Targum Neofiti; Bereshit / Genesis, Luku 49

Ensimmäinen Mooseksen kirja, aramean kielisen version mukaan. Neofiti on erikoinen targum, sillä kukaan ei tiedä sen alkuperästä tai historiasta yhtään mitään. Teksti on tunnistettu vasta 1980-luvun lopulla, joten tästä ei ole paljoa tiedossa. Ainoat länsimaissa tiedetyt kokonaiset käsikirjoitukset ovat Vatikaanin kirjastossa. Talmud Jerusalem, tract megillah mainitsee, että on olemassa ”muita” arameankielisiä raamatun käännöksiä oikeiden targumien lisäksi, muttei kommentoi asiaa enempää. Muussa juutalaisessa kirjallisuudessa tulee esiin, että esimerkiksi ”targum pseudo-Joonatan”-nimellä tunnettu targum on kristittyjen eksyttämiseksi juutalaisvainojen aikaan tehty. Mishnassa on tarkat ohjeet targumin tekemiseen, ja vain tämä, ja rabbiininen Onkelos täyttävät ne kriteerit. Kirjan nimi, Codex Neofiti, tulee siitä, että teksti on peräisin juutalaisille kristinuskoon käännytetyille perustetun oppilaitoksen, Domus Neofitirium, kirjastosta. Teksti puhuttiin synagoogassa sen jälkeen, kun sama kohta oli ensin luettu hebrealaisesta tekstistä. Juuri tätä tekstiä lainataan Luukkaan evankeliumissa, Luuk.11:27-28, jossa naisen lainaus on tästä, 1Moos.49:25, ja Jeshua sanoo kuulijaa ”autuaaksi”, jos myös sitä noudattaa. Tekstissä on useita viittauksia uuden testamentin kirjoituksiin. KR33 pohjatekstillä, ja targumin erot laitettu kursiivilla. Suomennettu joulukuu 25., 2015.

1. 49 LUKU.

Sitten Jaakob kutsui poikansa ja sanoi: "Kokoontukaa, niin minä ilmoitan teille ne kätketyt salaisuudet, salatun lopun, kuinka vanhurskaat palkitaan, ja pahantekijöiden rangaistuksen, ja minkälainen on se Eedenin ihanuus. Ne kaksitoista heimoa kokoontuivat yhteen ja ympäröivät sitä kultaista vuodetta, jolla meidän isämme Jakob lepäsi. He toivoivat, että hän kertoisi heille sen säädetyn lunastuksen ja lohdutuksen lopun. Heti, kun se salaisuus paljastui hänelle, se salattiin häneltä, ja heti, kun se ovi aukeni, se suljettiin häneltä. Isämme Jakob vastasi ja siunasi heitä; hän siunasi heitä jokaista heidän hyvien tekojensa mukaan.

2. Sen jälkeen, kun ne kaksitoista Jakobin heimoa olivat kokoontuneet ja ympäröineet sen kultaisen vuoteen, jolla meidän Isämme Jakob lepäsi, he toivoivat hänen paljastavan heille sen siunausten järjestyksen, mutta se salattiin häneltä. Meidän isämme Jakob vastasi ja sanoi heille, ”minun isäni isästä, Abrahamista, nousi se virheellinen Ishmael ja ne kaikki Keturan lapset. Ja minun isästäni Iisakista nousi se virheellinen Esav, minun veljeni. Ja minä pelkään. että teidän keskuudessanne on yksi, jonka sydän on jakautunut veljeään vastaan ja hän menee ja palvelee vieraita jumalia”. Ne kaksitoista Jakobin poikaa vastasivat kuin yhtenä ja sanoivat, ”kuule, Israel, meidän isämme; Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi”. Jakob vastasi ja sanoi, ”siunattu olkoon hänen nimensä, olkoon hänen kuningaskuntansa kunnia iankaikkinen!”

3. Ruuben, sinä olet minun esikoiseni, minun voimani ja minun murheeni alku, sinun osasi oli ottaa kolme osaa veljiäsi enemmän. Sinun oli esikoisuus, ja kuninkuus ja ylimmäinen pappeus olivat sinua varten. Koska sinä, esikoiseni Ruuben, teit synnin, esikoisuus on annettu Josefille minun pojalleni, ja kuninkuus Jehudalle, ja se ylimmäinen pappeus Leevin heimolle.

4. Minä vertaan sinua, poikani Ruuben, sellaiseen pieneen puutarhaan, johon tulvivat vesivirrat pääsivät, ja joita sinä et voinut kestää, ja sinä muserruit niiden edessä, poikani, niin sinä muserruit, poikani Ruuben, viisautesi ja hyvien tekojesi kautta. Poikani, älä enää sitä syntiä tee, ja se synti annetaan sinulle anteeksi ja otetaan sinulta pois. Sillä sinä nousit isäsi leposijalle; silloin sinä saastuit; nousteassasi minun vuoteeseeni.

5. Simeon ja Leevi ovat kaksosveljekset, terävien miekkojen taitajat, sotien nuoruudestaan. Heidän vihollistensa maassa he ovat saavuttaneet voittoja taisteluissa.

6. Heidän kokouspaikkoihinsa tai neuvoonsa ei suostu minun sieluni. Kun he kokoontuivat sitä Sikemin linnoitusta vastaan, sen tuhotakseen, he eivät ajatelleet minun kunniaani, sillä vihassaan he murhasivat ne kuninkaat, omavaltaisuudessaan he kaatoivat heidän vihollistensa muurit.

7. Kirottu oli Sikemin kaupunki, kun Simeon ja Levi menivät sinne, sitä tuhoamaan vihassaan, sillä heidän vihansa on raju, heidän kiukkunsa on julma”, sanoi meidän isämme Jakob. ”Jos Shimeon ja Levi asustavat yhdessä, ei mikään kansakunta tai kuningas kestä heidän edessään. Minä jaan Shimeonin perintöosan Jakobin huoneen keskellä, ja minä monin kertaistan Levin perintöosan Israelin heimojen keskellä.

8. Juuda, sinua sinun veljesi ylistävät; ja sinun nimesi kautta kaikkia juutalaisia kutsutaan juutalaisiksi.Sinun kätesi on vihollistesi kostaja, sinua kiirehtivät tervehtimään isäsi pojat.

9. Juuda on nuori leijona, niin minä sinua vertaan; sinä pelastit minun poikani Josefin murhaajilta. Tamarin tuomiosta sinä olet, poikani, viaton. Sinä elät ja asustat sodan keskellä, kuin leijona, kuin naarasleijona, eikä mikään kansakunta tai kuningas kestä häntä vastaan.

10. Ei siirry kuninkuus pois Juudan huoneelta eikä kirjanoppinut opettamasta tooraa hänen lastensa lapsille, kunnes tulee Messiaskuninkaan aika, hänen, jolle kuninkuus kuuluu, ja häntä kaikki kansat tottelevat.

11. Kuinka kaunis onkaan Messiaskuningas, joka on tuleva Juudan huoneen keskuudesta. Hän sitoo vyötärönsä ja lähtee taistelemaan niitä vastaan, jotka vihaavat häntä. Hän tappaa kuninkaita hallitsijoineen, ja saa vuoret punaiseksi tapettujen verestä, ja laaksot valkoisiksi heidän sotureidensa rasvoista. Hän huuhtoo vaatteensa veressä; on kuin rypäleen tallaaja.

12. Hänen, Messiaskuninkaan, silmänsä ovat kauniit, enemmän kuin puhdas viini, ettei hän näkisi niillä alastomuuden paljastumista tai viattoman veren vuodatusta, hänen hampaansa valkeammat maidosta, ettei hän söisi niillä varastettua tai riistettyä. Vuoret tulevat punaisiksi hänen viinipuistaan ja viinitertuistaan, ja vuoret valkoisiksi viljan runsaudesta ja lammaslaumoista.

13. Sebulon asuu sen suuren meren rannalla, hän on hallitseva laivojen satamoiden rannikolla, hänen maa-alueensa on Siidoniin saakka.

14. Isaskar on voimallinen heimo, joka loikoilee kahden sukukunnan välissä.

15. Ja hän näki alusta saakka, että se oli hyvää, ja Israelin maan hedelmät runsaita, ja hän taivutti olkansa tooran opiskeluun, ja hänen veljensä tuovat veroa hänelle.

16. Daanista on nouseva lunastaja ja tuomari, yhdessä kaikki Israelin sukukunnista heimoineen tottelevat häntä..

17. Näin on oleva se lunastaja, joka on nouseva Daanin huoneesta; hän on oleva voimallinen, korotettu yli kansakuntien. Hän on kuin käärmeenä tiellä, on kuin kyynä, joka makaa odottamassa risteyksissä, joka puree hevosta vuohiseen, niin että sen pelosta ratsastaja kääntyy takaisin ja syöksyy selin maahan. Hän on Shamson bar Manoah, jonka pelko on hänen vihollistensa yllä, ja kauhu hänen vihaajiensa yllä. Hän menee sotimaan niitä vastaan, jotka vihaavat häntä, ja tappaa kuninkaat yhdessä hallitsijoiden kanssa.

18. Meidän isämme Jakob sanoi, ”ei minun sieluni mielisty Gideon bar Joash’n lunastukseen, joka on hetkellinen lunastus, eikä Shamson bar Manoah’n lunastukseen, joka on ajallista lunastusta. Mutta hänen lunastukseensa mielistyy, jota minun sieluni odottaa, josta olet sanonut, että hän kokoaa Israelin, sinun kansasi huoneen yhteen. Sinulta minä odotan pelastusta, Herra.

19. Gaadin huoneesta lähtevät sotajoukot, varustettuina ja aseistettuina. He saavat Israelin kansan kulkemaan Jordanin yli, ja he tekevät maan alamaiseksi heidän edessään. Sen jälkeen he palaavat paikoilleen suurella hyvinvoinnilla.

20. Siunattu olet sinä, Asserin huone, kuinka runsaita ovatkaan sinun maasi hedelmät! Ja katso, se on tuottava satoa Israelin kuningasten poikien iloksi!

21. Naftali on nopea juoksija; hän antaa evankeliumia. Hän oli se, joka ilmoitti meidän isällemme Jakobille ensin, että Josef elää. Ja hän vyöttäytyi ja meni alas Egyptiin lyhyessä ajassa, ja toi Joosefin palatsista sen pellon omistusoikeuden. Ja kun hänen suunsa oli tapana julistaa hyvää sanomaa Israelin kokouspaikoissa, maito ja hunaja valuivat hänen huuliltaan.

22. Joosef, minun poikani, kuinka oletkaan kasvanut! Minun poikani, sinä, joka olet kasvanut ja tullut voimalliseksi ja vielä sinä olet tuleva voimalliseksi. Minä vertaan sinua, poikani Josef, viinipuuhun, joka on istutettu vesilähteiden äärelle, joka lähettää juurensa maahan, ja se särkee kaikki kalliot ja lähettää oksansa korkeuteen ja varjostaa kaikkia puita. Näin sinä, minun poikani Josef, voitit viisaudellasi kaikki ne Egyptin velhot ja kaikki heidän viisaansa, kun he nousivat sinua vastaan niillä faaraon toisilla vaunuilla ja julistivat sinun edessäsi, ’kauan eläköön kuninkaan isä, joka on viisauden herra ja vuosiltaan nuori’. Ja kuningasten ja hallitsijoiden tyttäret katsahtivat sinua ikkunoistaan, ja kuuntelivat sinua katoilta, ja heittivät sinun eteesi ketjuja, sormuksia ja kaulakoruja ja rintakilpiä ja kaikenlaista kultaa, toivoen, että kohottaisit silmäsi ja katsoisit heistä yhteen. Olkoon se sinusta kaukana, poikani Josef! Et sinä kohottanut katsettasi etkä katsonut heistä yhteenkään. Ja kuningasten ja hallitsijoiden tyttäret sanoivat toisilleen, ’tämä on puhdas Josef, joka ei ole kulkenut silmien ihastuksen mukaan, eikä sydämensä kuvitelmien mukaan. Ne ovat sellaisia, jotka tuhoavat ihmiskunnan maan pinnalta. Tämän tähden hänestä on nouseva kaksi heimoa, Manasse ja Efraim, jotka ovat saava osan ja perinnön veljiensä kanssa maan jakamisessa.

23. He puhuivat häntä vastaan, mutta kenestäkään Egyptin velhoista tai viisaista ei ollut hänelle vastusta. He puhuivat pahaa heidän herransa edessä, ja he kertoivat juoruja hänestä faraon, Egyptin kuninkaan edessä, saadakseen hänet alas asemastaan ja saadakseen häneltä sen kuninkuuden pois. He puhuivat petollisella kielellä häntä vastaan faraon palatsissa, ja sellainen satuttaa enemmän kuin nuolet.

24. Hän laittoi luottamuksensa siihen voimalliseen. Hän ojensi kätensä ja käsivartensa pyytämään armoa isänsä Jakobin voimalliselta, häneltä, jonka käsivarren voimalla koko Israelia kannatetaan.

25. Olkoon sinun isäsi Jumalan Messias sinun apusi, ja taivasten Jumala sinua siunatkoon, antakoon siunauksia parhaasta kasteesta ja sateesta taivaasta ylhäältä, siunauksia lähteistä, jotka maasta, syvyydestä alhaalta lähtevät, siunatut ovat ne rinnat, joita olet imenyt, ja se kohtu, joka sinut kantoi!

26. Sinun isäsi siunaukset kohoavat yli minun vanhempaini siunausten, niiden, joilla minun isänsi Abraham ja Iisak siunasivat minua, joita maailman herrat Ishmael ja Esav kaipasivat alusta asti. Tulkoon nämä siunaukset, tulkoon niistä kunnian kruunu Joosefin pään päälle, päähine hurskaalle, joka oli Egyptin maan herra ja hallitsija, ja hän tavoitteli isänsä ja hänen veljiensä kunniaa.

27. Benjamin on voimallinen heimo; hänen alueelleen rakennetaan se temppeli, ja hänen maillaan se Herran shekinan kunnia saa asustaa. Aamulla papit uhraavat sitä ikuista karitsaa ja minchaa, ja illalla hän jakaa Israelin lasten uhreista jäänyttä."

28. Nämä ovat kaikki Israelin sukukunnat, luvultaan kaksitoista, ja tämän siunauksen puhui hän heille siunatessaan heidät; hän siunasi jokaisen erikseen erityisellä siunauksella.

29. Ja hän käski heitä ja sanoi heille: " katso, minut otetaan pois heimoni tykö; haudatkaa minut isieni viereen, siihen luolaan, joka on heettiläisen Efronin vainiolla,

30. luolaan, joka on Kefelan vainiolla, vastapäätä Mamresta Kanaanin maassa, jonka vainion Aabraham osti heettiläiseltä Efronilta perintöhaudakseen.

31. Siihen on haudattu Aabraham ja hänen vaimonsa Saara, siihen on haudattu Iisak ja hänen vaimonsa Rebekka, ja siihen minäkin hautasin Leean,

32. siihen vainioon, joka luolineen on ostettu heettiläisiltä."

33. Kun Israel oli antanut määräyksensä pojilleen, veti hän jalkansa vuoteeseen ja täytti päivänsä ja kuoli ja tuli otetuksi heimonsa tykö.

en vuoden vanhana. Ja hänet balsamoitiin ja pantiin arkkuun Egyptissä.