Takasin alkuun

Sefanjan ilmestys

Kolme vanhaa, mutta mielestäni lukemisen ja suomentamisen arvoista katkelmaa, suomennettu englanninkielisestä tekstistä. Toivottavasti kirja löytyy vielä jostain kokonaisenakin!

(Klement, Stromata 5.11.77)

Ja henki otti minut ja vei minut viidenteen taivaaseen, ja minä näin enkelit, joita kutsutaan ’herroiksi’ ja heidän ylleen oli asetettu diadeemat Pyhässä Hengessä, ja jokaisen heidän valtaistuimensa oli seitsenkertainen nousevan auringon valoon verrattuna. Ja he olivat pelastuksen temppeleissä ja lauloivat virsiä sanoin kuvaamattomalle Jumalalle.

(Sahidic fragment)

Minä näin sielun, jota 5000 enkeliä rankaisi ja vartioi. He veivät sen itään ja he toivat sen länteen. He hakkasivat sen … he antoivat sille … iskua jokaiselle päivittäin. Minä olin peloissani ja heittäydyin kasvoilleni niin, että minun niveleni vääntyivät sijoiltaan. Enkeli auttoi minua. Hän sanoi minulle: ’Ole vahva, oi sinä, joka tulet voittamaan ja hallitsemaan niin, että voitat syyttäjän ja nouset tuonelasta.’ Ja sen jälkeen, kun minä nousin, minä sanoin: ’Kuka tämä on, jota he rankaisevat?’ Hän sanoi minulle: ’Tämä on sielu, joka tavattiin sen laittomuudessa.’ Ja ennen kuin se pääsi katumaan, sen luona vierailtiin ja se otettiin pois ruumiistaan. Todella minä, Sefanja, näin nämä asiat näyssäni.

Ja Herran enkeli meni kanssani. Minä näin suuren, avaran paikan, tuhansien tuhannet ympäröivät sitä vasemmalta puolelta ja kymmenien tuhansien kymmenet tuhannet sen oikealta puolelta. Jokaisen muoto oli erilainen. Heidän hiuksensa olivat avoinna niin kuin naisilla. Heidän hampaansa olivat kuin … hampaat …

(Akhmimic Text, löydetty Egyptistä 1800-luvun lopulla)

…kuollut. Me hautaamme hänet kuin kenet tahansa ihmisen. Kun hän kuolee, me kannamme hänet pois soittaen kitaraa hänen edessään ja laulaen psalmeja ja virsiä hänen ruumiilleen.

Nyt minä menin Herran enkelin kanssa ja hän vei minut koko kaupunkini yläpuolelle. Silmieni edessä ei ollut mitään. Sitten minä näin kahden miehen kävelevän yhdessä eräällä tiellä. Minä katselin heitä, kun he puhuivat. Ja lisäksi minä näin kahden naisen jauhavan yhdessä myllyllä. Ja minä katselin heitä, kun he puhuivat. Ja minä näin myös kaksi vuoteella, molempien … vuoteella. Ja minä näin koko asutetun maailman roikkuvan kuin vesipisara, joka pidättäytyy ämpärissä, joka nousee kaivosta. Minä sanoin Herran enkelille: ’Eikö sitten tässä paikassa ole pimeyttä tai yötä?’ Hän sanoi minulle: ’Ei, koska pimeyttä ei ole olemassa siinä paikassa, missä vanhurskaat ja pyhät ovat, vaan ennemmin he ovat aina valossa.’ Ja minä näin kaikki ihmisten sielut niin kuin ne olivat rangaistuksessa. Ja minä huusin Herralle, Kaikkivaltiaalle: ’Oi Jumala, jos olet pyhien kanssa, sääli maailmaa ja niitä sieluja, jotka ovat tässä rangaistuksessa.’

Herran enkeli sanoi minulle: ’Tule, minä näytän sinulle vanhurskauden paikan.’ Ja hän vei minut Seirin vuoren yläpuolelle, ja hän näytti minulle kolme miestä, kun kaksi enkeliä käveli heidän kanssaan iloiten ja riemuiten heistä. Minä sanoin enkelille: ’Minkälaisia nämä ovat?’ Hän sanoi minulle: ’Nämä ovat pappi Joathamin kolme poikaa, jotka eivät pitäneet isänsä käskyä eivätkä tarkkailleet Herran määräyksiä.’ Sitten minä näin kaksi muuta enkeliä itkemässä niiden pappi Joathamin poikien puolesta. Minä sanoin: ’Oi enkeli, mitä nämä ovat?’ Hän sanoi: ’Nämä ovat Herran, Kaikkivaltiaan enkeleitä. He kirjoittavat muistiin kaikki vanhurskaiden hyvät teot käsikirjoitukseen samalla, kun he vartioivat taivaan portilla. Ja minä otan ne heidän käsistään ja vien ne ylös Herran Kaikkivaltiaan eteen. Hän kirjoittaa heidän nimensä elävien kirjaan. Myös ne syyttäjän, joka on maan päällä, enkelit kirjoittavat muistiin kaikki ihmisten synnit heidän käsikirjoitukseensa. Myös he istuvat taivaan portilla. He kertovat syyttäjälle ja hän kirjoittaa ne hänen kirjaansa, niin että hän voi syyttää heitä, kun he tulevat maailmasta sinne alas.’

Sitten minä kävelin Herran enkelin kanssa. Minä katsoin eteeni ja näin erään paikan. Tuhansien tuhannet ja kymmenien tuhansien kymmenet tuhannet menivät sen kautta sisään. Heidän kasvonsa olivat kuin leopardilla, heidän torahampaansa olivat heidän suunsa ulkopuolelle niin kuin villisioilla. Heidän silmiinsä oli sekoittunut verta. Heidän hiuksensa olivat avoinna niin kuin naisten hiukset ja heidän käsissään oli tuliset ruoskat. Kun minä näin ne, minä olin peloissani. Minä sanoin enkelille, joka käveli kanssani: ’Minkälaisia nämä ovat?’ Hän sanoi minulle: ’Nämä ovat kaiken luomakunnan palvelijat, jotka tulevat jumalattomien ihmisten sielujen luokse ja vievät ne ja jättävät ne tähän paikkaan. He kulkevat ympäriinsä niiden kanssa kolme päivää ilmassa, ennen kuin ne vievät ne ja heittävät ne heidän ikuiseen rangaistukseensa.’ Minä sanoin: ’Minä rukoilen sinua, oi herra, älä anna niille valtaa tulla minun luokseni.’ Enkeli sanoi: ’Älä pelkää. Minä en anna niille lupaa tulla luoksesi, koska sinä olet puhdas Herran edessä. Minä en anna niille lupaa tulla luoksesi, koska Herra Kaikkivaltias lähetti minut luoksesi, koska sinä olet puhdas hänen edessään.’ Sitten hän viittasi niille ja ne vetäytyivät ja juoksivat pois luotani.

Mutta minä menin Herran enkelin kanssa ja minä katsoin eteeni ja minä näin portit. Sitten kun minä lähestyin niitä, minä huomasin, että ne olivat pronssiset portit. Enkeli kosketti niitä ja ne avautuivat hänen edessään. Minä astuin sisään hänen kanssaan ja näin sen koko alueen niin kuin kauniin kaupungin ja minä kävelin sen keskellä. Sitten Herran enkeli muutti itsensä rinnallani tuossa paikassa. Nyt minä katselin niitä ja havaitsin, että portit olivat pronssia ja salvat olivat pronssia ja puomit rautaa. Minun suuni oli nyt suljettu siellä. Minä katselin niitä pronssisia portteja edessäni, kun tulta heitettiin eteen päin noin viidenkymmenen stadian matkalle.

Jälleen minä käännyin takaisin ja kävelin ja minä näin suuren meren. Mutta minä luulin, että se oli meri, jossa oli vettä. Minä havaitsin, että se oli kokonaan liekkimeri, niin kuin mutaa, josta lähtee paljon liekkejä ja jonka aallot polttavat rikkiä ja maapihkaa. Ne alkoivat lähestyä minua. Silloin minä luulin, että Herra Kaikkivaltias oli tullut käymään luonani. Sitten kun minä näin, minä kaaduin kasvoilleni hänen eteensä tarkoituksenani, että palvoisin häntä. Olin hyvin paljon peloissani ja pyysin häntä, että hän pelastaisi minut tästä ahdistuksesta. Minä huusin sanoen: ’Herra Jumala, sotajoukkojen Herra, minä rukoilen sinua pelastamaan minut tästä ahdistuksesta, koska se on tullut minulle.’ Tuolla samalla hetkellä minä nousin seisomaan ja minä näin suuren enkelin edessäni. Hänen … olivat levällään kuin naarasleijonilla. Hänen hampaansa olivat hänen suunsa ulkopuolella niin kuin karhulla. Hänen hiuksensa olivat avoinna kuin naisilla. Hänen vartalonsa oli kuin käärmellä, kun hän toivoi nielaisevansa minut. Ja kun minä näin hänet, minä pelkäsin häntä niin, että kaikki ruumiini osat veltostuivat ja minä kaaduin kasvoilleni. Minä en kyennyt seisomaan ja minä rukoilin Herraa Kaikkivaltiasta: ’Sinä pelastat minut tästä ahdistuksesta. Sinä olet se, joka pelasti Israelin faaraon, Egyptin kuninkaan kädestä. Sinä pelastit Susannan vääryyden vanhimpien kädestä. Sinä pelastit ne kolme pyhää miestä, Sadrakin, Meesakin ja Abednegon palavan tulen polttouunista. Minä rukoilen sinua pelastamaan minut tästä ahdistuksesta.’ Sitten minä nousin ja seisoin ja minä näin suuren enkelin seisovan edessäni, kasvot loistaen kuin auringon säteet loistossaan, sillä hänen kasvonsa oli kuin se, mikä on tehty täydelliseksi sen kirkkaudessa. Ja hänet oli vyötetty, niin kuin kultainen vyö olisi ollut hänen rintansa yllä. Hänen jalkansa olivat kuin pronssia, joka on sulatettu tulessa. Ja kun minä näin hänet, minä iloitsin, sillä minä luulin, että Herra Kaikkivaltias oli tullut käymään luonani. Minä kaaduin kasvoilleni ja minä palvoin häntä. Hän sanoi minulle: ’Ole tarkkana, älä palvo minua. Minä en ole Herra Kaikkivaltias, vaan minä olen suuri enkeli Eremiel, joka olen yli syvyyden ja tuonelan, se, johon kaikki sielut on vangittu maan päälle tulleen vedenpaisumuksen lopusta tähän päivään saakka.’ Sitten minä tiedustelin enkeliltä: ’Mikä on paikka, johon minä olen tullut?’ Hän sanoi minulle: ’Se on tuonela.’ Sitten minä kysyin häneltä: ’Kuka on se suuri enkeli, joka seisoo näin, jonka minä näin?’ Hän sanoi: ’Tämä on se, joka syyttää ihmisiä Herran läsnäolossa.’

Sitten minä katselin ja minä näin hänet kirjakäärö kädessään. Hän alkoi kääriä sitä auki. Nyt, sen jälkeen, kun hän oli levittänyt sen auki, minä luin sitä omalla kielelläni. Minä huomasin, että kaikki minun syntini, jotka minä olin tehnyt, oli kirjoitettu siihen, ne, mitkä minä olin tehnyt nuoruudestani tähän päivään saakka. Ne oli kaikki kirjoitettu tuohon minun kirjakäärööni niin, ettei niissä ollut väärää sanaa. Jos en mennyt käymään sairaan miehen tai lesken luona, minä löysin sen muistiin kirjoitettuna virheenä minun kirjakääröstäni. Jos en vieraillut orvon luona, se löytyi virheeksi kirjattuna minun kirjakääröstäni. Sen päivän, jolloin en paastonnut ja rukoillut siihen aikaan, kun olisi pitänyt rukoilla, minä löysin kirjattuna epäonnistumisena minun kirjakäärööni. Ja sen päivän, kun en kääntynyt Israelin poikien puoleen – sillä se on virhe – minä löysin kirjoitettuna minun kirjakäärööni niin, että minä heittäydyin kasvoilleni ja rukoilin Herraa Kaikkivaltiasta: ’Saavuttakoon armosi minut, ja pyyhi pois kirjakääröni, koska sinun armosi on tullut joka paikkaan ja on täyttänyt jokaisen paikan.’ Sitten minä nousin ja seisoin ja minä näin suuren enkelin edessäni sanovan minulle: ’Voitto, hallitse, koska olet hallinnut ja voittanut syyttäjän, ja sinä olet noussut tuonelasta ja syvyydestä. Nyt sinä kuljet yli ylityspaikasta.’ Jälleen hän toi toisen kirjakäärön, joka oli käsin kirjoitettu. Hän alkoi kääriä sitä auki ja minä luin sen ja havaitsin, että se oli kirjoitettu minun omalla kielelläni… (kaksi sivua puuttuu)

…he auttoivat minua ja asettivat minut tuohon veneeseen. Tuhansien tuhannet ja kymmenien tuhansien kymmenet tuhannet enkelit ylistivät edessäni. Minä itse puin ylleni enkelin vaatteen. Minä näin kaikkien noiden enkelien rukoilevan. Minä itse rukoilin yhdessä heidän kanssaan. Minä tunsin heidän kielensä, jolla he puhuivat kanssani. Lisäksi nyt, poikani, tämä on se koetus, koska on välttämätöntä, että hyvät ja pahat punnitaan vaa’assa.

Sitten suuri enkeli tuli esiin kultainen torvi kädessään ja hän puhalsi siihen kolmesti minun pääni yläpuolella sanoen: ’Ole rohkea, oi sinä, joka olet voittanut! Hallitse, oi sinä, joka olet hallinnut! Sillä nyt sinä olet voittanut syyttäjän ja olet paennut syvyydestä ja tuonelasta. Nyt sinä kuljet yli ylityspaikasta. Sillä sinun nimesi on kirjoitettu elävien kirjaan. Minä halusin halata häntä, mutta minä en kyennyt halaamaan suurta enkeliä, koska hänen kirkkautensa on suuri. Sitten hän juoksi kaikkien vanhurskaiden luokse, nimittäin Aabrahamin ja Iisakin ja Jaakobin ja Eenokin ja Elian ja Daavidin. Hän puhui heidän kanssaan niin kuin ystävä ystävälle, puhuen yksi toisensa jälkeen.

Sitten se suuri enkeli tuli luokseni kultainen torvi kädessään ja hän puhalsi siihen ylös taivaaseen. Taivas avautui auringonnousun paikasta sinne, mihin se laskee, pohjoisesta etelään. Minä näin sen meren, jonka minä olin nähnyt tuonelan pohjalla. Sen aallot nousivat pilviin. Minä näin kaikkien sielujen uppoavan siihen. Minä näin joitakin, joiden kädet oli sidottu heidän niskaansa, kädet ja jalat kahlehdittuina. Minä sanoin: ’Keitä nämä ovat?’ Hän sanoi minulle: ’Nämä ovat niitä, jotka oli lahjottu, ja heille annettiin kultaa ja hopeaa, kunnes ihmisten sielut oli johdettu harhaan.’ Ja minä näin toisia, jotka olivat tulimattojen peitossa. Minä sanoin: ’Keitä nämä ovat?’ Hän sanoi minulle: ’Nämä ovat niitä, jotka antavat rahaa korkoa vastaan ja he saavat korkoa korolle.’ Ja minä näin myös muutamien sokeiden huutavan. Ja minä olin hämmästynyt, kun minä näin kaikki nämä Jumalan teot. Minä sanoin: ’Keitä nämä ovat?’ Hän sanoi minulle:’Nämä ovat katekumeeneja, jotka kuulivat Jumalan sanan mutta he eivät tulleet täydellisiksi siinä sanassa, jonka he kuulivat.’ Ja minä sanoin hänelle: ’Eikö heillä sitten ole katumusta täällä?’ Hän sanoi: ’On.’ Minä sanoin: ’Kuinka kauan?’ Hän sanoi: ’Siihen päivään saakka, kun Herra tuomitsee.’ Ja minä näin toisia, joilla oli hiukset. Minä sanoin: ’Onko sitten tässä paikassa hiukset ja ruumis?’ Hän sanoi: ’Kyllä, Herra antaa ruumiin ja hiukset niille, joille haluaa.’

Ja minä näin myös väkijoukot. Hän toi heidät esiin. Kun he katsoivat kaikkia kidutuksia, he huusivat rukoillen Herraa Kaikkivaltiasta sanoen: ’Me rukoilemme sinua niiden puolesta, jotka ovat kaikissa näissä kidutuksissa, että armahtaisit kaikkia heitä.’ Ja kun minä näin heidät, minä sanoin sille enkelille, joka puhui kanssani: ’Keitä nämä ovat?’ Hän sanoi: ’Nämä, jotka rukoilevat Herraa, ovat Aabraham, Iisak ja Jaakob. Eräällä hetkellä päivittäin he tulevat suuren enkelin kanssa. Hän soittaa torvea taivaaseen ja toista ääntä maan päälle. Kaikki vanhurskaat kuulevat sen äänen. He tulevat juoksemalla, rukoillen Herraa Kaikkivaltiasta päivittäin näiden puolesta, jotka ovat kaikissa näissä kidutuksissa.’

Ja jälleen suuri enkeli tulee se kultainen kädessään puhaltaen yli maan. He kuulevat auringonnousun paikasta auringonlaskuun ja eteläisistä maakunnista pohjoiseen maakuntaan. Ja taas hän puhaltaa ylös taivaaseen ja hänen äänensä kuullaan. Minä sanoin: ’Oi herra, miksi et jättänyt minua, kunnes olin nähnyt ne kaikki?’ Hän sanoi minulle: ’Minulla ei ole valtaa näyttää niitä sinulle ennen kuin Herra Kaikkivaltias nousee vihassaan tuhoamaan maan ja taivaat. He näkevät ja muuttuvat ja he kaikki huutavat sanoen "Kaiken lihan, mikä on omistettu sinulle, me annamme sinulle Herran päivänä!" Kuka seisoo hänen läsnäolossaan, kun hän nousee vihassaan tuhoamaan maan ja taivaat? Jokainen puu, joka kasvaa maan päällä, revitään ylös juurineen ja se kaatuu. Ja jokainen korkea torni kaatuu ja linnut, jotka lentävät, putoavat…’ (neljä sivua puuttuu)