Rabbi Shimon bar Jochain rukous

Hepreankielinen teksti Tefilat Rashbi, joka on laajennettu versio lyhyemmästä Nistarot Rashbi, rabbi Shimon bar Jochain salaisuudet. Adolph Jellinek on julkaissut teoksen kokoelmassaan Bet HaMidrasch, BHM 4:117-26. Alussa oleva kertomus on myöhempää lisäystä, vertauskuvallinen teksti Rooman henkivalloista. Teksti näyttäisi olevan kooste monista lyhyemmistä vastaavista midrash-opetuksista. Rabbi Shimonin nimi tekstiin on laitettu tunnettavuuden tähden. Suomennettu maaliskuussa 2020.

Nämä ovat ne salaisuudet ja ilmestykset, jotka rabbi Shimon sai. Tämä on se rabbi Shimon bar Jochai, joka lähetettiin Jerusalemista Roomaan keisarin luokse. Kun hän oli laivamatkalla, Ashmedai, demonien johtaja, ilmestyi hänelle unessa. Hän sanoi hänelle, "pyydä jotain, mitä voin tehdä puolestasi." Rabbi Shimon vastasi, "kuka olet?" Hän vastasi, "minä olen Ashmedai, jonka Jumala lähetti tekemään ihmeen sinun puolestasi." Hän julisti, "maailmankaikkeuden Herra! Hagar, Sarain palvelijatar sai avukseen enkelin, mutta minulle sinä olet lähettänyt demonien johtajan?!" Ashmedai sanoi hänelle, "onko sillä merkitystä, mistä lähteestä ihmeet tulevat, minulta tai enkeliltä, kunhan vain toiveesi toteutuu?" Ashmedai jatkoi, "minä menen nyt keisarin tyttäreen. Teen hänet heikoksi, ja laitan hänet huutamaan sinun nimeäsi. Sitten, kun saavut sinne, ja sinua pyydetään poistamaan minut siitä huonekunnasta, minä sanon etten lähde, ennenkuin he täyttävät sinun toiveesi."

Ashmedai lähti pois, ja meni keisarin palatsiin ja teki kaiken sen, mitä sanoi tekevänsä. Keisari tytär nousi vuoteeltaan ja se meni häneen. Heti, kun se oli mennyt häneen, tyttö rikkoi isänsä palatsin astioita ja huusi "rabbi Shimon! Shimon bar Jochai!" Muutaman päivän kuluttua laiva saapui rabbi Shimonin kanssa satamaan. Tämä mentiin ilmoittamaan keisarille. Keisari lähetti noutamaan häntä, ja sanoi hänelle, "mikä on toiveesi?" Hän vastasi, "Jerusalemin juutalaisilla on lahja sinulle." Keisari sanoi, "en ota sinulta vastaan mitään, enkä halua sinulta mitään, paitsi että ajat pois tämän demonin tyttärestäni. Minulla ei ole ketään seuraajaa hallitsijana, muuta kuin hän, sillä minulla ei ole enempää jälkeläisiä." Rabbi Shimon meni ja sanoi sille, "Ashmedai, tule ulos tästä tytöstä!" Se vastasi, "en lähde pois, ennenkuin he toteuttavat kaiken sen, mitä haluat!" Tämä toistui monta kertaa.

Se hallitsija kokosi yhteen kaikki vanhimmat, ja johtajat palvelijoineen. Hän kysyi heiltä, "mitä te neuvotte tekemään? Kyseessä on minun tyttäreni. Riivaaja on vallannut hänet, ja me olemme jo valmiiksi säätäneet, että juutalaiset eivät saa ympärileikata poikalapsiaan, eivät saa pitää sapattia, eikä heidän vaimonsa saa pitää kuukautisten tähden puhtautta. Meidän kuningaskunnassamme on tapana, että lain säätäjä ei sitä peruuta, ja jos peruuttaa, häneltä otetaan valta pois, meedialaisten ja persialaisten lakien mukaisesti." Yksi hänen neuvonantajistaan nousi ja sanoi, "herrani, kuningas, anna minun sanoa sinulle jotain, jonka kautta tyttäresi paranee ja saat luvan peruuttaa säädöksesi, sillä tämä säädös juutalaisia vastaan on huono sekä meille, että sinulle." Keisari vastasi hänelle, "puhu."

Tuo neuvonantaja sanoi hänelle, "jos jollain on vastustaja, haluaisiko hän sen vastustajan olevan rikas vai köyhä?" Keisari vastasi hänelle, "köyhä." Neuvonantaja sanoi, "juutalaisten tapa on tehdä työtä koko kuuden päivän viikko, jonka aikana he keräävät omaisuutta. Kuudentena päivänä he käyttävät sen kaiken kunnioittaakseen sapattia. Mutta nyt, jos he eivät saa pitää sapattia, sapattiin käytettävä omaisuus jää käyttämättä ja he vain keräävät omaisuutta, ja lopulta nousevat sinua vastaan. Mutta jos palautat sapatin heille, he käyttävät varallisuutensa siihen ja pysyvät köyhinä." Keisari vastasi, "palauttakaa sapatti heille!"

Sitten tuo neuvonantaja sanoi, "jos ihmisellä on vastustajia, olisiko parempi, jos niitä on paljon, vai vähän?" Hallitusmies vastasi, "vähän." Hän jatkoi, "herrani, kuningas, juutalaiset ympärileikkaavat poikavauvansa, kun he ovat vain kahdeksan päivän ikäisiä. Jos heistä yksi selviytyy, sata kuolee." Tuo hallitsija sanoi, "palauttakaa myös tämä heille!"

Ja vielä tuo neuvonantaja sanoi hänelle, "herrani, kuningas, kuukautisten epäpuhtaus toimii näin; kun israelilaisen naisen oletetaan olevan kuukautisten tähden epäpuhdas, heillä ei ole seksuaalista toimintaa, sillä heidän kuuluu pitää verenvuodon ja puhdistumisen viikko." Hallitsija vastasi, "palauttakaa heidän kuukautislakinsa sellaiseksi kuin se olikin!"

Sitten tuo hallitsija sanoi rabbi Shimonille, "suostun ehtoihisi. Mene ja kerro sille demonille nyt, että lähtee pois tyttärestäni!" Rabbi Shimon käski Ashmodaita, ja se lähti pois keisarin tyttärestä. Sitten keisari palautti rabbi Shimonille sen lahjan, jonka hän oli tuonut hänelle, ja antoi hänelle paljon muitakin lahjoja, ja kirjoitutti häntä varten tukevia kirjeitä Jerusalemin viranomaisille. Ja niin rabbi Shimon palasi Jerusalemiin iloiten ja hyvällä mielellä, ja säädökset poistettiin.

Tämä oli se rabbi Shimon, joka oli luolassa tätä ennen, keisarin vainojen tähden. Hän paastosi neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, ja hän sanoi rukouksessaan näin; Siunattu olet sinä, Herra, meidän Jumalamme, ja meidän isiemme Jumala, Avrahamin, Itshakin ja Jakovin Jumala, suuri, voimallinen ja kunnioitettava Jumala, joka armostasi loit taivaat ja maan, joka elät ja pysyt aina ja ikuisesti! Sinä olet ylistetty, korotettu, kruunattu ja kaunistettu, sinä olet yksi, sinä olet kuninkaiden kuningas ja herrojen Herra! Sinä ainoa, yksi on sinun nimesi, sinut on kätketty kaiken elävän katseelta, ja niin on nimesikin kätketty! Sinä olet ihmeellinen ja sinun nimesi on ihmeellinen! Sinä olet yksi ja sinun nimesi on yksi! Sinä valitsit Abramin ja toit hänet Kaldean Uurista, ja paljastit hänelle ne kuningaskuntien aiheuttamat kärsimykset, joilla he alistaisivat hänen jälkeläisiään. Minä pyydän sinua, Herra Jumala, avaa rukousten portit minulle ja lähetä enkeli opettamaan, milloin tulee Messias, Davidin suvusta, kuinka hän kokoaa yhteen israelilaiset kaikista niistä paikoista, joihin heidät on hajotettu, ja kuinka monta sotaa heidän täytyy kestää ennen tuota kokoamista. Selittäköön hän minulle tätä Herran, Jumalan tahdon mukaan. Kuinka kauan on tuohon ihmeiden aikaan?"

Rabbi Shimon sanoi, "heti minulle avattiin taivasten portit, ja minä katselin Jumalan näkyjä. Minä kaaduin kasvoilleni, ja katso, ääni puhui minulle, "Shimon, Shimon!" Minä vastasin ja sanoin sille, joka puhui, "mitä sinä sanot?" Herra sanoi minulle, "nouse siitä paikastasi." Hänen puhuessaan, minä nousin vavisten ja sanoin hänelle, "mikä on sinun nimesi?" Hän vastasi minulle, "miksi kysyt nimeäni? Sitä ei voi ymmärtää."

Minä sanoin hänelle, "milloin Israelin pelastaja tulee?" Hän vastasi minulle, "Jumala katsoi israelilaisten puoleen, ja Jumala piti heistä huolta" (2Moos.2:25). Sitten hän laittoi keeniläiset kulkemaan minun edestäni. Minä kysyin häneltä, "keitä nämä ovat?" Hän sanoi minulle, "nämä ovat keeniläisiä." Sitten hän näytti minulle Ishmaelin kuningaskunnan, joka tulisi olemaan keeniläisten jälkeen. Silloin minä itkin kyynelvirran, ja sanoin hänelle, "herrani, onko sillä nuo sarvet ja sorkat, joilla se murskaa Israelia?" Hän vastasi minulle, "kyllä on."

Kun minä vielä puhuin hänen kanssaan, katso, enkeli nimeltä Metatron kosketti minua, ja herätti minut, niinkuin mies herätetään unestaan. Kun minä näin hänet, minä seisoin vavisten ja kivut valtasivat minut, enkä voinut olla voimissani, ja kipuni oli kuin naisella, joka on synnytyskivuissaan. Hän sanoi minulle, "Shimon". Minä vastasin, "tässä olen." Hän sanoi minulle, "tiedä, että Jumala on lähettänyt minut sinun luoksesi kertomaan sinulle siitä sinun kysymyksestäsi, jonka kysyit häneltä. Kun näit keeniläiset, ja Ishmaelin kuningaskunnan, sinä itkit, mutta säästä itkusi ainoastaan Ishmaelin kuningaskunnan asiaan. Sillä sen vallan ajan lopulla se aiheuttaa suurta, mittaamatonta teurastusta Israelin keskuudessa, ja se säätää ankaria säädöksiä Israelia vastaan, ja julistaa, että jokainen, joka lukee Tooraa, lävistetään miekalla. Osa Israelia kääntyy heidän lakeihinsa. Siihen aikaan keeniläisten kuningaskunta tulee Jerusalemiin, alistaa sen ja tappaa sen sisällä yli kolmekymmentä tuhatta. Sen paineen tähden, jolla he ahdistavat Israelia, Jumala lähettää heitä vastaan lisää ismaelilaisia, ja he sotivat keskenään pelastaakseen Israelia heidän otteestaan. Silloin nousee eräs huonomuistinen, riivaajan valtaama mies, joka puhuu Jumalasta valheita, ja hän ottaa maan alamaiseksi, ja ismaelilaisten ja Edomin lasten välillä on oleva vihollisuus.

Minä käännyin Metatronin puoleen ja sanoin hänelle, "ovatko ismaelilaiset pelastukseksi Israelille?" Hän sanoi minulle, "eikö profeetta Jesaja sanonut näin, "hän näkee tulevan vaunuja, parivaljakon vetämiä, ratsastajia aasin tai kamelin selässä" (Jes.21:7)? Vaunut on Achaemenid. Parivaljakko on Kreikka. Ratsastajat on Rooma. Aasilla ratsastava on Messias, kuten kirjoitettu on, "nöyrä ja ratsastaa aasilla" (Sak.9:9). Kamelilla ratsastava tarkoittaa ismaelilaisia, joiden vallan alla Messiaan kuningaskunnan hallitus versoaa. Siksi aasilla ratsastava on ennen kamelia. Kamelilla ratsastava iloitsee Messiaan saapumisen odotuksesta, mutta kuitenkin kirjanoppineet menehtyvät, ja pimeyden (Belial) valta vahvistuu.

Vielä, "hän katseli keeniläistä" (4Moos.24:21). Mikä oli se sanoma siitä, mitä se paha Bileam näki? Kun hän näki ennalta, että keeniläisten heimo tulee nousemaan ja alistamaan Israelia, hän aloitti ja sanoi, "Ethan on sinun asuinsijasi", tarkoittaen, että se tulee keskittymään ainoastaan itämaisen Ethanin käskyihin.

Toinen kuningas, joka ismaelilaisista nousee, tulee rakastamaan Israelia. Hän korjaa temppelin sivuhaarat, sotii Esaun jälkeläisiä vastaan ja tuhoaa niiden sotajoukkoja. Nousee kuningas, jonka nimi on Marwan (mem resh vav vav nun). Hän paimentaa aasilaumaa, ja hänet otetaan aasien luota ja kruunataan hallitsijaksi. Edomilaiset nousevat häntä vastaan ja tappavat hänet, ja häntä seuraa toinen, ja tämä saa olla rauhassa kaikilta niiltä, jotka rikkovat häntä vastaan. Hän on oleva Siionin ystävä, ja hän kuolee rauhassa.

Hänen tilalleen nousee toinen kuningas, ja hän vahvistaa otettaan kuningaskunnastaan miekallaan ja jousellaan. Hänen valtansa aikana soditaan; välillä idässä, välillä lännessä, välillä pohjoisessa ja välillä etelässä, ja hän sotii niitä kaikkia vastaan. Hänen aikanaan moskeija (Geiron) sortuu ismaelilaisten päälle Damaskossa, Ishmaelin kuningaskunta sortuu, sillä tästä ajasta kirjoitettu on, "Herra on katkaissut jumalattomien sauvan" (Jes.14:5). Sotilaat keedarilaisista pysyvät vielä hänen kanssaan. Luoteinen neljännes kapinoi häntä vastaan ja voittaa monet sen sotajoukoista; ensimmäinen Tigriksellä, toinen Eufratilla ja kolmas Mesopotamiassa. Hän pakenee niitä kaikkia, mutta hänen lapsensa saadaan vangiksi ja ripustetaan puisiin telineisiin.

"Sinä päivänä tapahtuu, että Herra viheltää kärpäsille" (Jes.7:18). Jumala antaa merkin "mehiläisille Assurin maassa" (Jes.7:18), ja ne sotivat Ashkenazimia vastaan. Ensimmäinen kuningas, joka johtaa heitä ja tuo heidät esiin, on se, joka kapinoi heidän herrojaan vastaan, kuten kirjoitettu on, "Näin sanoo Herra, Israelin lunastaja, Israelin Pyhä, syvästi halveksitulle, kansojen inhoamalle valtiaitten orjalle" (Jes.49:7). Ja "valtiaitten orja" tarkoittaa ketä? Tämä tarkoittaa kanaanilaisia, jotka ovat kaikista kansakunnista halveksituimpia.

Valtiaiden orjasta vielä, tulee olemaan sellainen kuninkaiden palvelija, joka kapinoi herrojaan vastaan, ja toiset kapinalliset kokoontuvat yhteen hänen kanssaan. He sotivat ismaelilaisia vastaan, tappavat heidän soturinsa ja ottavat omakseen heidän omaisuutensa. He ovat todella vastenmielisiä, pukeutuvat mustaan ja tulevat idästä. He ovat armottomia, vailla sääliä, kuten kirjoitettu on, "katso, minä panen liikkeelle kaldealaiset, tuiman ja rajun kansan" (Hab.1:6) ja "ratsut karkaavat pystyyn" (Naahum 3:3). He tulevat kaukaisesta maasta ottamaan omakseen niitä asuinsijoja, jotka eivät heille kuulu, ja he nousevat vuorten huipuille - tämä viittaa Israelin vuoriin - ja he tuhoavat pyhäköt, sammuttavat valot ja hajottavat ovet.

Sitten nousee neljä muuta kuningasta, joista kaksi on paljastettu, ja kaksi nousee heitä vastaan. Heidän valtansa aikana ilmestyy se Ben David, kuten kirjoitettu on, "noiden kuninkaiden päivinä" (Dan.2:44). Ensimmäinen kuningas on vanha mies, muttei kuitenkaan todella vanha. Se kuningas on nöyrä, hänellä on viehättävät silmät ja ihanat, mustat hiukset. Mutta hän eksyttää. Toinen hallitsija nousee hänen jälkeensä, hajaannusten keskellä, ja hän asettaa suuria sotajoukkoja Eufratin alueelle. Kuitenkin hänen sotajoukkonsa kaatuvat yhdessä päivässä, sekä pohjoisessa että etelässä olevat, ja hän pakenee, mutta hän jää kiinni ja vangiksi, ja koko sen ajan, kun hän on vankina, maassa on rauha. Neljäs kuningas rakastaa kultaa ja hopeaa. Hän on vanha ja pitkä, ja hänellä on paise isonvarpaan alla. Hän painattaa kuparikolikoita ja kätkee niitä, ja varastoi kullan ja hopean kanssa niitä Eufratin varrelle. Mutta nämä ovat oikeasti varastossa Messiaskuningasta varten, kuten kirjoitettu on, "Minä annan sinulle aarteet pimeän peitosta, kalleudet kätköistään" (Jes.45:3). Hänen valtansa aikana läntinen neljännes kapinoi, ja hän lähettää kahdet joukot. Ja ne, jotka ovat lännessä, tappavat osan idän miehistä, ja sen seurauksena lisää tulee länteen.

Ja yhden viikon alussa ei ole sadetta, ja toisella viikolla on nälähädän nuolet. Kolmannella viikolla on suuri nälänhätä ja kuivuutta, ja neljännellä on tasaista, ja viidennellä suuri runsaus. Kuudennen aikana tähti nousee idästä, ja sen yllä on keihään kaltainen tulinen sauva. Maailman kansat sanovat, että "tämä tähti on meidän", mutta näin ei ole, vaan se on Israelin, kuten kirjoitettu on, "tähti nousee Jakovista" (4Moos.24:17). Se loistaa kaksi tuntia yön ensimmäisestä vartiohetkestä alkaen. Se on viisitoista päivää idässä, ja sitten viisitoista päivää lännessä. Jos se loistaa kauemmin, se on hyvä asia Israelille.

Ja taas minä palasin rukoukseeni ja paastoon neljäksikymmeneksi päiväksi, kunnes tämä enkeli ilmestyi minulle. Hän sanoi minulle, "kysy", ja minä vastasin hänelle, "herra, mikä on näiden loppu?" Se enkeli sanoi minulle, "kaiken tämän jälkeen länsimaat ovat vallassa, suurten sotajoukkojen kanssa, ja ne sekoittuvat toisiinsa, ja sotivat niitä idän miehiä vastaan, jotka ovat heidän maissaan. Länsimaat tappavat heitä, ja ne, jotka selviävät, pakenevat heitä Alexandriaan. Jotkut länsimaista ajavat heitä takaa, ja he pääsevät sinne ja siellä on oleva suuri taistelu. Idän miehet pakenevat sieltä muualle Egyptiin. He valtaavat sen, ottavat saaliin ja tekevät sen autioksi toteuttaakseen sen, mitä kirjoitettu on, "Egyptistä tulee autio" (Joel 4:19). Sieltä he menevät "ihanaan maahan", ja he tuhoavat maata joka puolelta. Sellainen, jonka he saavat vangiksi, ei saa palata, ennenkuin Messias tulee.

Kun minä kuulin tämän, minä itkin paljon. Se enkeli sanoi minulle, "Shimon, miksi itket?" Minä vastasin hänelle, "eikö Abrahamin, Itshakin ja Jakovin jälkeläisillä ole pakopaikkaa niinä päivinä?" Hän sanoi minulle, "tilanne tulee olemaan vaikea. Jos jätät lihan tulelle, et pääse sen tuoksua pakoon, niin ei Israelkaan pääse pakoon. Mutta jokainen, joka menee kammioonsa, ja pakenee ja piiloutuu, pääsee pakoon, kuten kirjoitettu on, "mene, kansani, kammioihisi" (Jes.26:20). "Kuka ikinä tavoitetaan, se lävistetään, joka saadaan kiinni, se kaatuu miekkaan" (Jes.13:15). He kulkevat ihanan maan läpi ja ryöstävät sitä, kuten kirjoitettu on, "hyökkää hänen maihinsa ja vyöryy tulvana niiden yli" (Dan.11:40). Ne tulevat "puronrotkoihin ja kallionhalkeamiin" (Jes.7:19). He ovat siellä keskellä, ja siellä on tapahtuva se suuri taistelu, josta kaikki profeetat ovat profetoineet, ja kaikki Eufratin vedet ja virrat muuttuvat vereksi. Jäljelle jääneet eivät voi sitä juoda, ja se on oleva idän kuningaskunnan tuho.

Ja kaiken tämän jälkeen nousee kuningas, jolla on kovat kasvot, ja hän toimii kolme ja puoli vuotta. Ja hänen valtansa alussa, kun hän nousee, hän ottaa vastaan rikkaat, vie heidän rahansa ja tappaa heidät. Siksi omaisuus ei pelasta omistajaansa, kuten kirjoitettu on, "Heidän kultansa ja hopeansa eivät voi heitä pelastaa" (Hes.7:19), eikä auta neuvottelut ja suunnitelmat. Hän tappaa jokaisen, joka lausuu shema-rukouksen, ja hän tappaa jokaisen, joka mainitsee "Abrahamin Jumalan". Ja silloin sanotaan, "olkaamme yksi kansa. Poistetaan kokonaan sapatit, juhlat ja uudenkuun päivät Israelista", kuten kirjoitettu on, "Hän tahtoo muuttaa ajat ja lain" (Dan.7:25). Ajat, zemanim viittaa juhliin, ja laki, dat, viittaa Tooraan, kuten kirjoitus todistaa, "tulinen laki (dat) heille" (5Moos.33:2). Tämän vallan aikana Israelilla on suuri ahdistus. Kaikki, jotka karkoitetaan, tulevat Galileaan, kuten kirjoitettu on, "Siionin vuorella ja Jerusalemissa on oleva pakopaikka" (Joel 3:5), kunnes saavutaan Meroniin. Hän tappaa joitakin israelilaisia, kunnes hän saapuu Damaskoon, ja silloin Jumala antaa Israelille apua ja tukea. Hänen valtansa aikana maailmassa on riitaa ja sotaa, kylä sotii naapurinsa kanssa ja kaupunki kaupungin kanssa, ihmiset toistensa kanssa ja kansa kansaa vastaan. Lähtijällä ja tulijalla ei ole rauhaa, kuten kirjoitettu on, "Minä saatan ihmiset ahdinkoon, niin että he kulkevat kuin sokeat" (Sef.1:17). Herran kansa saa kärsiä kolme vuotta pois siirtämistä ja ahdinkoa, ja he ovat sen vallan alla sen kolmen vuoden loppuun, kuten kirjoitettu on, "Siitä ajasta lähtien, jolloin jokapäiväinen uhri lakkautetaan ja hävityksen kauhistus asetetaan paikoilleen, on kuluva tuhat kaksisataayhdeksänkymmentä päivää" (Dan.12:11). Nämä ovat ne kolme ja puoli vuotta. Sitten nousee eräs kuningas, joka kääntää heitä luopumukseen, kuten kirjoitettu on, "asettavat pyhäkköön hävityksen kauhistuksen" (Dan.11:31). Hänen valtansa kestää kolme kuukautta.

Sen jälkeen ismaelilaiset sotivat edomilaisia vastaan Akkon tasangolla, ja syyrialaiset tulevat ja ottavat heitä vangiksi, kuten kirjoitettu on, "Assur vie sinut vangiksi" (4Moos.24:22). Ja "Laivoja saapuu kittiläisten suunnalta" (4Moos.24:24), nämä ovat niitä edomilaisia, joiden tulee nousta viimeisinä päivinä. Kun he lähtevät liikkeelle, he tulevat kuin varkaat, kuten kirjoitettu on, "Jos varkaat tulisivat kimppuusi, jos yölliset rosvot, millaista tuhoa he sinulle tekisivätkään" (Ob.1:5). He taistelevat ismaelilaisia vastaan ja tappavat heistä monia, ja kokoontuvat leiriin Akkoon. Rauta murskaa saven, ja jalat murtuvat varpaisiin asti, kunnes hevonen on selkää myöten veressä. Israelilaiset pakenevat Jerikon tasangolle, ja siellä he saavat pysähtyä ja he kysyvät toisiltaan, "minne me voisimme paeta? Jättäkäämme vaimomme ja lapsemme tänne." He palaavat ja sotivat toisen taistelun Megiddon tasangolla, ja edomilaiset pakenevat laivoihin, ja tuuli kuljettaa heitä Assyriaan. He sortavat assyrialaisia ja ylempää Mesopotamiaa, mutta yhdeksän kuukauden kuluttua assyrialaiset lähtevät tuhoamaan israelilaisia ja roomalaisia, kuten kirjoitettu on, "Assur vie sinut vangiksi" (4Moos.24:22). Kun näet syyrialaisten tulevan ja matkustelevan ympäri Israelin maata, vahvistaen rauhaa, silloin Eliahu tulee ja julistaa heille rauhan sanomaa, kuten kirjoitettu on, "Hän on oleva rauha. Jos Assur hyökkää maahamme" (Miika 5:4). Italialaiset haluavat sotia heidän kanssaan, ja se kuningaskunta annetaan ismaelilaisille hetkeksi, mutta heillä ei ole tarpeeksi aikaa viedä vaimojaan turvaan, ennenkuin Assyria vie heidät vangiksi.

Yhtäkkiä kuuluu ääni taivaasta, ja julistaa kaikissa niissä paikoissa, joissa on israelilaisia; "lähtekää liikkeelle, suorittakaa Jumalan kosto Edomille!" Sillä kirjoitettu on, "Minä annan kansani Israelin kostaa puolestani Edomille" (Hes.25:14). Israelin nuorukaiset järjestäytyvät heti yhteen ja tunnistavat hallitsijakseen miehen Davidin suvusta. Heidän keskuuteensa puhkeaa kuitenkin jakaatumista, ja Israelin maan asukkaat kapinoivat sitä Davidin jälkeläistä vastaan, vahvistaakseen sen, mitä kirjoitettu on, "Näin Israel nousi kapinaan Daavidin kuningashuonetta vastaan, ja näin on ollut aina tähän päivään asti" (2Aik.10:19). "Tähän päivään" merkitsee sitä päivää, kun Messiaskuningas tulee. Ne kilpailevat ryhmät tarttuvat toisiinsa ja taivaallinen ääni julistaa, "Mitä on ollut, sitä on vastakin" (Saarn.1:9). Jumala oli ennen maailman luomista, ja hän on olemassa maailman tuhon jälkeenkin. "Mitä on tapahtunut, sitä vastakin tapahtuu." äni jatkaa, "niin kuin Joosua teki Jerikolle ja sen hallitsijalle, niin tehkää maailman kansoille!" Mutta he vastaavat, "liiton arkki ei ole meidän kanssamme, niin kuin se oli Joosuan kanssa!" äni vastaa, "arkissa ei ollut muuta kuin ne kivitaulut, ja niiden sinettinä shema Israel." Silloin he puhkeavat suureen huutoon, ja sanovat "shema Israel, Adonai Eloheinu, Adonai echad" (5Moos.6:4). He piirittävät Jerikon ja sen muuri sortuu heti. He menevät sinne sisään, ja nuorukaisia makaa kuolleina sen kaduilla, vahvistaakseen sen, mitä kirjoitettu on, "nuorukaiset kaatuvat sen kaduille ja kaikki sen soturit saavat surmansa" (Jer.50:30). Tappamista kestää kolme päivää ja kolme yötä, ja sen jälkeen kaikki saalis kerätään aukion keskelle. Mutta silloin tulee Israelin maasta eräs sanoma, ja kaikki ovat hyvin peloissaan."

Taas minä palasin rukoukseen Herran edessä, paastoten säkkipuvussa ja tuhkassa, kunnes sain nähdä. Katso, käsi kosketti minua ja nosti minut seisomaan jaloilleni, ja hän sanoi minulle, "pyydä, tsadik, mitä haluat kysyä." Niin minä kysyin, ja sanoin hänelle, "Näiden jälkeen, kuinka kaikki Israel kootaan yhteen maailman joka puolelta? Kuinka he pääsevät kuningaskuntien vallan alta pois? Kun he lähtevät, minne he menevät? Kuinka he matkustavat? Mitä he voivat tehdä? Haluaisin sinun kertovan näistä, ja muista vastaavista, loppuun saakka."

Hän vastasi minulle taivasten ovilta, sanoen, "ismaelilaisten kuningaskunnan lopulla, roomalaiset lähtevät Jerusalemia vastaan, ja sotivat ismaelilaisia vastaan. He alistavat maan. He menevät Jerusalemiin, ja tappavat monia ismaelilaisia, ja heittävät sinne paljon ruumiita. He ottavat vangiksi monia ismaelilaisia naisia, ja hakkaavat lasten päät kappaleiksi. Lapsia uhrataan Jeesukselle. Siihen aikaan Israel kärsii paljon, ja silloin Herra herättää ne Israelin sukukunnat, ja ne tulevat Jerusalemiin, pyhään kaupunkiin. He havaitsevat, että Toorassa on kirjoitettuna, "Herra kulki heidän edellään päivällä pilvipatsaassa" (2Moos.13:21), ja myös on kirjoitettu, "Ei teidän tarvitse hädissänne lähteä, ei kulkea paeten, sillä Herra kulkee teidän edellänne, Israelin Jumala seuraa suojananne" (Jes.52:12). He matkustavat paksujen pivien seurassa, saavat edomilaiset taisteluun mukaan, ja edomilaisia kuolee suuri määrä. Sanoma heistä - ne kadonneet sukukunnat ovat tulleet - leviää ympäri koko maailmaa. Siihen aikaan täyttyy se sana, joka on kirjoitettu Israelista, "Siihen aikaan nousee Miikael, se suuri enkeliruhtinas, joka seisoo kansasi lasten suojana. Se on oleva ahdistuksen aika, jollaista ei ole ollut siitä alkaen, kun kansoja on ollut, aina siihen aikaan asti. Sinä aikana pelastetaan sinun kansasi, jokainen, jonka nimi on kirjoitettu kirjaan" (Dan.12:1). Kansakunnat nousevat Israelia vastaan, ja tapahtuu suurta verenvuodatusta, ja monet oppimattomat luopuvat pois. Monia pyhiä ihmisiä kidutetaan kahleissa, että he hylkäisivät Tooran.

Ja kun he ovat kestäneet tätä vähän aikaa, Herra tuo suuren ja voimallisen tuulen, voimakkaan maanjäristyksen, ja pilven, joka on niin synkkä, ettei sellaista ole milloinkaan maailmassa nähty, ja tuon tuulen keskeltä Jumala hajottaa niitä sukukuntia kaikkiin kaupunkeihin. Näistä on kirjoitettu, "keitä ovat nuo, jotka lentävät kuin pilvi?" (Jes.60:8). Osa israelilaisista kokoontuu Jerusalemiin, mutta he eivät löydä syötävää, ja Jumala muuttaa hiekan jauhoksi israelilaisille, ja tästä ajasta on kirjoitettu, "Olkoon maan vilja runsasta vuorten huippuja myöten" (Ps.72:16). Nehemiah ben Hushiel nousee, ja tekee ihmetekoja Herran sanan mukaisesti. Nousee eräs hallitsija, joka on uskonnollinen harhaoppinen. Hän näyttää olevansa Herran palvelija, mutta hänen sydämensä ei ole Herran kanssa. Maailmaan lähtee ukkosmyrsky, jota koko maailma pelkää. Israel kokoontuu Nehemiah ben Hushielin luokse. Egyptin hallitsija tekee sopimuksen hänen kanssaan, ja sen tähden tapetaan ihmisiä Jerusalemin ulkopuolella, kuten Tiberiassa, Damaskossa ja Ashkelonissa. Maailman kansakunnat kuulevat tästä, ja pelko ja kauhu valtaavat ne.

Se merkki, joka tapahtuu siihen aikaan, on se, että tähdet näyttävät verisiltä, ja siitä ajasta on kirjoitettu, "aurinko muuttuu pimeydeksi, ja kuu vereksi" (Joel 3:4). Jumala lähettää maailman kansoille ne kymmenen vitsausta, kuten hän lähetti Egyptiä vastaan, vahvistaakseen sen, mitä kirjoitettu on, "Sinä päivänä Herra ojentaa kätensä toisen kerran hankkiakseen omakseen kansansa jäännöksen" (Jes.11:11).

Kerrotaan, että Roomassa on sellainen kauniin naisen muotoinen marmoripatsas, joka on tehty luomisen kuuden viikon aikana. Maailman kansoista tulee arvottomia pilkkaajia, ja he yhtyvät siihen, ja se tulee raskaaksi, ja yhdeksän kuukauden lopuksi se halkeaa auki, ja ihmisenkaltainen mies tulee ulos. Hän on 12 kyynärää pitkä ja kaksi leveä, hänen silmänsä ovat punaiset ja kierot. Hänellä on kaksi päätä, ja häntä kutsutaan nimellä Armilos. Hän tulee Edomiin ja julistaa heille, "minä olen messias, teidän jumalanne!" Vaikka hän eksyttää heitä, häntä uskotaan heti ja hänet nostetaan kuninkaaksi, ja Esaun jälkeläiset tulevat yhteen hänen luokseen. Hän matkustelee ympäriinsä, kaikissa kaupungeissa, ja sanoo Esaun jälkeläisille, "tuokaa minulle minun kirjani, se, jonka olen teille antanut, ja maailman kansat tulevat, ja tuovat kirjan nimeltä [kirjan nimi pyyhitty pois], ja hän sanoo heille, "tämä todellakin on se, mitä olen teille antanut", ja hän toistaa heille, "minä olen teidän jumalanne", ja "minä olen messiaanne ja jumalanne".

Silloin hän lähtee hakemaan Nehemiaa ja koko Israelia ja hän sanoo heille, "tuokaa minulle Toora ja todistakaa minulle, että minä olen jumala." Koko Israel hämmästyy, ja siihen aikaan Nehemia nousee, mukanaan kolme miestä Efraimista, ja he tulevat kantaen Toorakääröä. He lukevat ääneen hänen edessään, "minä olen Herra, sinun Jumalasi..." ja "älä pidä muita jumalia" (2Moos.20:2-3). Hän vastustaa, "ei tällaista voi olla Toorassa! Ette saa lepoa, ennen kuin uskotte, että minä olen jumala, samalla tavalla kuin muukin maailma uskoo!" Nehemia nousee vastustamaan häntä ja sanoo hänelle, "sinä et ole mikään jumala, sinä olet saatana!" Armilos sanoo heille, "miksi valehtelette minusta? Minä voin määrätä teidät tapettaviksi!" Ja sitten hän käskee palvelijoitaan ottamaan Nehemian kiinni. Nehemia nousee, mukanaan kolmekymmentä tuhatta Israelin soturia, ja sotii häntä vastaan, ja tappaa kaksisataa tuhatta Armiloksen joukoista. Raivostuneena, Armilos kokoaa kaikki maailman kansojen joukot ja sotii israelilaisia vastaan, ja tappaa heitä miljoonan, ja keskipäivällä hän tappaa Nehemian. Tästä ajasta on kirjoitettu, "Sinä päivänä tapahtuu, sanoo Herra, Herra, että minä annan auringon laskea sydänpäivällä ja pimennän maan keskellä kirkasta päivää" (Aamos 8:9). Ne israelilaiset, jotka jäävät jäljelle, pakenevat kansojen erämaahan, ja he ovat siellä 45 päivää ilman ruokaa tai vettä, ja he saavat vain ruohoa. Kun ne 45 päivää ovat kuluneet, Armilos hyökkää, ja sotii Egyptiä vastaan, ja valtaa sen, kuten kirjoitettu on, "Egyptin maakaan ei tule säästymään" (Dan.11:42). Sitten hän kääntyy takaisin, ja kääntää kasvonsa kohti Jerusalemia hävittääkseen sen uudelleen, kuten kirjoitettu on, "Hän pystyttää kuninkaallisen telttansa meren ja pyhäkön ihanan vuoren välille. Mutta hänen loppunsa tulee, eikä hänellä ole auttajaa" (Dan.11:45).

Siihen aikaan Mikael, se suuri ruhtinas, seisoo ja puhaltaa kolme puhallusta sofariin, kuten kirjoitettu on, "Sinä päivänä puhalletaan suureen soofar-torveen" (Jes.27:13). Tuo sofar on tehty siitä Iisakin oinaan oikeasta sarvesta, jonka Jumala pidentää tuhat kyynärää pitkäksi. Hän puhaltaa voimallisen puhalluksen, ja Messias Davidin suvusta, sekä Eliahu ilmestyvät. Molemmat matkustavat sinne kansojen erämaahan, missä Israel on. Eliahu julistaa heille, "tässä on Messias", ja hän palauttaa heidän sydämensä ja vahvistaa heidän kätensä, kuten kirjoitettu on, "Vahvistakaa heikot kädet, lujittakaa horjuvat polvet. Sanokaa niille, joiden sydän on pelokas: Olkaa lujia, älkää pelätkö" (Jes.35:3-4). Koko Israel kuulee sen sofarin puhalluksen äänen, ja he tietävät, että hän on lunastanut Israelin, kuten kirjoitettu on, "Sillä Herra on ostanut vapaaksi Jaakobin ja lunastanut hänet sen vallasta, joka on häntä vahvempi" (Jer.31:11), ja "Silloin tulevat Assurin maahan kadonneet ja Egyptin maahan karkotetut" (Jes.27:13). Herran pelko valtaa kansat ja kaikki kansakunnat. Israel palaa Messiaan kanssa Juudean erämaahan, ja siellä he kohtaavat koko Israelin, ja menevät yhdessä Jerusalemiin. He kiipeävät ylös Davidin huoneen portaita - nämä, jotka ovat säästyneet tuholta - ja Messias istuu sinne. Armilos kuulee, että Israelissa on kuningas, ja hän kokoaa joukot kaikkien maiden kaikista kansakunnista, ja he lähtevät Messiaskuningasta ja Israelia vastaan.

Jumala taistelee Israelin puolesta. Hän sanoo Messiaalle, "istu minun oikealle puolelleni" (Ps.110:1), ja Messias sanoo Israelille, "kokoontukaa, seisokaa sivussa ja nähkää Herran pelastus!" Jumala itse lähtee, ja sotii heitä vastaan, kuten kirjoitettu on, "Herra lähtee liikkeelle ja sotii näitä kansoja vastaan niin kuin sotimispäivänänsä, taistelun päivänä" (Sak.14:3), ja kirjoitettu on, "Siihen aikaan minä tuon teidät takaisin, siihen aikaan minä kokoan teidät. Minä teen teidät kunnioitetuiksi ja ylistetyiksi kaikkien maan kansojen keskuudessa, kun minä käännän teidän kohtalonne silmienne nähden, sanoo Herra" (Sef.3:20). Amen, tulkoon tuo aika ja nämä tapahtumat pian!