Midrash Vajosha

מדרש ויושע

Vajosha, "tulee pelastamaan (ylhäältä)". Muuten normaali esimerkki lyhyemmästä heprean kielisestä midrash-kirjallisuudesta, mutta erikoisempi eskatologinen aihe, joka sisältää todella paljon länsimaiselle kristitylle tuttuja termejä. Raamatun lainaukset poikkeavat hieman tuntemistamme versioista. Suomennettu tammikuussa 2015.

 

"Herra on kuningas..." (2Moos.15:18). Mooses sanoi Israelille, "te olette nähneet ne kaikki ihmeteot, voimalliset työt ja ihmeet, joita Herra on tehnyt teidän puolestanne. Tulevassa ajassa hän aikoo tehdä teidän puolestanne vielä enemmän. Se tuleva maailma ei ole niin kuin tämä nykyinen maailma, nykyisessä maailmassa on sotaa ja kärsimystä, ja pahaa tahtoa. Saatanalla ja kuoleman enkelillä on valtaa maailmassa. Mutta se tuleva maailma on vapaa kärsimyksistä ja vihasta, saatana ja se kuoleman enkeli ovat poissa, ei ole valitusvirsiä eikä sortamista, eikä pahaa tahtoa ole enää, niin kuin kirjoitettu on, 'Hän hävittää kuoleman ainiaaksi, ja Herra pyyhkii kyyneleet kaikkien kasvoilta' (Jes.25:8) ja kirjoitettu on, 'sinä päivänä, katso; tämä on meidän Jumalamme, jota me odotimme: ja hän on pelastava meidät' (Jes.25:9). Kun Messiaan päivät lähestyvät, Goog ja Maagog nousevat Israelin maata vastaan, sillä hän kuulee, ettei Israelissa ole hallitsijaa, ja se asustaa huolettomana. Hän ottaa kanssaan seitsemänkymmentäyksi kansakuntaa, ja nousee Jerusalemiin, ajatellen, että 'faarao oli tyhmä, kun antoi käskyn tappaa poikalapset, ja jättää tyttölapset. Baalak oli vajaamielinen, sillä hän halusi kirota heidät, eikä ymmärtänyt, että Jumala sen sijaan siunaisi heitä. Haaman oli mielisairas, koska hän tahtoi tappaa heidät, mutta hän ei ymmärtänyt, että heidän Jumala pystyisi heidät pelastamaan. Mutta minä en toimikaan niin. Minä nousen, ja sodin heidän Jumalaansa vastaan ensin, ja vasta sitten minä tapan heidät'. Sillä kirjoitettu on, "maan kuninkaat nousevat yhdessä, ruhtinaat yhdessä neuvottelevat Herraa ja hänen voideltuansa vastaan" (Ps.2:2). Pyhä, siunattu olkoon hän, sanoo silloin hänelle, "sinä pahantekijä! Sinäkö tahdot sotia minua vastaan? Sielusi kautta, minä totisesti sodin sinua vastaan!" Silloin se pyhä, siunattu olkoon hän, antaa sataa sen ylle niitä raekiviä, jotka ovat varastoituna taivaisiin, ja hän lyö heitä musertavalla iskulla, niin kuin kirjoitettu on, "ja tämä on oleva vitsaus, jolla Herra rankaisee niitä kansoja, jotka sotivat Jerusalemia vastaan: hän mädättää siltä kansalta lihan, kun se vielä seisoo jaloillaan, sen silmät mätänevät kuopissansa, ja sen kieli mätänee sen suussa" (Sak.14:12).

Sen jälkeen nousee toinen kuningas, paha, ja kovakasvoinen, ja hän on sotiva Israelia vastaan kolmen kuukauden ajan. Hänen nimensä on Armilos, ja nämä ovat hänen merkkinsä; hän on kalju, yksi silmä on pieni ja toinen suurempi. Hänen oikea kätensä on lyhyt ja vasen kätensä on kaksi ja puoli kyynärää pitkä. Hänen otsansa on pitalinen, ja hänen oikea korvansa on kiinni ja toinen avoin. Kun joku tulee kertomaan hänelle hyvää sanomaa, hän kääntää sen suljetun korvansa häntä kohti, mutta jos joku haluaa puhua pahaa, hän kääntää avoimen korvan häntä kohti. Hän tulee Jerusalemiin ja tappaa Messiaan, Josefin suvusta, niin kuin kirjoitettu on, "ja he katsovat minuun hänen tähtensä, jonka he ovat lävistäneet. Ja he valittavat häntä, niinkuin valitetaan ainokaista" (Sak.12:19). Sen jälkeen tulee Messias Davidin suvusta., josta kirjoitus vahvistaa, että "ja katso, taivaan pilvissä tuli Ihmisen Pojan kaltainen" (Dan.7:13), ja se jatkuu, että "hänelle annettiin valta ja kuninkaallinen arvokkuus" (Dan.7:14). Hän tappaa sen pahan Armiloksen, niin kuin kirjoitettu on, "hän surmaa sen jumalattoman huultensa henkäyksellä" (Jes.11:4). Sitten se pyhä, siunattu olkoon hän, kokoaa Israelin, ne, joita on hajotettu sinne ja tänne, niin kuin kirjoitus sanoo, "Minä olen viheltävä heille ja kokoava heidät, kun minä olen lunastanut heidät, ja he tulevat yhtä lukuisiksi kuin olivat ennen" (Sak.10:8). Jerusalemissa pidetään seitsemänkymmentäkaksi kallisarvoista kiveä, jotka loistavat maailman äärestä toiseen ääreen, ja maailman kansakunnat tulevat siihen valkeuteen, niin kuin kirjoitettu on, "kansat vaeltavat sinun valkeuttasi kohti, kuninkaat sinun koitteesi kirkkautta kohti" (Jes.60:3). Pyhä, siunattu olkoon hän, laskee sen temppelin alas taivaista, sen saman, jonka se pyhä, siunattu olkoon hän, näytti Moosekselle, niin kuin kirjoitus ilmoittaa, "sinä viet heidät perille ja istutat heidät vuorelle, joka on sinun perintöosasi, paikkaan, jonka sinä, Herra, olet asunnoksesi valmistanut, pyhäkköösi, Herra, jonka sinun kätesi ovat tehneet" (2Moos.15:17). Israel asustaa siellä kaksituhatta vuotta, ja juhlivat Leviathanin lihalla.

Niiden kahdentuhannen vuoden lopuksi se pyhä, siunattu olkoon hän, asettaa itselleen tuomion valtaistuimen Joosafatin laaksoon. Heti silloin taivaat ja maa vaihdetaan, ja aurinko ja kuu nolostuvat, niin kuin kirjoitus ilmoittaa, "ja kuu punastuu, ja aurinko häpeää" (Jes.24:23). Mistä me sitten opimme, että tuomio säädetään kolmantena päivänä? Kirjoitus ilmoittaa sen, "hän tekee meidät eläviksi kahden päivän kuluttua, kolmantena päivänä hän meidät herättää" (Hoos.6:2), tämä jae viittaa siihen tuomioon. Pyhä, siunattu olkoon hän, tuo eteensä jokaisen kansakunnan ja kieliryhmän ja sanoo heille, "mitä te palvelitte siinä maailmassa, joka on poissa, ja ketä te kumarsitte?" He vastaavat, "epäjumalia; rahaa ja kultaa". Se pyhä, siunattu olkoon hän, on sanova heille, "menkää sinne tuleen, ja pelastakoon teidän jumalanne teidät, jos pystyvät pelastamaan!" Heti he joutuvat tuleen ja tuhoutuvat, niin kuin kirjoitus sanoo, "jumalattomat peräytyvät tuonelaan, kaikki pakanat, jotka unhottavat Jumalan" (Ps.9:18). Sitten tulee Israel, ja se pyhä, siunattu olkoon hän, on sanova heille, "ketä te kumarsitte?" He vastaavat heti, "sinua, amen; meidän isämme, sillä Aabraham ei meistä tiennyt eikä Israel meitä tuntenut: mutta sinä, Herra, olet meidän isämme; "iankaikkinen Lunastajamme" on sinun nimesi" (Jes.63:16). Heti se pyhä, siunattu olkoon hän, pelastaa heidät siltä helvetin tuomiolta, ja he saavat asustaa Eedenin puutarhassa ja nauttia sen hedelmistä, niin kuin kirjoitus ilmoittaa, "köyhät perivät maan ja iloitsevat suuresta menestyksestä" (Ps.37:11). Sitten se pyhä, siunattu olkoon hän, uudistaa taivaat ja maan heitä varten, niin kuin kirjoitettu on, "sillä katso, minä luon uudet taivaat ja uuden maan" (Jes.65:17). Kun se pyhä, siunattu olkoon hän, uudistaa maailman, hän järjestää vanhurskaiden säädökset ja hurskaiden asetukset, ja hän on tekevä niin jokaiselle sukupolvelle, jokaiselle luodulle kokonaisuudelle ja elämää hengittävälle. Se maa, jonka hän on päättänyt tehdä uudeksi, on tuottava puita ja kaikenlaisia parhaita hedelmiä, ja kaikki saa elää aina ja iankaikkisesti. Hän, joka on tehnyt ihmeitä ja merkkejä näinä päivinä ja tässä ajassa, Hän on tekevä ihmeitä ja merkkejä meille niissä tulevissakin päivissä ja tuossa ajassa. Hän kokoaa meidät maan neljästä äärestä ja johdattaa meidät Jerusalemiin, jonka sisällä hän saa meidät iloitsemaan, ja me saamme sanoa, "amen!" Selah.