Tuomaan ilmestys - Irlannin versio

Irlantilainen, kuitenkin latinan kielellä kirjoitettu versio menee aika paljon eri tavalla kuin tutkijoille tutumpi latinan teksti, siksi suomennos. Ainoa kokonainen käsikirjoitus tästä on Munich, Bayerische Staatsbibliothek CLM 4563, ja sen lisäksi osittain Naples, Bibliotheca Nazionale Vittorio Emanuele III, lat.2, sekä Vatikaanin Pal.Lat.220. Lisäksi katkelmia on Torontossa, Wienissä ja Oxfordissa. Tekstin ikää on vaikea arvioida, mutta nämä käsikirjoitukset ovat ennen vuotta 800 kirjoitettuja. Transkriptio "The End And Beyond: Medieval Irish Eschatology", Vol.2, Celtic Studies Publications XVII, 2014. Suomennettu maaliskuussa 2018.

Jeesus puhui Tuomaalle tuomion päivästä.

Tuomas kuuli, mitä täytyy tulla tapahtumaan lopun aikoina. Tulee olemaan nälänhätää, sotia, vitsauksia, suuria riitoja kansojen keskuudessa, Jumalan pilkkaamista, pahuutta, vihaa, ylpeyttä ja kärsimättömyyttä. Niin jokainen puhuu sitä, mikä häntä miellyttää. Jumalan papeilla ei ole mitään rauhaa keskenään. He uhraavat minulle valheellisia ajatuksia. Sen jälkeen kansa näkee, kuinka papisto vetäytyy pois Jumalan huoneesta, samalla tavalla kuin ne, jotka ovat jo valmiiksi kääntyneet sieltä maailmaan. Jumalan huoneen toimintaa rajoitetaan ja monet paikat tuomitaan raunioiksi. Niistä tulee alamaisia Rooman hallitsijalle, niin kuin ne aikaisemminkin olivat, lakataan maksamasta veroja, kultaa ja hopeaa; kaupunkien johajia tuomitaan oikeuksissa ja kuningasten aarrevarastot täyttyvät.

Ja kaikkien ihmisten keskuudessa tulee olemaan suurta levottomuutta, Jumalan huoneita tuhotaan ja alttarit häväistään. Niin kuin hämähäkin verkko peittää ne, samoin pyhyys turmellaan, pappeus saastutetaan, uhrit laitetaan palasiksi, kaikki hyveellisyys murskataan, onnellisuus ja ilo katoavat. Niinä päivinä pahuus on vallassa, eikä puhdasta pappeutta löydy.

Äkkiä, lähellä viimeistä aikaa, nousee eräs kuningas, lain rakastaja, hän saa hallituksen, mutta ei aivan loppuun saakka. Häneltä jää kaksi poikaa, ensimmäistä kutsutaan ensimmäisellä kirjaimella, toista kahdeksannella. Kuitenkin se ensimmäinen kuolee ennen toista. Sen jälkeen nousee kaksi hallitsijaa, tuhotakseen kansoja, ja heidän valtansa aikana idässä on suurta nälänhätää. Kansa nousee kansaa vastaan, ja heidät ajetaan pois omien rajojensa sisäpuolelta.

Jälleen nousee eräs toinen kuningas, juonitteleva mies, ja hän iloitsee, kun saa ihailla Rooman hallitsijan kultaista kuvaa Jumalan huoneessa. Siihen aikaan tulee paljon marttyyrikuolemia. Silloin uskovat palaavat takaisin Jumalan palvelemiseen, pyhittäydytään iloiten ja uhrautuminen kukoistaa, vuoret saavat lohdutuksen ja niistä virtaa makeutta, tuli riemuitsee, ja pyhien lukumäärä tulee täyteen. Vähän ajan kuluttua idästä nousee seuraava kuningas, lain rakastaja, kaikessa huolellinen, Jumalan huone on täynnä hyvää, hän osoittaa armoa leskille ja hylätyille, ja hän säätää, että papeille on annettava kuninkaallisia lahjoja. Hänen aikanaan kaikki menestyy.

Jälleen, tämän jälkeen maailman eteläosasta nousee eräs kuningas, hän saa hetkeksi vallan, ja hänen aikanaan aarrevarastot köyhtyvät, kun niitä jaetaan Rooman eliitille, kaikki voimallisten saavutukset jaetaan sille samalle kuninkaalle. Sen jälkeen tulee olemaan viljan ja viinin runsautta, ja rahan rakastamista. Kullan vastinetta annetaan viljasta, uusia peltoja kylvetään, työtä tehdään eikä siitä saa mitään. Voi niitä, jotka menevät naimisiin, he synnyttävät lapsia nälänhätään ja vankeuteen! Voi niitä, jotka liittävät talon taloon ja pellon peltoon, sillä tuli kuluttaa nämä kaikki. Voi niitä, jotka kiertävät kerjäläiset kaukaa, koska he eivät saa koskaan armoa. Voi niitä, jotka eivät jaa mitään nälkäiselle, sillä heidät kirotaan ikuiseen tuleen.

Ja minä haluan sinun tietävän; Minä olen kaikkien henkien isä. Nämä ovat tämän maailman lopun merkkejä; kaikessa maassa tulee olemaan nälänhätää, vitsauksia ja suurta puutetta. Kaikkia ihmisiä otetaan vangiksi, kaikista kansoista ja heitä kaatuu miekkaan. Maailmassa on oleva suuri levottomuus, ja seitsemän päivän ajan taivaalla on oleva suuria merkkejä, ja taivasten voimat järkkyvät.

Se suuri päivä tulee, ja se on tuomion alku. Päivän kolmannella hetkellä kuuluu taivaista ääni, suuri ja voimallinen, ja pohjoisesta kohoaa verinen pilvi, ja tuota pilveä seuraa suuri ukkonen ja valtavat salamat, ja tuo pilvi peittää koko taivaan. Ja tulee olemaan veristä sadetta, ja tulta joka puolella maan pinnalla, ja nämä ovat ensimmäisen päivän merkkejä. Toisena päivänä taivaista kuuluu suuri ääni, ja maa siirtyy pois sijoiltaan, ja idässä avautuu osa taivaista, ja taivasten porteilta lähtee valtava tulen voima. Ja se peittää koko taivaan iltaan saakka, ja sinä päivänä maailma järisee ja vapisee; nämä ovat sen toisen päivän merkkejä.

Kolmantena päivänä kuitenkin, noin toisella tunnilla, kuuluu ääni taivaista ja maan syvyydet avautuvat maailman neljään ääreen, sitä järisyttäen. Ja taivaat avautuvat sataen pahaa kaasua ja rikkiä, se on oleva kauhea ja pahana hajun päivä kymmenenteen tuntiin saakka. silloin ihmiset sanovat siitä hajusta, "loppu on lähellä" ja me menehdymme. Nämä ovat sen kolmannen päivän merkkejä.

Neljäntenä päivänä idän maa puhuu ja syvyydet järisevät. Maa siirtyy pois paikaltaan maanjäristyksen voimasta, sinä päivänä kansakuntien kauhistukset ja kaikki maan rakennukset sortuvat sen maanjäristyksen voimasta; nämä ovat neljännen päivän merkkejä. Viidentenä päivänä, sen kuudennella hetkellä, taivasten kirkkaudesta nousee valtava ukkosmyrsky ja aurinko katoaa. Päivän loppuun asti maailmassa on oleva suuri pimeys; kansa on murheissaan ilman aurinkoa tai kuuta, ja tähdiltäkin kielletään niiden palvelutyö. Sinä päivänä kaikki kansat vihaavat tätä maailmaa ja halveksivat elämää tässä maailmassa; nämä ovat viidennen päivän merkkejä.

Kuudentena päivänä taivasta kuulu suuri ääni, päivän viidennellä hetkellä, ja taivasten perustukset askeutuvat alas idästä länteen, ja taivasten enkelit katselevat maata taivasten korkeuksista, ja maan päällä kaikki ihmiset tulevat näkemään enkelijoukot katselemassa taivaista, ja kaikki ihmiset pakenevat vuorten luoliin enkelien voimallista katsetta pakoon, ja kaikki sanovat yhdellä äänellä; "jospa vain tulisi pilvi ja nielaisisi meidät!" - sillä mitään sellaista ei ole tapahtunut maailman luomisen jälkeen; nämä ovat kuudennen päivän merkkejä.

Seitsemäntenä päivänä kahdeksannella hetkellä taivasten neljästä äärestä kuuluu ääniä, ja samalla koko taivas täytyy enkelijoukoista; ne taistelevat keskenäänkin, ja sinä päivänä enkelit etsivät valitut, niin että heidät vapautetaan maailman tuhosta. Silloin kaikki kansat tulevat näkemään, että heidän kadotuksensa hetki on tullut; nämä ovat seitsemännen päivän merkkejä.

Kahdeksantena päivänä, kuudennella hetkellä, taivaissa kuuluu lempeä ja suloinen ääni, idästä, ja se Isän enkeli, jolla on valta yli pyhien enkelien, kutsuu, ja he lähtevät hänen kanssaan istuen kirkkauden vaunuissa, he kulkevat pitkin taivaita vapauttaakseen minun valittuni, ne, jotka ovat uskoneet minuun, ja he iloitsevat maailman tuhoutumisesta. He näkevät minun tulevan minun Isäni kirkkaan pilven päällä, voimassa, ja pyhien enkelien kunnian kanssa. Silloin, kun minä tulen, paratiisin tuliset lukot heikkenevät, sillä paratiisi on tulen ympäröimä. Tämä on se ikuinen tuli, joka kuluttaa maapallon ja maailman kokonaisuuden, ja vanhurskaiden henget ja sielut lähtevät sieltä paratiisista, ja ne täyttävät koko maapallon, ja jokainen heistä ilmestyy sen kaltaisena, kun hänet oli haudattu, ja jokainen heistä sanoo, "minun ruumiini oli haudattu tänne", ja noiden henkien ääni kuuluu, ja koko maapallon täyttää valtavan määnjäristyksen voima, ja sen maanjäristyksen voimasta vuoret ja kalliot halkeavat ja haudat avautuvat, jopa kaikista pohjimmaisetkin. Silloin jokainen henki palaa astiaansa ja pyhien ruumiit nousevat jälleen, ja silloin ne muuttuvat taivaallisen kuvan kaltaisiksi, pyhien enkelien kirkkauden kunniaksi, minun pyhän Isäni suuresta voimasta, ja ne vaatetaan ikuisen elämän vaatteilla, sellaisesta valkoisesta pilvestä, jota ei tässä maailmassa ole nähty, sillä tuo pilvi laskeutuu taivasten kuningaskunnan korkeuksista, minun Isäni suuresta voimasta. Ja tuo pilvi verhoaa koko ruumiin jokaiselta sellaiselta minun pyhältäni, joka uskoi minuun. Silloin minun pyhät enkelini vaatettavat heidät, ne, joista olen jo aikasemmin sinulle maininnut. Silloin he nousevat avoimesti ja he kulkevat minun kanssani valkeudessa ja kunniassa minun Isäni kuningaskuntaan. Ja on oleva suuri ilo taivaissa minun Isäni ja hänen pyhien enkeleidensä läsnäolossa.

Myöhemmin, kun valitut ovat lähteneet pois tästä luomakunnan maailmasta, lähtee suuri tuli liikkeelle idästä ja lännestä, ja se järisyttää koko maailman, ja se kantaa pois kaiken saastaisuuden ja kaikki sen maailman jäänteet. Ja pimeyden enkelit saattavat koko maailman sielujen henget pimeyden syvyyteen, saatanan ikuiseen pimeyteen, jossa on sammumaton tuli, pimeyden paikkaan. Siellä kaikki maailman sielut saavat kärsiä, ja ne ulvovat villieläinten lailla, koska henki laskeutuu niistä pois, ja joidenkin henki kääntyy takaisin minun Isäni valkeutta kohti.

Tämä on se Jeesuksen Kristuksen kuvailema kirja, joka on maailmalta salattu. Ja hän sanoi Tuomaalle; katso, minä olen kertonut sinulle salattuja asioita, että sinä voisit kertoa niitä minun pyhilleni, niille, jotka uskovat minuun; näin tulee olemaan ja he saavat sen tietää. Ja tällä hetkellä heissä voi olla jotain salattuja asioita.