Saban kuningattaren kysymykset Salomolle

Arameankielisen käsikirjoituksen mukaan. Tästä on olemassa armenian, hebrean, etiopian ja arabiankieliset versiot, eroja niissä ei ole kovin paljoa. Armeniankielinen käsikirjoitus on 1200-luvulta, ja kirjuri mainitsee käsikirjoituksen marginaalissa, että se on kopio vanhemmasta ja käännetty arameasta. Aramean käsikirjoitus on ajoitettu 400-luvulle. Muut versiot ovat uudempia. Teksti tuo esiin sen Syyrian kirkon vanhan perimätiedon, että Saban kuningatar oli Intian suunnalta, eikä Etiopiasta. Suomennettu 3.11.2016

Ne seitsemän kysymystä, jotka Saban kuningatar kysyi Salomolta

1. Mikä on sinun Jumalasi, ja mitä hän muistuttaa, tai mihin häntä voi verrata?

- Minun Jumalani on jotain sellaista, mistä kaikki muu saa alkunsa, ja joka on korotettu kaiken yläpuolelle, eikä häntä voi verrata mihinkään, eikä ole mitään hänen kaltaistaan, koska kaikki muu on muuttuvaa ja alamaista jollekin.

2. Kuinka tämä maailma pyörii, oikealle vai vasemmalle? Ja kun se on kokonaan kääntynyt, kääntyykö kaikki samaan suuntaan yhtäläisesti vai meneekö osa toiseen ja osa toiseen suuntaan?

- Maailmalla on kahdenlaista liikerataa. Sen kestävä osa pyörii länteen, oikealle, ja se kääntyy vauhdilla, joka yö ja päivä, täyttäen kiertonsa säädetyn liikkeen. Mutta ne planeetat, jotka kulkevat sen yläpuolella, pyörivät itään, vasemmalle, ja jokainen niistä täyttää oman matkansa kierron oman korkeutensa mitan mukaan. Se vaihtelee kolmestakymmenestä vuodesta kolmeenkymmeneen päivään.

3. Ennen kaikkea tätä, missä Luoja oli, ja tämän jälkeen, missä hän tulee olemaan?

- Ennen kuin Luoja teki tämän kaiken, hän oli yksin. Se tarkoittaa, että hän oli olemassa, ja hän nautti itsestään ja asusti hänen hyvyytensä täyteydessä yksinään. Ja kun hän on muuttanut kaiken, mitä hän on vahvistanut luomiskykynsä kunniaksi, hän on kulkeva siellä vanhurskaiden juhla-aterialla ja niiden sydämissä, jotka ovat hänen mielensä mukaisia, ja hän on pysyvä ikuisesti kuningaskunnassaan. Hän on muuttumaton.

4. Kuinka on mahdollista, että nainen, joka syö granaattiomenaa intialaisten maassa, ei tule raskaaksi?

- Granaattiomenat ovat kylmiä ja kosteita, kun taas Intia on kuuma ja kuiva, ja kun ne syödään siellä vastakohtina, nainen, joka syö niitä, ei tule raskaaksi, koska niissä on naista vastaava rakenne.

5. Kun mies juo viiniä intialaisten maassa, kuinka hänen yhdyntänsä ei tuota hedelmöittymistä?

- Intialaisten maan viini aiheuttaa syvää unta, ja koska se on olemukseltaan kuumaa ja kuivaa, aivan niin kuin koko se maakunta, se estää liittoja, koska siinä on yhdyntää vastaava rakenne. Se saa himon sekaisin häiritsevällä tavalla, eikä anna luonnollisten vuotojen virrata hedelmöittymisen edellytysten mukaan.

6. Onko meidän viisautemme, ja teidän, ja jokaisen, yksi ja sama? Kuinka se on edes annettu, ja keneltä se tulee? Vai jakaako sen lahjoittaja, joka sitä jakaa, jokaiselle hänen tarpeensa mukaan?

- Kaikki sellainen viisaus, joka on kaunista ja hyvin ajateltua, ja jossa ei ole juonittelua tai ansoja, saa alkunsa Jumalan lahjoista. Sitä ei ole yhtäläisellä mitalla, vaan jokainen saa ajatusmaailmansa arvon mukaisesti, niin paljon kuin hän pystyy sitä kestämään. Mitä tulee juonitteluihin, petollisuuteen ja maailman tiedon suunnitelmiin ja vehkeilyihin, sellainen, joka on sielunsa ajatuksissa puhdas, on rikas niissä Jumalan lahjoissa.

7. Onko tämä kaikki ikuista, vai onko olemassa jotain muuta, vielä ikuisempaa?

- Mikään muu ei ole ikuista, paitsi yksin Luoja, hän, jolla ei ole "milloin", eikä aikaa eikä alkua, jonka yläpuolella ei ole kukaan, ei huolia, eikä säädettyä valta-aikaa, että joku voisi sen saavuttaa tai sanoa pienellä henkäyksellä, ettei häntä ole. Mutta nämä luodut saavat alkunsa hänestä ja hänen kauttaan, vaikka joku voikin olla toisen edellä jonkun aikaa tai tietyn ajanjakson, kuitenkin heillä on tietty aika, oli silloinkin, kun heitä ei ollut. Mutta kun he tulivat tähän maailmaan, heidät tuotiin heidän olemuksensa alkuun, koska Luoja on ikuinen ja he ovat luotuja ja ajalle alamaisia.

Lisää kysymyksiä, joita Saban kuningatar kysyi Salomolta;

8. Eräs kasvi on kutonut epätavallisen ja luonnonvastaisen kruunun, se näyttää loisteliailta kukkasiltaan kuin tulelta; ja hebrealaiset valmistavat kruunuja sen Pojan kunniaksi katkerista oksista.

- Salomo sanoi hänelle; sinä olet todellakin kuullut, että Herra ilmestyi orjantappurapensaassa, ja kukat loistivat sen oksista kirkkauden liekeissä, kun taas sen lehdet eivät kärventyneet siinä palamisessa. Me sanomme, että hän on Mooseksen Jumala, ja me palvomme tuota ikuista, joka lausui sanoja piikkipensaasta.

Kuningatar sanoo hänelle; minä olin kuullut, että sinä olet viisas, mutta en ymmärtänyt, että sinä etsit sydämen ajatuksetkin. Todellakin, Jumala, sinun Jumalasi, on se, joka tekee sinun ajatuksesi viisaiksi.

9. Vierasmaalaisella äidillä on poikia. Murhaajanainen, joka kasvatti laittomia miehiä. Varas menestyi ja juonittelujen kautta hedelmänsä oli kuninkuus.

- Salomo sanoi hänelle; sinä loukkaat esivanhempiani näillä kysymyksillä, sillä Perez, Juudan poika, juonittelulla ja Tamarin, jota pidettiin aviomiestensä murhaajana, varkauden kautta hän sai aikanaan kuningas Davidin.

10. Saban kuningatar sanoo, saastainen, josta tulee kuninkaita ja joka pehmenee, sitä kunnioitetaan pilvissä, ja sitä pirskotellaan muuttuneena, ja se on lähetettynä kuin uloste kedon poluilla.

- Salomo sanoi; naisten rinnoista tulee maitoa, jolla ruokitaan niin kuninkaat kuin alhaisetkin. Tätähän sinä tarkoitit, kertoen sen hauskalla tavalla.

11. Saban kuningatar sanoi; kuninkaan kokki iloitsee monista leipureista, että voisi vaihdella ruokalajeja ja niiden makuja, ja vaivaa nähden hän tekee hyviä ruokia, silti kaikki maistuvat samalta.

- Sitten Salomo nauroi, sanoen hänelle; jos sinulla on omasta maastasi tuon vertauksesi hyvää ruokaa, ota meidän kokkimme mukaan, että hän saisi tuhat naista; sillä todellakin, se sukupuoli on sama.

12. Sulhanen on näkymätön, eikä häitä voi muuttaa, ja häähuone on vielä käyttämätön. Morsian saa raivokohtauksen ja joutuu häpeään.

- Salomo sanoi; yritätkö loukata meidän seurakuntiamme, jotka ovat Jumalalle kihlattuja sillä kihlauksella, jota ei lausuta, että tekisimme haureutta muiden kansakuntien jumalien kanssa? Itse sinä kunnioitat Trane-lintua!

13. Mutta ota sinä meiltä vastaan arvoitus. Mikä on vahva torni, ja kompastuskivi, temppeli, jossa on neljä porttia, sen kivet ylistävät, sen perustus on rakkaus, sen rakenteissa on vettä, sen selvitymiseen tarvitaan kiveä, sen katolla tanssitaan, hypitään ilosta pylväiden päällä, Jumalan läsnäolon kirkkaus on erikoinen, sen pylväillä ei ole muotoa, sen johtaja harhailee vailla perustusta, siitä lähtee ja siinä on linnoituksia, sen ikkunat ovat eristettyinä, vastoin sitä rakennusta, eikä sen maan kansa näe sitä vartijaa, joka vartioi sitä taloa?

- Saban kuningatar sanoi hänelle; olkoon kuningaskuntasi ikuinen, sinä saat viisaudellasi maailman iloitsemaan!