesuksen hahmo muuttui, ja hänestä tuli kokonaan valo, ja enkelit tekivät palvelusta hänelle ja hän keskusteli heidän kanssaan. Minä viivyin Hänen kanssaan kolme päivää, eikä yksikään opetuslapsista ollut siellä. Happamattoman leivän juhlan keskellä Hänen opetuslapsensa Johannes tuli, ja ryöväri katosi. Johannes kysyi, kuka se oli, mutta Jeesus ei vastannut. Johannes sanoi: ”Herra, minä tiedän, että sinä olet rakastanut minua alusta alkaen, miksi et halua paljastaa tätä miestä minulle?” Jeesus sanoi: ”Haluatko sinä tietää salattuja asioita? Eikö sinulla ole ymmärrystä? Etkö huomaa, että paratiisin tuoksu täyttää tämän paikan? Etkö tiedä, kuka hän oli? Se ryöväri, joka oli ristillä, on tullut paratiisin perilliseksi: totisesti, totisesti, minä sanon sinulle, että hän ainoastaan, kunnes se suuri päivä tulee.” Johannes sanoi: ”Tee minut arvolliseksi saada nähdä hänet.” Sitten äkkiä, tuo ryöväri ilmestyi, ja Johannes lankesi maahan, sillä nyt hän oli kuin mahtava kuningas, ristillä vaatetettu. Ja kuului suuren väkijoukon ääni: ”Meidät on määrätty palvelemaan sinua hänen kauttaan, joka sinut lähetti, kunnes se suuri päivä tulee.” Tuon jälkeen sekä tuo ryöväri että minä, Joosef, katosivat, ja minä havaitsin olevani omassa talossani, enkä enää nähnyt Jeesusta.

Kaiken tämän minä näin ja olen kirjoittanut, että kaikki uskoisivat Jeesukseen, eivätkä enää palvelisi Mooseksen lakia, vaan uskoisivat Kristuksen ihmeisiin ja merkkeihin, ja uskoisivat saavansa iankaikkisen elämän ja pääisisivät taivaan valtakuntaan. Sillä Hänen on kirkkaus, voima, ylistys ja kunnia, aikojen loppuun saakka. Amen.