Tuntematon ilmestys

Koptin sahidin kielisen käsikirjoituksen mukaan, tuntemattoman juutalaisen ilmestyskirjan käännös ensimmäiseltä vuosisadalta. Akhmimin kirjassa on 22 lehteä, joista yhdeksän ensimmäistä tässä alussa oleva tuntematon ilmestyskirja (Anon.Apoc.). Tätä seuraa Elian ilmestys. Mutta ensin Qumranista yksi tuntematon aramean katkelma. Suomennettu 7-8.9.2015

4Q385a/5; "...kolme pappia, jotka eivät vaeltaneet edellisten teitä, ja silti heitä kutsutaan Israelin Jumalan nimellä. Ja heidän päivinään sen liiton pahantekijöiden, ja vieraiden palvelijoiden ylpeys alennetaan. Siinä sukupolvessa Israelia revitään, jokainen sotii lähimmäistään vastaan, Jumalan sanan ja sen liiton tähden. Ja minä lähetän maahan nälänhädän, mutta en leivän tai janon nälkää, mutta en veden tai..."

Anon.Apoc.; ....kuolee, me hautaamme hänet kuin kenet tahansa. Jos hän kuolee, hänet kannetaan ulos ja hänen edessään soitetaan kitaraa, ja me laulamme meidän laulujamme hänen ruumiinsa äärellä". Mutta minä menin sen Herran enkelin kanssa. Hän vei minua yli koko minun kaupunkini. Siellä ei näkynyt ketään. Sitten minä näin kaksi miestä kävelevän yhdessä samaa katua, ja minä näin heidän ... Minä näin myös kaksi naista jauhamassa myllyllä yhdessä, ja minä näin heidän puhuvan. Minä näin myös kaksi yhdellä vuoteella, molemmat ... heidän vuoteellaan. Ja minä näin, kuinka koko maailma riippui kuin vesipisara kaivosta nousevasta ämpäristä. Minä sanoin sille Herran enkelille, "eikö tässä paikassa ole pimeyttä tai yötä?" Hän sanoi minulle, "ei, sillä missä ne vanhurskaat ja pyhät ovat, siinä paikassa ei ole pimeyttä, vaan he ovat aina valkeudessa. Ja minä näin kaikkien niiden sielut, joita rangaistiin. Ja minä huusin Herralle, kaikkivaltiaalle, "kuinka kauan sinä pysyt niiden pyhien kanssa ja olet kärsivällinen, kun maailmaa ja näitä sieluja rangaistaan?!"

Se Herran enkeli sanoi minulle, "tule, ja minä näytän sinulle vanhurskauden ... (vuoren?) Ja hän otti minut ylös Seirin vuorelle, ja näytti minulle kolme miestä, joiden kanssa kulki kaksi enkeliä, iloiten ja riemuiten heistä. Minä sanoin sille enkelille, "keitä nämä ovat?" Hän sanoi minulle, "nämä ovat pappi Joathamin kolme poikaa, jotka eivät pitäneet heidän isänsä käskyä, eivätkä välittäneet Herran säädöksistä". Sitten minä näin kahden muun enkelin itkevän niitä pappi Joathamin kolmea poikaa. Minä sanoin sille enkelille, "keitä nämä ovat?" Hän sanoi, "nämä ovat Herran, kaikkivaltiaan, enkeleitä, jotka kirjoittavat heidän kirjakääröönsä vanhurskaiden kaikki hyvät teot, istuessaan siellä taivaan portilla. Mutta minä otan ne heiltä ja tuon ne ylös, Herran, kaikkivaltiaan, eteen, että heidän nimensä olisivat kirjoitetut siihen elävien kirjaan. Ja toisaalta myös sen maan päällä olevan syyttäjän enkelit myös kirjoittavat kaikki ihmisten synnit heidän kirjakääröönsä, ja myös he istuvat taivaan portilla ja lukevat niitä syyttäjälle kirjoitettavaksi hänen kirjaansa, niin että hän pääsee syyttämään heitä, kun he lähtevät pois tuolta maailmasta tuolla alhaalla".

Sitten minä vielä kuljin sen Herran enkelin kanssa, ja minä katselin eteeni. Minä näin siellä paikan, ... tuhansia enkelijoukkoja kulki sen kautta. Niiden kasvot olivat kuin pantterin kasvot, niiden syöksyhampaat tunkivat suusta esiin kuin villisialla, niiden silmät olivat verenpunaiset, ja kaikki niiden karva vapaana kuin naisten hiukset, ja heillä oli tuliruoskat käsissään. Ja kun minä näin ne, minä pelkäsin, ja minä sanoin sille enkelille, joka kulki kanssani, "keitä nämä ovat?" Hän sanoi minulle, "nämä ovat koko luomakunnan palvelijoita, jotka tulevat hakemaan jumalattomien sieluja ja laittavat ne tänne. Heillä menee matkaan ilmassa kolme päivää, ennen kuin he ottavat ja heittävät heidän siihen heidän iankaikkiseen rangaistukseensa". Minä sanoi, "minun Herrani, minä rukoilen, ettet anna niille valtaa minuun!" Se enkeli sanoi, "älä pelkää, minä en salli niiden tulla luoksesi, sillä sinä olet Herran edessä pyhä. Minä en salli niiden tulla luoksesi, sillä Herra, kaikkivatias, on lähettänyt minut sinun luoksesi, sillä sinä olet pyhä hänen edessään". Sitten hän antoi niille merkin, ja ne kääntyivät pois ja pitivät minuun etäisyyttä.

Mutta minä kuljien sen Jumalan enkelin kanssa. Minä katsoin eteeni, ja minä näin portteja. Sitten, kun minä lähestyin niitä, minä havaitsin, että ne olivat kuparia ("vaski" KR33/38). Se enkeli kosketti niitä, ja ne avautuivat hänelle. Minä menin sisään hänen kanssaan. Minä löysin itseni paikasta, joka näytti olevan kauniin kaupungin pääkatu. Minä kävelin sen keskelle. Siellä se Herran enkeli muutti itsensä, minun vierelläni. Ja minä katsoin, ja näin kupariportit, joissa oli kuparisalpoja ja rautatankoja. Ja ne olivat minulle suljetut. Minä näin edessäni, niiden kupariporttien hengittävän tulta, noin viidenkymmenen stadia-mitan päähän. Taas minä käännyin, ja minä näin suuren meren. Ja minä luulin, että se oli vettä. Minä havaitsin, että koko meri oli tulta. Se oli kuin suo, joka hengitti lakkaamatta tulta, ja sen aallot paloivat rikkiä ja tervaa. Ne alkoivat lähestyä minua. Sen tähden minä ajattelin, että Herra, kaikkivaltias, on tullut minua katsomaan. Kun minä näin hänet, minä kaaduin hänen eteensä kasvoilleni, palvomaan häntä. Minä olin todella peloissani. Minä rukoilin häntä hartaasti pelastamaan minut tästä kidutuksesta. Minä huusin sanoen, "Eloi, Herra, Adonai Sabaoth, minä rukoilen sinua pelastamaan minut tästä kidtuksesta, joka minua kohtaa!" Sitten nousin seisomaan. Minä näin edessäni suuren enkelin, hänen hiuksensa lepattivat hänen päänsä ympärillä kuin leijonalla, hänen hampaansa näkyivät ulos kuin karhun hampaat, hänen hiuksensa lepattivat kuin naisilla, kun taas hänen ruumiinsa oli kuin käärmeen, joka aikoi niellä minut. Ja kun minä näin sen, minä olin niin peloissani, että jokainen ruumiinjäseneni halvaantui. Minä kaaduin kasvoilleni, en voinut seisoa. Minä rukoilin Herran, kaikkivaltiaan, edessä, "minä rukoilen sinua, että pelastat minut tästä kidtuksesta, sinä, joka pelastit Israelin faaraon, Egyptin kuninkaan käsistä, sinä, joka pelastit Susannan valehtelevien vanhimmistoveljien kädestä (Dan.Lis.1), sinä, joka pelastit ne kolme pyhää, Sadrak, Meesak ja Abednego, ulos siitä tulisesta pätsistä, minä rukoilen, että pelastat minut tästä kidutuksesta!"

Sitten minä nousin ja seisoin jaloillani. Minä näin suuren enkelin seisovan, kun Herra alkaa tuomitsemaan maailmaa. Ja minä näin toisia, joilla oli hiukset. Minä sanoin, "onko tässä paikassa sitten hiukset ja ruumis?" Hän sanoi, "kyllä, Herra antaa heille sellaisen ruumiin ja sellaiset hiukset, mitä Hän itse tahtoo". Ja minä näin todella paljon muitakin, hän toi heitä ulos ja he katselivat kaikkia näitä rangaistuksia. He huusivat Herran, kaikkivaltiaan, edessä rukouksessa, sanoen, "me rukoilemme sinua niiden puolesta, jotka kärsivät kaikkia näitä rangaistuksia, että sinä armahtaisit heitä kaikkia!" Mutta kun minä näin heidät, minä sanoin sille enkelille, joka puhui minun kanssani, "keitä nämä ovat?" Hän sanoi, "nämä, jotka rukoilivat esirukousta Herran kanssa, ovat Abraham ja Iisak ja Jaakob. He tulevat joka päivä samaan aikaan, sen suuren enkelin kanssa. Hän puhaltaa pasuunaan, ylös taivaisiin, ja toisen soiton maan päälle. Kaikki vanhurskaat kuulevat sen soiton. He tulevat juosten, he rukoilevat päivittäin Herraa, kaikkivaltiasta, näiden puolesta, jotka kärsivät kaikkia näitä rangaistuksia. Ja vielä se suuri enkeli tulee kultainen pasuuna kädessään, ja puhaltaa sitä yli maan. Se kuullaan idästä länteen, ja etelästä pohjoiseen. Ja vieltä hän puhaltaa siihen pasuunaan, ylös taivaisiin, ja hänen pasuunansoittonsa kuullaan.

Minä sanoin, "minun herrani, miksi et antanut minun nähdä kaikkea?" Hän sanoi minulle, "minulla ei ole valtaa näyttää niitä sinulle, ennen kuin Herra, kaikkivaltias, nousee vihassaan tuhoamaan maan ja taivaat. He tulevat näkemään, mitä alkaa tapahtua, ja ahdistuvat, ja kaikki huutavat sanoen, "kaikki liha, joka kuuluu sinulle; me annamme heidät kaikki sinulle siinä Herran päivässä!" Kuka voi seisoa hänen edessää, kun hän nousee vihassaan tuhoamaan maan ja taivaat? Kaikki puut, jotka kasvavat maan päällä, revitään juurineen pois ja ne kaatuvat. Ja kaikki korkeat tornit, ja lentävät linnut, ... kaatuvat maahan.