Efraim Graecus, "saarna Herran tulemuksesta".

Sermo Adventus Domini. Efraim "syyrialainen" eli Turkin seudulla 306-373. Kirjoitus ei luultavasti ole Efraimin, vaan hänen nimellään kirjoitettu "Pseudo-Efraim", ja edustaa kokonaan kreikkalaispohjaista kristillisyyttä, VT lainauksetkin ovat septuagintan mukaan. Emmanouela Grypeou (Oxfordin yliopisto) tutkielmassaan tekstistä esittää kirjoitusvuoden ajoittamisessa, että tämä "voi olla peräisin ajalta heti Julianuksen kuoleman jälkeen, vuonna 363, hänen kristinuskoa vastustavan politiikkansa seurauksista... saarnan keskipiste on tarkalleen "hirmuhallitsijan" viha oikeaa uskoa kohtaan..." Luvun seitsemän mukaan ympärileikkaus oli lailla kiellettyä kirjoitusajankohtana. Joka tapauksessa käsikirjoitusten perusteella teos on kirjoitettu viimeistään 400-luvulla. Aramean, kreikan ja latinankieliset tekstit tästä ovat vanhimmat, ja ne eroavat toisistaan aika paljon (miinus sanoman runko). Esimerkiksi, aramean versiossa antikristus parantaa sairaita. Kreikan tekstissä antikristus ei rakenna temppeliä, vaan Jumalan kansa on rappiotilassa. Tämä on latinan tekstistä, joka taas ainoana kertoo sen syntyvän Daanista. Kokonaisuutena tekstin sisältö on muulle sen ajan kirjallisuudelle ainutlaatuinen. Tyyliltään se on selkeää propagandaa; todella määrätietoinen, radikaali irtiotto juutalaisista juurista, ja on ilmestyessään aiheuttanut suurta sekaannusta, ja sen sisällöstä vaiettiin tuhanneksi vuodeksi. Valtaosa tekstistä on kuitenkin ajattelemisen arvoista - ja ajankohtaistakin. Suomennettu 27.8- 28.8.2015.

Rakkaat veljet, uskokaa, että Pyhä Henki puhuu meille. Me olemme jo kertoneet teille, että maailman loppu on lähellä, se täyttymys saapuu. Eikö usko ole kuihtunut pois ihmiskunnan keskuudesta? Kuinka monia tyhmyyksiä nähdäänkään Jumalan kansassa nuorten joukossa, kuinka paljon rikoksia papiston johdolla (prelaateilla), kuinka paljon valheita papeilla, kuinka monia väärin vannomisia diakoneillakin! Seurakuntapalvelijat tekevät pahaa, aviorikoksia vanhuksilla, irstautta nuorukaisilla! Aikuisilla naisilla väärät ajatukset, nuoret naiset aiheuttavat aviorikoksia! Kaiken tämän keskellä on sotia persialaisten kanssa, ja me saamme nähdä taisteluja, kansakuntien uhkailevan, ja valtakunnan nousevan valtakuntaa vastaan. Kun Rooman valta alkaa murentua miekasta, sen  laittoman tulemus on lähellä. Maailmanlopun täytyy tulla, kun Rooman valta loppuu. Niinä päivinä Rooman valtakuntaan tulee kaksi veljestä, jotka hallitsevat yksimielisinä, mutta koska toinen on toista voimallisempi, heidän välinsä rikkoutuvat. Ja niin se vihamies päästetään irti, ja se kiihottaa persialaisten ja roomalaisten valtakuntia vihaan. Niinä päivinä monet nousevat Roomaa vastaan; juutalainen kansakin on sen vihollinen. On oleva kansakuntien sekaannusta ja pahoja sanomia, kulkutauteja, nälänhätää, ja maanjäristyksiä monissa paikoissa. Kaikki kansat saavat ottaa vastaan niitä vankeja. Tulee olemaan sotia ja sanomia sodista. Auringon noususta sen laskuun, se miekka syö paljon. Ajat ovat niin vaarallisia, että pelon ja vavistuksen tähden ei osata edes ajatella parempia asioita, koska se tuleva sorto ja maiden hävitys on valtavaa.

2. Meidän on siis ymmärrettävä, veljeni, mitä on pian tapahtumassa. Täällä on jo ollut nälkää ja vitsauksia, väkivaltaisia ​​kansakuntia ja niitä merkkejä, joita Herra on ennalta ilmoittanut. Osa niistä on jo täyttynyt, mutta jäljellä on sen laittoman tulemus, sen Rooman valtakunnan lopun yhteydessä. Miksi meitä siis kiinnostavat tämän maailman asiat, ja miksi meidän mielemme on kiinni maailman himoissa tai aikojen ahdistuksissa? Miksi siis emme hylkää kaikkia niitä tämän maailman huolia, ja valmistaudu Herran Kristuksen tulemukseen, että hän ottaa meidät pois siitä sekaannuksesta, joka musertaa koko maailmaan? Usko minua, rakas veljeni, sillä se Herran tulemus on lähellä, usko minua, koska se maailmanloppu on lähellä, usko minua, että se on se viimeinen aika.  Vai etkö usko, ellet näe silmilläsi? Katsokaa, ettei vaan teidän aikananne täyttyisi se profeetan sana, joka julistaa, "voi teitä, jotka toivotte Herran päivän tulemista" (Aamos 5:18). Sillä kaikki pyhät ja Jumalan valitut kootaan pois, ennen sitä tulevaa ahdistusta, ja heidät viedään Herran luokse, etteivät he näkisi sitä kaaosta, joka murskaa alleen koko maailman, meidän syntiemme tähden. Ja niin, minun rakkaimmat veljeni, se on se yhdestoista hetki, ja maailman lopulla tulee se sadonkorjuu, ja enkelit, aseistetut ja valmistetut, sirpit käsissään odottavat sitä Herran valtakuntaa. Ja me ajattelemme, että kun maailmassa vallitsee sokea uskottomuus, sen sortuminen kiirehtii. Tulee kapinaa, sotia eri kansojen välillä, ja taisteluita, ja barbaarien uhkaa, ja meidän alueidemme hävittämästä, eikä edes pelätä sitä sanomaa tai olemusta, ettei edes osata tehdä parannusta, sillä nämä asiat toisivat pelkoa, emmekä me halua muuttua, vaikka meidän tulisi olla katumassa tekojamme.

3. Kun siis maailman loppu tulee, nousee sotia joka puolella, kapinaa kaikkialla, järkyttäviä järistyksiä, kansakuntien levottomuutta, koko maan kattavia myrskyjä, vitsauksia, nälänhätää, kuivuutta kulkuväylillä, suuri vaara kautta koko meren ja kuivan maan, jatkuvaa vainoa, teurastusta ja joukkomurhia kaikkialla, kauhua kodeissa, paniikkia pääkaupungeissa, tiet tärisevät, kärsimystä kaduilla. Erämaassa ihmisistä tulee järjettömiä, henget nääntyvät kaupungeissa. Ystävä ei sure ystävää, eikä veli veljensä tähden, eivätkä vanhemmat lastensa tähden, eikä uskollinen palvelija herransa tähden, vaan he kaikki hukkuvat. Siihen aikaan kukaan ei toivu, ellei ole tullut täysin tietoiseksi siitä tulevasta vaarasta, vaan kaikki ihmiset, jotka kauhu on saanut valtaansa, hukkuvat pahuuksien tulvaan.

4. Sen tähden, silloin, kun maailman kansakunnat ovat sekaisin, ihmiset kätkeytyvät sotia pakoon luoliin ja kallionkoloihin ja maakuoppiin, hautoihin ja muistomerkkeihin, ja siellä he hiljalleen kuolevat pelon tähden, vetävät viimeiset henkäyksensä, koska ei ole mitään pakopaikkaa, vaan on oleva sortoa ja sietämätöntä painostusta. Idästä paetaan länteen, ja lännestä itään, eikä turvallista paikkaa löydy, koska maailma on hukkuu arvottomiin kansoihin, joiden olemus on enemmän villipedon, kuin ihmisen. Nämä kauheat, jumalattomat ja kaikista saastaisimmat kansat, jotka eivät henkeä säästä, tuhoavat elävät, he syövätkin kuolleita ja juovat eläinten verta, saastuttavat maailman ja kaiken, eikä sellaista löydy, joka voisi heitä vastustaa. Niinä päivinä ihmisiä ei haudata, ei kristittyä, eikä harhaoppista, ei juutalaista, eikä pakanaa. Pelon ja kauhun tähden ei ole ketään hautaamassa. Kukaan ei välitä niistä, koska he joutuvat pakenemaan.

5. Kun noiden kansakuntien päivien ajat ovat täyttyneet, kun ne ovat hävittäneet maan, se saa levätä. Rooman valtakunta otetaan pois jokapäiväisestä elämästä ja kristittyjen kuningaskunta tulee Jumalan ja Pietarin sanan mukaan, ja silloin se täyttymys tulee, kun Rooman valtakunta alkaa olla lopulla. Silloin se arvoton ja kauhistuttava lohikäärme ilmestyy, se, jonka Mooses nimitti viidennessä Mooseksen kirjassa, sanoen, "Daan on nuori leijona, joka syöksyy esiin Baasanista" (5Moos.33:22). Baasan tarkoittaa sekaannusta. Hän nousee hänen oman laittomuutensa sekaannuksesta. Hän kokoaa itselleen ne sekaannuksen lapset, ja heistä sanoo profeetta Jeremia, että "ovat synnyttäneet vieraita lapsia" (lainaus on kyllä Hoosea 5:7, eikä Jeremia, mutta toistakymmentä mainintaa puuttuvista Jeremian jakeista, mm. Matt.27:9, Joh.6:45, Justinos... voivat viitata johonkin meiltä puuttuvaan lukuun).  Viimeisenä päivänä he luopuvat hänestä - aivan yhtä hämmentyneinä.

6. Kun siis maailman loppu tulee, se kauhistuttava, valehteleva ja murhanhimoinen,  on syntynyt Daanin heimosta. Hän hedelmöittyy ihmisen siemenestä, ja kaikista saastaisimmasta ja alhaisimmasta neidosta, jossa on paha ja arvoton henki. Mutta se kauhea turmelija, enemmän hengen kuin ruumiin, on nuorena ollessaan ovela lohikäärme, joka ilmestyy vanhurskauden ulkomuodossa, ennen kuin ottaa sen valtakunnan. Koska hän on viekkaasti lempeä kaikille kansoille, ei lahjoja saadakseen, hän ei aseta itseään toisen edelle, rakastaa kaikkia ihmisiä, on rauhallinen jokaiselle, ei himoitse lahjoja, hän esittäytyy ystävänä, että ihmiset siunaisivat häntä sanoen, että hän on vanhurskas mies. Eivätkä he tiedä, että susi lepää kätkettynä lampaan ulkomuodon taakse, ja että ahneus on sen lampaannahan alla.

7. Mutta kun sen hänen hävityksensä kauhistuksen aika alkaa lähestyä, koska se on tehty lailliseksi, hän ottaa valtakunnan, ja niin kuin Psalmeissa on kirjoitettuna, "nämä ovat käsivartena Lootin lapsilla" (Ps.83:9), ammonilaiset ja mooabilaiset ottavat hänet ensin kuninkaakseen.Sitten, kun hän on saanut sen kuninkuuden, hän määrää sen Jumalan temppelin rakennettavaksi Jerusalemiin itselleen, ja kun hän tulee sinne, hän istuu siellä jumalana ja määrää, että kaikkien kansojen on palvottava häntä, sillä hän on lihallinen ja saastainen, ja täynnä arvotonta henkeä ja lihaa. Sitten se profeetta Danielin lause täyttyy, että "Hän ei välitä isiensä jumalista, ei naisten lemmestä eikä mistään muustakaan jumalasta vaan korottaa itsensä kaikkien niiden yläpuolelle" (Dan.11:37). Hän on oikeasti paha käärme, joka saa ohjattua jokaisen kumartamaan itseään. Hän asettaa sellaisen lain, että ihmisiä saadaan ympärileikata sen vanhan lain tavan mukaan. Silloin juutalaisetkin ylistävät häntä, kun hän antaa heille takaisin sen ensimmäisen liiton harjoittamisen käytännön. Kaikki ihmiset kaikkialta vaeltavat laumoittain Jerusalemiin, yhdessä hänen luokseen, ja ne kansakunnat tallaavat sitä pyhää kaupunkia 42 kuukautta, juuri niin kuin se pyhä apostoli sanoo ilmestyskirjassaan, että se on se kolme ja puoli vuotta, tuhat kaksisataa kuusikymmentä päivää.

8. Näinä kolmena ja puolena vuotena taivas pidättää kasteensa. Maan päällä ei sada ja pilvet lakkaavat liikkumasta. On niin kuivaa, että tähtiä tuskin näkyy. Tämä tapahtuu sen raivoisan lohikäärmeen aikana. Koska kaikki suuret joet ja tulvivat, voimalliset virrat kuivuvat, myrskyt muuttelevat vesien suuntia. Se on oleva sietämätöntä aikaa, ja silloin on oleva suuri ahdistus, sellainen, jota ei ole vielä ollut ihmisten ollessa maan päällä, ja siellä on oleva nälänhätää ja sietämätön janoa. Ja lapset kuihtuvat äitiensä syliin, ja vaimot aviomiestensä polville, kun ei ole syötävää. Niinä päivinä on leivän ja veden puute, eikä kukaan pysty myymään tai ostamaan sadon tuotteita, ellei hän ole sellainen, jolla on se käärmeen kaltainen merkki otsassa tai kädessä. Kultaa ja hopeaa, ja kallisarvoisia vaatteita ja jalokiviä makaa pitkin katuja, ja jopa kaikenlaisia helmiä pikkukujillakin, mutta kukaan ei niitä ota tai halua, eikä mitään pidetä minkään arvoisena sen äärimmäisen puutteen ja nälänhädän tähden, kun taivaan sateet eivät suojaa maata, eikä ole kastetta, eikä ilman kosteutta maan päällä. Mutta ne, jotka harhailevat erämaissa, paeten sen käärmeen kasvoja, he taivuttavat polvensa Jumalalle, niin kuin karitsa tekee äidilleen. Heitä tukee Herran pelastus, ja he elävät yrteillä siellä erämaissa.

9. Sitten kun tämä kohtalo on murskannut kaiken alleen, vanhurskaat ja väärät, ne vanhurskaat saavat Herraltaan sen hyvän osan, ja ne väärät kirotaan iankaikkisesti, heidän johtajansa, paholaisen kanssa, ja niin kuin Jumala näkee ihmiskunnan olevan vaarassa, ja sen lhikäärmeen heiteltävänä, hän lähettää heille lohdutuksen sanomaa hänen sanansaattajiensa Eenokin ja Elian kautta, niiden, jotka eivät ole vielä maistaneet kuolemaa, ja he ovat ne palvelijat, jotka edeltävät Kristuksen toista tulemusta, ja heillä on tehtävänä syyttää vihollista. Ja kun nämä vanhurskaat ovat ilmestyneet, he saavat sen käärmeen lankeamaan hänen omaan viekkauteensa, ja ne uskolliset todistajat kutsutaan takaisin Jumalan luokse, että sen viettelyksistä vapauduttaisiin.

10. Ja kun kolme ja puoli vuotta on täyttynyt, se antikristuksen aika, jonka kautta hän on maailman vietellyt, niiden kahden profeetan ylösnousemuksen jälkeen, sillä hetkellä, jota maailma ei tiedä, ja päivänä, jota se kadotuksen lapsi ei arvaa, tulee se Ihmisen Pojan merkki, ja Herran tulemus ilmestyy suurella voimalla ja kuninkuudella, sen pelastuksen puun merkki hänen edellään, ja kaikki taivasten voimatkin, koko sen pyhien kuoron kanssa, niiden kanssa, jotka kantavat sitä pyhää ristin merkkiä hartioillaan. Enkelin pasuuna soi hänen edellään, se kuuluu, ja se julistaa, "nouskaa, oi nukkuvat, nouskaa, menkää Kristusta vastaan, sillä se hänen tuomionsa aika on tullut!" Silloin Kristus tulee ja vihollinen joutuu sekasortoon, ja Herra on tuhoava hänet suunsa henkäyksellä. Ja hänet sidotaan ja heitetään syvyyteen, iankaikkiseen tuleen, elävänä, hänen isänsä saatanan kanssa, ja kaikki ne ihmiset, jotka toteuttavat sen tahtoa, menehtyvät sen kanssa iankaikkisesti. Mutta vanhurskaat saavat periä iankaikkisen elämän Herran kanssa, aina ja iankaikkisesti.